Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Férfiak a médiában

Még mindig inkább férfiak készítik a többségükben férfiakról szóló híreket, igaz, az elmúlt öt évben valamelyest javult a nemek aránya a médiában – derült ki az Igazsásosság és Esélyegyenlőség a Nemek között (IgEn) Egyesület felméréséből.
A felmérés alapját az a 121 hír jelentette, amelyek pontosan egy évvel ezelőtt, 2005. február 16-án jelentek meg az írott és elektronikus sajtóban.

A kutatásban 11 magyar országos médium: a Kossuth Rádió, a Rádió Café, a Duna TV, a TV2, a Blikk, a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Napi Gazdaság, a Nemzeti Sport, a Népszabadság és a Népszava híreit vizsgálták meg.

– A médiában hírforrásként megjelenő férfiak 88 százaléka férfi, ők minden témakörben sokkal nagyobb arányban szerepeltek, mint a nők – mondta el Sárkány Kinga az IgEn Egyesülettől. A kutatásból kiderült, hogy a nők legnagyobb eséllyel hírességként, sztárként kerülhetnek be a hírekbe, az összes többi komoly területen – egészségügy, szociális munka, tudomány, politika, közgazdaság, stb. – férfiak a főszereplők.

A felmérés kitér a hírek készítőinek nemi eloszlására és jelenlétére is. Kiderül, hogy míg a nemzetközi médiában több a férfi tudósító, Magyarországon ez az arány kiegyensúlyozottabb. A női újságírók által készített hírekben azonban kétszer akkora arányban szerepelnek nők, mint a férfi újságíróknál.

Rédai Dorottya az IgEN Egyesület munkatársa elmondta, hogy az olvasók, a rádióhallgatók és a tv-nézők gyakran azért nem jelzik elégedetlenségüket a férfi túlsúllyal kapcsolatban, mert hozzászoktak a jelenlegi nemi reprezentációhoz.

– A nők különböző hírtémákban való aránytalanul kisebb mértékű megjelenése nem tükrözi valós társadalmi szerepeiket és jelenlétüket egyes szakmákban, a médiának fontos szerepe van abban, hogy a nemi arányokat kiegyenlítse – vélekedett Rédai Dorottya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan aszfaltoznak

– Ha az időjárás engedi, hamarosan megtörténik az aszfaltozás a Dunakapu tér és a Teleki… Tovább olvasom