Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Felújítás az iskolákban, támogatás a diákoknak

Elkészült a tanulmányterv, telektulajdonügyben is előrehaladottak a tárgyalások, s egy-két hónapon belül eldől, nem csak feltételes módban lehet-e beszélni a győri ipartörténeti múzeumról – ez volt az egyik témája (a másik az iskolakezdés) a tegnapi szokásos győri városházi sajtótájékoztatónak.
A (volt) vagongyár területén lévő bunker és környéke lenne a helye a leendő győri ipartörténeti múzeumnak, ennek terveiről korábban már többször beszámoltunk.
A tegnapi győri városházi sajtótájékoztatón Dusza András, a Győri Ipartörténeti Alapítvány (amelyet a megyei kereskedelmi és iparkamara hozott létre) kurató-

riumi elnöke elmondta, kész a tanulmányterv, s a tárgyalások úgy haladnak, hogy a múzeumról egy-két hónap múlva már talán nem feltételes módban lehet beszélni. A város polgármesterével kötött szándéknyilatkozat után az alapítvány az önkormányzattal együttműködési szerződést szeretne. A polgármesteri hivatal kulturális és vagyonkezelői irodája előterjesztésében a szeptember 21-i közgyűlésen fontos lépésről dönthetnek a városatyák. Az ipartörténeti múzeum kiszemelt helye a Rába Nyrt. tulajdona. Megvásárlásáról, ahogy Kun András alpolgármester elmondta, már komoly tárgyalások folytak, a továbbiakhoz a közgyűlés hozzájárulása szükséges.
A létesítmény számított teljes költsége 1,8 milliárd forint, a megvalósítás első ütemében a 145 milliós önrész előteremtésére figyelemfelhívó rendezvényekkel is megkezdi a gyűjtést az alapítvány. A szándék, hogy itt ne csak a múlt emlékeit őrizzék, hanem tükröződjön a város iparának, gazdaságának teljes képet adó jelene is, sőt, a jövő úgy, hogy például a Győrben befektetni szándékozók itt ismertethessék elképzeléseiket.
Balogh József polgármester és Papp András oktatási irodavezető az iskolakezdés aktualitásairól beszélt a sajtótájékoztatón. Jó hír, hangzott el, hogy Győr iskoláiban az új tanévben hetente 5100 órával több idő jut a diákok oktatására, nevelésére. Az általános iskola első osztályában a tavalyinál százhússzal több gyereket írattak be és három új óvodai csoport is indult, így hát némi gyarapodásról lehet már beszélni.
Az iskolakezdésre a rászorulók (különböző jogcímen) összesen 12,7 millió forint támogatást kaptak, az Árkádot építő cég 1,2 millió forint értékben adományozott füzetcsomagot nem csak önkormányzati iskolák elsőseinek. Folytatódik a tankönyvellátási program is. Az iskolai könyvtárakban már 120 millió forint értékű tankönyvet tudnak kikölcsönözni azok, akik nem tudják megvenni.
A kezdeti nehézségek (közbeszerzés elhúzódása) ellenére az iskolafelújítások tervezett határidejéhez képest nem volt csúszás. Néhol még tartanak a befejező munkálatok, ám az oktatás megkezdésének sehol sem volt akadálya. Idén nagy összeget, 860 millió forintot költött az önkormányzat iskolafelújításokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy legyünk tökéletes barátnők?

Milyen figyelmes tőled, hogy nem emlékeztetsz állandóan a koromra! Bezzeg a bunkó kollégáim egy… Tovább olvasom