Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Fényt vagy életet!

A fizika éve rendezvénysorozat részeként dr. Maróti Péter professzor: Fényt vagy életet, avagy fizika a biológiában címmel tart előadást a szegedi egyetem orvosi kara oktatási épületének (Szeged, Dóm tér 13.) nagyelőadójában december 5-én (hétfőn) 17 órakor.
Számos tanulságos, a tudományok zárt körein átnyúló példa mellett elsősorban a fény szerepével, illetve annak bioenergetikai összefüggéseivel foglalkozom előadásomban – mondja dr. Maróti Péter. Milyen színű és mekkora intenzitású fényt tudnak az élőlények hasznosítani, és milyen molekuláris gépezet áll a fény hasznosítása mögött? Hogyan tudnak a szélsőséges fényviszonyokhoz alkalmazkodni, és milyen módszerekkel tudjuk ezeket a jelenségeket laboratóriumi viszonyok között vizsgálni? Vannak olyan baktériumok, amelyek a tenger mélyén az emberi szem számára tökéletes sötétségben is képesek fényt találni és hasznosítani, mert számukra is a fény élet vagy halál kérdése. A kutató fizikus pedig nem mondhatja közönyösen, hogy sötétben minden tehén fekete.

Maróti Péter 1969-ben megnyerte fizikából az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt és a Nemzetközi Diákolimpiát. 1979-ben kormányzógyűrűvel doktorált biofizikából, 1992-ben a biológiai tudomány doktora, 1994-ben egyetemi tanár lett. Az SZTE Biofizikai Tanszékét 1990 és 2005 között vezette. Nevéhez fűződik a biofizikus- képzés alapítása és indítása a Szegedi Tudományegyetemen. Kiemelt kutatási területe a fotoszintetikus reakciócentrum-fehérje, amelyben a földi élet szempontjából legfontosabb energetikai folyamat játszódik le: az elnyelt napenergia közvetlenül biológiailag hasznosítható energiává alakul át.

Felfedezte, hogy a megvilágítás hatására a fehérje speciális aminosavjaihoz protonok kötődnek, amely jelenség diagnosztikus jelentőségű a fehérje működésének megértéséhez. Elsőként alkalmazott erre a fehérjére előre megtervezett (helyspecifikus) mutagenézist.
A fizika éve programjait az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei csoportja szervezi.

www.fizikaeve.szeged.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbjutás

A győri Rába Quelle Veritas Foton csapata Szombathelyen játszott Magyar Kupa-mérkőzést a… Tovább olvasom