Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Felvételi: Még egy hét, és minden eldől

A végzős általános iskolás diákok április 27-éig minden olyan középfokú iskolától írásbeli értesítést kapnak, ahová jelentkezési lapot adtak be.

Évek óta azt hallani, Magyarországon nincsen elég szakmunkás, jogászokkal viszont Dunát lehetne rekeszteni. A munkaügyi szakemberek próbálnak beavatkozni a folyamatokba, ezért a beiskolázási szezon előtt rendre tájékoztatót tartanak és megpróbálják a hiányszakmák felé orientálni a fiatalokat.

A Győr-Moson-Sopron megyei munkaügyi központ is felmérte a körzetébe tartozó 124 általános iskolájának 4.133 végzős diákjának a továbbtanulási szándékát, és nagy meglepetés idén sem érte őket.

Tovább nőtt az érdeklődés a szakközépiskolák nyelvi előkészítő évfolyamai iránt. Ez örvendetes, hiszen ez a képzési törekvés egybeesik a munkáltatók igényével. Az idegen nyelven kommunikáló, megfelelő számítástechnikai ismeretekkel rendelkező szakembereket szívesen fogadják minden szakterületen.

Továbbra is kevesen választanak hiányszakmákat, amelyekre folyamatos a kereslet, de kevés a szakember. Ilyen pl. a gépi forgácsoló, szerkezetlakatos, szerszámkészítő, kőműves, ács- állványozó, vasbetonkészítő, pék, mechatronikai műszerész stb. Ugyanakkor az elhelyezkedési nehézséget jelentő fodrász szakmára ismét túljelentkezés várható a legtöbb képzőnél.

Egyre kevesebb a fiatal, ami abból is látszik, hogy a megyében kétezerrel több az iskolai férőhely, mint az itt továbbtanulni szándékozók létszáma. A térségenként meglévő eltérés Mosonmagyaróvár kivételével kínálativá változott. A 2008/2009. tanévben a 4.133 fiatalt 6139 középiskolai férőhely várja, így minden végzősnek lesz helye valamelyik középfokú oktatási intézményben - derül ki a hivatal adataiból.

Aktuális tudnivalók

A középfokú iskolák április 20-áig megkapják a Felvételi Központtól az egyeztetett felvételi jegyzéket. Fontos tudni, amennyiben a fenti időpontot megelőzően kapna a tanuló értesítést felvételéről egy középfokú intézménytől, az érvénytelen.

A Jelentkezési lapon megjelölt értesítési címére a felvételire jelentkező tanuló április 27-éig minden olyan középfokú iskolától írásbeli értesítést kap, ahová Jelentkezési lapot adott be. Amennyiben több középfokú iskolától kapna pozitív felvételi értesítést a tanuló, akkor az az értesítés az érvényes, amelyik a tanuló által február 20-a előtt leadott – illetve a március 20-áig módosított – Tanulói, illetve módosító Tanulói adatlapon a rangsorban előrébb szerepelt.

Ha az általános felvételi eljárás időszakában a tanuló nem jutott be középfokú iskolába, akkor használja ki a 2009. május 4. után kezdődő rendkívüli felvételi időszakot! Ekkor már egyénileg, közvetlenül a középfokú iskolákban való jelentkezéssel, egyeztetéssel történik a továbbtanulás intézése. Az elektronikus felvételi rendszer segítséget nyújt azzal, hogy azoknak a középfokú iskoláknak az adatait, ahol a felvettek
alacsony száma miatt rendkívüli felvételi eljárást kell kiírni tájékoztatásul közzéteszi a www.kir.hu, illetve a www.oh.gov.hu honlapokon.

A tanköteles korú tanulóknak az esetlegesen sikertelen felvételi eljárás ellenére is kötelező az iskolaválasztás. A kötelező felvételi feladatot ellátó középfokú iskolákról az általános iskola tájékoztatja a diákot. A tankötelezettség teljesítését az illetékes települési önkormányzat jegyzője kíséri figyelemmel.

Olvasóink írták

  • 1. jockey 2009. április 16. 11:31
    „"Továbbra is kevesen választanak hiányszakmákat, amelyekre folyamatos a kereslet, de kevés a szakember. Ilyen pl. a gépi forgácsoló, szerkezetlakatos, szerszámkészítő, kőműves, ács- állványozó, vasbetonkészítő, pék, mechatronikai műszerész stb."

    Ezen miért is csodálkozunk? A nemrég megjelent cikkben, ahol a különböző állami érdekeltségű vállalatok vezetőinek bérezéséről volt szó, nem emlékszem, hogy olvastam volna, a havi átlagban 3 milliót keresők között mennyi volt a gépi forgácsoló stb. végzettségű. Szerintem a cikk irójának sem szerkezetlakatos a végzettsége. Ha igen, akkor bocs. Ha a gyereknek esze van, a szülő pedig megfelelő hátteret tud biztosítani, akkor hadd döntsem már el, hogy szerszámkészítőnek tanuljon-e, vagy sem. Arról nem is beszélve, hogy melyik iskolában milyen környezetbe kerül a gyerek. Ugyanis nem mindegy, hogy milyen tanárok és milyen osztálytársak fogadják. Aki annyira szeretné a vasbetonkészítők számát növelni, küldje oda a saját gyerekét, ne itt ossza az észt! Ami esetleg nem is olyan sok, hogy osztogatni kellene belőle.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A német kancellár táviratban gratulált Bajnainak

Angela Merkel német kancellár táviratban gratulált Bajnai Gordonnak, hogy az Országgyűlés a Magyar… Tovább olvasom