Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Fenyő-gyilkosság: a szerbek átadták a kért DNS-mintát

Átadták a szerb hatóságok a magyar rendőrségnek annak a szerb-montenegrói férfinak a DNS-mintáját, aki a Fenyő-gyilkosság nyomozása során korábban képbe került lehetséges elkövetőként - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) életvédelmi osztályvezetője csütörtök délután.
Alberti Bálintné alezredes hozzátette: a DNS-mintát soron kívüli szakértői vizsgálatra küldik, amelynek reményeik szerint egy hónapon belül meglesz az eredménye. Elmondta, jogsegélykérelemben kérték, hogy a Fenyő-gyilkosság nyomozása során elkövetőként képbe került férfi mintáját összevethessék a bűncselekmény helyszínén talált nyomokkal, emellett nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak a férfi ellen.

A szerb hatóságok más bűncselekmény miatt elfogtak egy férfit, aki az iratai alapján azonos a magyar hatóságok által keresett személlyel. Az ő DNS-mintáját adták át egy csütörtöki határtalálkozón a Nemzeti Nyomozó Iroda részére.

Petőfi Attila, az NNI igazgatóhelyettese a Magyar Televízió szerdai Az Este című műsorában azt mondta: a magyar szervek három személyes kapcsolatban kértek jogsegélykérelmet a szerb hatóságoktól. Hozzátette: az "albán szál" egyelőre csak valószínűsíthető, de bizonyosságról még nem lehet beszélni.

Alberti Bálintné arra a kérdésre válaszolva, hogy mi történik akkor, ha a DNS-minta egyezik a bűncselekmény helyszínén rögzítettekkel, hangsúlyozta: meg kell állapítani, hogy valóban ezt az embert keresték-e, ugyanarról a személyről van-e szó, akiről a nyomozóknak már több információ is a rendelkezésükre áll.

Ezt követően tisztázni kell, hogyan tudják a magyar hatóságok kihallgatni, illetve meggyanúsítani a férfit, ugyanis problémát jelenthet, hogy a szerb hatóságok hazájuk állampolgárát nem kötelesek kiadni.

Fenyő Jánost 1998. február 11-én, a Margit utcában lőtte le egy eddig ismeretlen elkövető, amikor a médiatulajdonos autójával megállt a közlekedési lámpánál.

A tettes a fegyvert egy gépkocsi alá dobta, majd gyalog hagyta el a helyszínt. Sapkáját és kabátját az elkövetés helyszínétől 50-60 méterre, a Margit körúton egy kapualjban hagyta; a nyomozók a ruházatban talált hajszálakból nyertek azonosításra alkalmas DNS-mintát.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a gyilkosság után majdnem napra pontosan négy évvel később, 2002. február 5-én szüntette meg a nyomozást, miután többször meghosszabbították a nyomozás határidejét. A döntést akkor azzal indokolták, hogy az ügyben nem kerültek napvilágra olyan adatok, amelyek a gyilkosság felbujtójához vagy végrehajtójához vezettek volna.

2004 októberében azonban ismét elrendelték a nyomozást Fenyő János meggyilkolásának ügyében, mert a rendőrség olyan új adatok birtokába jutott, amelyek elvezethetnek a megoldáshoz.

Az NNI két éve azonosította a bérgyilkosság lehetséges elkövetőjét, a 32 éves S. A.-t. Mivel Magyarországon nem bukkantak az albán nemzetiségű férfi nyomára, tavaly januárban nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki ellene, ám ez nem vezetett eredményre.

MTI/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 06.20.

Tovább olvasom