Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Fenntartják a ˝sztrájkkészültséget˝ a háziorvosok

Fenntartja a sztrájkkészültséget a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége - közölte Selmeczi Kamill, a szervezet elnöke.
Fenntartja a "sztrájkkészültséget" a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége - közölte Selmeczi Kamill, a szervezet elnöke szombaton az MTI-vel.

Selmeczi Kamill, a Fakoosz elnöke az MTI-nek hétfőn azt mondta: a háziorvosok vállalkozók és munkaadók egyszerre, így jogi értelemben nem sztrájkolhatnak. Ettől függetlenül viszont ha semmilyen haladást nem érnek el a kormányzattal folytatott tárgyaláson, "végső esetben, utolsó lépésként" ezzel az eszközzel is számolnak - tette hozzá.

Bármilyen nyomásgyakorlási akcióba kezdenek is bele, az elsődleges szempont, hogy mindeközben a betegek érdekei nem sérülhetnek - hangsúlyozta Selmeczi Kamill.

A Fakosz elnöke szombati közleményében úgy tájékoztatott: Szócska Miklós egészségügyi államtitkár levele csütörtökön megérkezett a szövetséghez, ebben konkrét tárgyalásokat ajánlott az alapellátás problémáinak rendezéséről. Az első megbeszélést várhatóan április 10. és 12. között tartják majd.

Pénteken a szövetség elnöksége úgy döntött: továbbra is fenntartja, hogy "jogos felvetéseik rendezése elérése érdekében minden lehetséges nyomásgyakorló eszközt - beleértve ezek közé akár a teljes munkabeszüntetést is - bevessen".

A lépések konkrét formáiról, ütemezéséről április közepén Mórahalmon, a Fakoosz XXI. országos gyűlésén hozzák meg a végső döntést - írta közleményében Selmeczi Kamill.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter múlt kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az egészségügyi ágazatban dolgozók közül csaknem 86 ezer ember alapbérét emelik meg az idén. Az egészségügyi ágazatban dolgozók anyagi helyzetének rendezését célzó, hónapokon át tartó tárgyalássorozaton ismert volt, hogy a jelenleg rendelkezésre álló béremelésből kimaradnak az alapellátásban dolgozók. Több szakmai szervezet, köztük a házi gyermekorvosok érdekképviselete is tiltakozott emiatt.

A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent az a jogszabály, amellyel kibővítik a házi gyermekorvosok teljesítményfinanszírozásának alapjául szolgáló mutatószámok, vagyis indikátorok körét, ami azt jelenti, hogy a teljesítmény alapján emelkedhet a házi gyermekorvosok bére.

Ezenfelül a kormány úgynevezett Praxis-váltás programjának keretében még egy hónapig, április 30-ig lehet pályázni vissza nem térítendő támogatásért háziorvosi eszközök, illetve praxis vásárlására.

Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója az MTI-nek elmondta: a háziorvosok eszközvásárlását fedező 100 millió forintos forrásból 75, míg a praxist vásárlók támogatására szolgáló 200 millió forintos keretből nagyjából 150 millió forint van még.

Olvasóink írták

  • 3. véleményalkotó 2012. március 31. 19:33
    „Mi az hogy praxis-váráslára vissza nem térítendő támogatást kapnak? És amikor eladják majd azt, akkor az államkasszába fizetik madj be? Adózzák le, mint egyéb jövedelmet! + EHO + stb. Ugyanúgy mint Mi!!!!”
  • 2. Julianusz 2012. március 31. 18:48
    „A háziorvos a kétnaponta 3 órás rendelésen kívül mindig sztrájkol!!! Nem megy ki beteghez, mert fel sem veszi a telefont. Ha pedig véletlenül mégis, akkor megkérdezi, hogy "van 3000Ft-ja" Jövedelm? 10 év alatt 2 családiház, egy lakás, 2 autó!”
  • 1. goldboy 2012. március 31. 14:33
    „Még rángatózik a haldokló, miközben a rezidensek már benyaltak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idegessége buktatott le egy kokaincsempészt a Liszt Ferenc-repülőtéren

A nigériai férfi 150 gramm kokaint tartalmazó kapszulát akart becsempészni az országba. Tovább olvasom