Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Felújítják a cseszneki várat

A várat első ütemben négyszázmillió forintból újítják fel, az alsó vár rekonstrukciója jövő nyárra fejeződik be.
Négyszázmillió forintból újítják fel első ütemben a cseszneki várat: az alsó vár rekonstrukciója jövő nyárra fejeződik be - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. pénteken az MTI-t.

Mint írták, a közbeszerzési eljárás előkészítése folyik, így még 2014 tavaszán megkezdődhetnek a munkálatok.

Tájékoztatásuk szerin az I. ütemben az alsóvár területén az új fogadóépület befejezése valósul meg, helyreállítják az alsókaput, a felvezető út melletti támfalat és keleti lezáró falat. Burkolják a felvezető utat, mellette zöldfelületet alakítanak ki, megoldják a csapadékvíz-elvezetést, valamint a díszvilágítást építenek ki.

A beruházás várhatóan 2015 nyaráig fejeződik be.

A cseszneki várat az 1241-42-es tatárjárás utáni nagy várépítési korszakban építették. Az első várat Cseszneki Jakab királyi kardhordozó emeltette 1263 körül egy védelemre kiválóan alkalmas sziklacsúcson.

Az évszázadok alatt fontos katonai bázis volt, majd a háborús idők elmúltával a vár szerepe megváltozott, a zord kővárat az Esterházy-grófok egy kényelmes lakhatást biztosító barokk kastéllyá alakították át.

Korabeli források szerint 1780-ban elköltözött a főúri család, de még szolgaszemélyzet használta a helyiségeket, amelyeket egy harminc esztendővel későbbi földrengés, majd tűzvész tett végképp lakhatatlanná.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabályozási szint felett van a Balaton vize

Az elmúlt csapadékos napok hatására már 6 centiméterrel magasabb a Balaton vízszintje, mint az üzemi… Tovább olvasom