Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Fenyő Miklós, az örökifjú zenész

Fenyő Miklós, a Hungária együttes alapítója, a sikeres szólózenész 60. születésnapját életmű-kiállítással és lemezzel tette emlékezetessé.
Szülei zeneszerető emberek voltak, apja műkedvelőként zongorázott is. Így nem csoda, hogy észrevették, fiuknak jó a hallása, aztán Fenyő Miklóst zongorázni taníttatták. Ötéves korától tíz éven át tanult zongorázni, de nem volt szorgalmas. Úgy érezte, nem a hangszer lesz az első számú kifejezési eszköze, hanem a saját dalok.

Tiszta Amerika

– Amerikában olyan élményekben volt részem, amelyek bizonyos értelemben gondolkodásomat, zenei ízlésemet meghatározták – mondja a Fenyő Miklós, aki két évig élt szüleivel a távoli kontinensen, ahova 1956-ban „disszidált" a család. Megismerkedett az Európában ismeretlen blues-zal, a rock and roll-lal és beleszeretett ebbe a zenébe. Egyetért Little Richard megfogalmazásával: a rock and roll a blues gyermeke. Jerry Lee Lewis, zongorista, rock and roll-sztár volt az első számú kedvence.
Budapesten a Szent István park környéki srácokkal zenélt 15–16 évesen.

– Amikor komolyan kezdtem gondolni, 1967-ben megcsináltam a Hungáriát – emlékezik. Első társai: Csomós Péter, Tóth József, Matlakovszky Miklós és Klein László. Két évvel ezelőtt együtt játszottak a Margitszigeten. – A Hungária nemcsak rock and rollt játszott, hanem a 60-as évek második felében legdivatosabb beatzenét. Alapjai inkább Nagy-Britanniából származtak, mint Amerikából, de amerikai zenét is játszott a Hungária – fűzte hozzá. Saját hangjukat keresték, mire az igazit megtalálták, sok év eltelt. Kísérletezés volt, más kérdés, hogy óriási sikerrel. Szerinte a Csavard fel a szőnyeget című slágerüket nyugodtan lehet a magyar rock and roll alapjának nevezni. A Hungária név az övé, s amíg 16 éven át létezett az együttes, az állandóságot képviselte a sok tagcsere közepette. – A zenekar akkor találta meg a hangját, amikor 1980-ban visszatért a rock and rollhoz – véli. Volt, amikor lemezeik tiltólistán voltak, de nem politikai ok, csak packázás miatt.

Lemezborító

Fenyő Miklós 40 év alatt 27 album (mind arany vagy platina), 40 kislemez, 5 millió hanghordozóért gyémántlemez, filmzenék, színdarabok, telt házas koncertek sokasága, az elején Ki mit tud?, Táncdalfesztivál díjak...

Szerelemre hívlak


A Hungária Beatles-korszaka látványos volt, éppen négytagúvá fejlődött az együttes. Akkor is saját számokat játszottak. Ilyen például a Jöjj el, szerelemre hívlak. A saját dalok mellé befértek a Rolling Stones, a Kinks és a Searchers számai.

– 1967-től az volt a lényeg, hogy magyar számokat játsszunk – hangsúlyozza. A 70-es évek első felében főként saját dalok mentek, a koncerten a Beatles. Eljutottak külföldre, főként Kelet-Európába is. – Nagy sikerrel léptünk föl az NDK-ban, néha Nyugat-Németországban is – meséli. Voltak turnék Lengyelországban, Csehszlovákiában és a Szovjetunióban.

A Hungária 1983-ban feloszlott. – Megérett rá, mert a belső feszültség túl nagy volt. Amikor megtörtént, eleinte úgy éreztem, a világ megállt körülöttem – magyarázza. Attól kezdve a jövőt a saját nevével jelzett pályán képzelte el, nem együttessel. Azután mégis lett Modern Hungária. Ezt Fenyő azzal indokolta, hogy a piacon egyeduralkodó hanglemezgyár elvárásainak kellett megfelelni. A Modern Hungária sikerorientált produkciónak indult és beváltotta a hozzá fűzött reményeket, 400-500 ezer lemezt adott el. Nagy siker volt, anyagilag is, családfenntartóként szüksége volt rá. – Kirándulásnak veszem, nem tagadom, hogy megtörtént, nem volt rossz, ha nem is az én ízlésem szerinti – értékel.

Zene és szöveg

A szólókorszakban a legfontosabb az volt, hogy saját gondolatait saját felelősségére közölje a nyilvánossággal. Időről időre 10-12 dala jelent meg lemezen. A zene, a szöveg az övé. – Amit jónak látok, megírom, ezeket lehet szeretni vagy nem szeretni, ez a befogadón múlik – vélekedik. A szólóévekben az egykori hungáriás Novai Gábor volt az állandó zenésztársa. Személyében olyan társat talált, aki egészséges segítő hozzáállással fogott a dolgokhoz. – Ő dalaim zenei rendezője, bizonyos mértékben hangszerelője, a zenekar szervezője, s ő maga is ragyogó muzsikus, játéka élmény – hangsúlyozta.

Évfordulós eseményként volt kiállítás a József Attila Színház előcsarnokában. A színházban két darabja megy: a Made in Hungária és az Aranycsapat. Ehhez kapcsolódik az új Fenyő-CD is.

Kovács Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keira a fenekét szégyelli

Noha nemrég még anorexiával vádolták, a szépséges brit Keira Knightleynak saját bevallása szerint… Tovább olvasom