Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Fertőzés vízparton, alkonyatkor

A szúnyogok ma már olykor nem csupán szúrnak. Hanem szív-, illetve bőrféreglárvákkal is beolthatnak embert és állatot. Ezek a véráramba bejutó, a szervezetben fejlődő élősködők alig néhány éve is csak tőlünk délebbre voltak beszerezhetők – ma már a globális fölmelegedéssel, Magyarországon is megjelentek. Főleg a déli régiókban.

Az élősködő fonalférgek lárvái szúnyogcsípéssel jutnak a szervezetbe. Illusztráció: Segesvári Csaba
Tíz éve még a déli országokba kellett menni nyaralni ahhoz, hogy az ember és a vele utazó állat – kutya vagy macska – szív- illetve bőrférgességet szerezzen. Ma már elég lehet a hazai vízpartokon alkonyatkor végzett séta is. Az élősködő fonalférgek lárvái szúnyogcsípéssel jutnak a szervezetbe – mondja dr. Kókai Károly állatorvos. Bekerülnek a véráramba, és itt fejlődnek. Késő délután, kora este – a szúnyogok rajzási idejében – a bőrfelszín közelébe húzódnak, hogy a vért szívó szúnyog elérje őket, és továbbítani tudja egy másik állatba, emberbe.

A tünetek...

A szívféreglárvák csak állatban képesek átalakulni – emberben a szervezet egy idő után elpusztítja őket –, a bőrférgek azonban emberben is kifejlődhetnek. A kifejlett szívférgek a megfertőzött állat szívében, főleg a jobb pitvarban, jobb kamrában élnek – a fertőzés előrehaladott állapotában behatolnak a szív bal felébe is –, s egy részük a tüdőartériákban. A tünetek: szívfél-elégtelenség, szívbillentyű-elégtelenség, fulladás, lesoványodás, trombózis. Végül el is pusztulhat a kutya, macska, ha nem kerül időben állatorvoshoz. Trombózist emberben is okozhatnak a szívféreglárvák károsította érfalak cafatjai. A bőrférgek pedig kifejlődve, a bőr alatti kötőszövetekben élnek, s összegyűlve, összetekeredve csomókat képeznek. Ilyen csomók főleg a végtagokban jönnek létre, de például a szemhéj szöveteiben is.
Miként előzhető meg a fonalféreg-fertőzés? Ember esetében a szúnyogok távol tartásával, például szúnyogriasztó szerek révén.

Vízparton

Egy lepkeszúnyogfaj közvetítésével terjed – szintén dél felől – egy egysejtű élősködő is, a leishmania. Vízparton lehet vele is kapcsolatba kerülni. Emberben, állatban egyaránt megjelenhet. A betegség bőrtünetekkel kezdődik, majd nyirokcsomó-elváltozások következnek, aztán máj-, lépduzzanat, sárgaság lép föl. Ember esetében szintén szúnyogriasztók alkalmazásával, állatnál a szív- és bőrférgességnél említett, állatorvos alkalmazta cseppekkel előzhető meg.

Kutya, cica


A nyaralásra magunkkal vitt kutyát, macskát szúnyogriasztóval a szőrük miatt aligha lehet bekenni. Az állatorvos azonban előzetesen elláthatja őket megfelelő – a véráramba beszívódó – cseppekkel. E cseppek heteken át védettséget biztosítanak a lárvák ellen. A kifejlett szívférgek arzénvegyületeket tartalmazó injekcióval vagy egyéb, hatásos szerekkel pusztíthatók el, ugyanakkor mellékhatásai is lehetnek. Bőrférgességkor – ha már létrejöttek a férgeket tartalmazó csomók – sebészeti eljárás segíthet.

Hogyan derül ki?

Hogyan deríthető ki, megfertőződött-e az ember vagy az állat? A lárvák vérvétellel könnyen kimutathatók – a vérvételt célszerű alkonyatkor végezni, amikor az élősködők a bőr felszínének közelébe vándorolnak. A kétféle féreg lárvái azonban csak szerológiai vizsgálattal különböztethetők meg – mondja a szakember. Hozzátéve: a fertőzés, különösen a szívféreg esetében, Magyarországon ma még ritkának mondható, pánikra nincs ok. De tudni kell róla, hogy létezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késtek a vonatok

Meghibásodások miatt több menetrendszerű vonat késett tegnap a Győrött is áthaladó… Tovább olvasom