Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Feng shui: nemcsak lakberendezés

Hatalmas divat a feng shui, a keleti térrendezés művészete, amely a Távol-Keletről érkezett hozzánk. A sok kontárnak „köszönhetően” azonban, akik csak felszínesen ismerik ezt a tudományt,  kezdi elveszteni a hitelét.

- A feng shui nem pusztán egy lakberendezési irányzat, mint azt sokan hiszik - és sajnos tanítják is -, hanem filozófia. Lényege, hogy összhangban éljünk a természettel, megismerjük és felhasználjuk annak energiáit - mondta Kunczly Judit feng shui-szakértő, aki az elsők között hozta el hazánkba a téma szakirodalmát. - Ennek az ősi, tapasztalatokon és megfigyeléseken alapuló tudománynak a természet megismerése az alapja; figyelembe veszi például a geodéziát, a meteorológiát, a fizikát.
Hogy megértsük a feng shui lényegét, elég, ha belegondolunk: sokszor magunk sem tudjuk, miért érezzük magunkat jól az egyik helyiségben, és miért feszengünk egy másikban. A titok nyitja a harmónia, amelyet bárki megteremthet otthonában, aki ismeri az alapelveket. Az eredmény nemcsak szemmel látható: a rendezett, otthonos élettér egész életünkre - munkára, szerelemre, egészségre -  hatással van. Ha ügyesen bánunk a tudásunkkal, irányíthatjuk  a természeti energiákat, tudatosan erősíthetjük a kívánt területeket, így sikeresebbek, kiegyensúlyozottabbak lehetünk.

Míg mi egyelőre csak ismerkedünk vele, tőlünk nyugatabbra (hogy a keleti országokat ne is említsük) sokan nagyon komolyan veszik a Feng Shuit. Vannak, akik nemcsak a lakberendezésben, de már a házuk megtervezésénél is kikérik szakértő tanácsát, sőt, teljes építészirodák szakosodtak a természettel való harmónia, a kiegyensúlyozott élettér kialakítására.

A feng shui szabályait, alapelveit ma már bárki elsajátíthatja az egyre szaporodó tanfolyamok egyikén, vagy akár próbálkozhat otthon, a szakirodalom segítségével is. Kunczly Judit szerint azonban nem mindegy, hogyan.  
- Rengeteg könyv kapható a  témában, de ez a dolog sokkal személyre szabottabb annál, mintsem hogy bárkire, bármilyen otthonra ráilleszthető lenne. Hiába jelenik meg egy sikerkönyv Ausztráliában, ha a magyar természeti viszonyok teljesen eltérőek. Sikeresen csak akkor alkalmazható a feng shui, ha mindig az adott környezethez igazítjuk.

Az alap

A „feng" kínaiul szelet, a „shui" pedig vizet jelent. A természeti erők helyes felhasználásával irányítható az életenergia („csi"), testünkben és környezetünkben egyaránt. Ezek a passzív (jin) és aktív (jang) energiák megmutatják az ember pillanatnyi energiaszintjét, egyensúlyi állapotát. Amikor a természet univerzális energiái (fa, tűz, föld, fém, víz) valamilyen formában jelen vannak környezetünkben, és a tárgyak elrendezésében megfelelő az egymáshoz való viszonyuk, akkor kellemesen érezzük magunkat, könnyen megoldjuk feladatainkat, kiegyensúlyozottak vagyunk a kapcsolatainkban. Ha az öt elem körforgását a természeti energiák hatásának figyelembe vétele nélkül alkalmazzuk, ennek az ellenkezője történik: feszültek, idegesek vagyunk, nem jutunk egyről a kettőre, úgy érezzük, egy helyben toporgunk. 

Sajnos a feng shuival ugyanaz történt nálunk, mint annak idején a természetgyógyászattal: az új divatirányzatot túl sokan igyekeztek meglovagolni. A legtöbben sajnos csak a felszínig jutottak, így alakult ki az a tévhit (amellyel szemben jogos a szkeptikus kételkedés), hogy néhány kristályfüggő, apró szobor vagy egy akvárium képes megváltoztatni az életünket. Mások az üzleti lehetőséget fedezték fel a dologban, hiszen tény, hogy a feng shui kellékek igencsak kapósak. Remélhetőleg az újdonság varázsának elmúltával letisztul a piac, s a helyére kerül ez az ősi filozófia.  

Az üzleti siker titka?

Bár a feng shuit nálunk még elsősorban lakások, házak berendezésénél alkalmazzák, külföldön több helyen az üzleti élet fontos tényezőjévé vált. Egész szállodákat, irodaházakat, éttermeket rendeznek be a keleti térrendezési elveknek megfelelően, milliárdos üzletemberek alkalmaznak tanácsadókat, hogy segítsenek az üzleti siker, nyereség, forgalom növelésében. Ezt egyesek nyíltan

vállalják, mások nem szívesen vallják be, sőt, szinte üzleti titkokként kezelik. Ez nem is csoda, hiszen melyik szálloda- vagy étteremtulajdonos akarná elárulni, mitől van annyi vendége? A feng shuinak az üzletben való alkalmazása nem is olyan távoli dolog, mint hinnénk: Kunczly Juditnak számos felkérése volt megyénkből is, előfordult például, hogy egy porcelánüzletnek a régóta porosodó raktárkészletét sikerült napok alatt eladnia a segítségével. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogdíjak, avagy a zenefelhasználás ára

Sokakat meglep, hogy a kávéházak, panziók, üzletek működtetőinek azért is fizetniük kell, hogy szól… Tovább olvasom