Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Felügyeleti díjat fizethetnek a belvárosi éjszakai szórakozóhelyek augusztustól

Felügyeleti díj bevezetését tette lehetővé az önkormányzatoknak a parlament augusztus 1-jével: a díjat a Budapest belvárosában, világörökségi területen éjszaka is működő, szeszes italt árusító szórakozóhelyektől szedhetik be.
Az Országgyűlés pénteken 250 igen szavazattal, 3 nem ellenében fogadta el Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, belvárosi polgármester erről szóló indítványát. Ekkor már csak három ellenzéki képviselő tartózkodott a parlamenti patkóban, a Jobbik képviselői ugyanis előzőleg az elnöki pulpitusra vonultak a földtörvény elleni tiltakozásul, és a későbbi szavazásokat is folyamatos skandálással zavarták. Az MSZP-s politikusok és a függetlenek többsége pedig elhagyta az üléstermet.

A most elfogadott törvény alapján az önkormányzatok naponként és vendégenként 20 forintban határozhatják meg a felügyeleti díjat, ám összege nem haladhatja meg az üzlet éves korrigált iparűzésiadó-alapjának fél százalékát. A felügyeleti díjat az önkormányzat kizárólag az üzletek nyitva tartása miatt adódó közbiztonsági és köztisztasági többletfeladatok ellátására fordíthatja.

Rogán Antal tájékoztatása szerint a törvénymódosítás - amelyet kétszáz szórakozóhely képviselőivel egyeztettek - csak a főváros belső kerületeiben működő szórakozóhelyeket érinti.

A kereskedelmi törvény jelenlegi előírásai alapján a világörökségi területen működő, szeszes italt árusító kereskedelmi és vendéglátó üzletek éjfél és reggel 6 óra közötti nyitva tartásához a jegyző engedélye szükséges. Az engedély megadásához a rendőrség szakhatósági hozzájárulása kell. Ha a jegyző akár hivatalból, akár a rendőrség írásbeli tájékoztatása alapján azt észleli, hogy egy szórakozóhely nem felel meg az engedély megszerzéséhez szükséges feltételeknek, akkor korlátozhatja a nyitva tartását.

Azok a szórakozóhelyek, amelyek nem kapják meg az éjszakai nyitva tartás lehetőségét, hat hónap elteltével kérelmezhetik ezt újra.

A parlament korábban egy bizottsági módosító javaslattal két ponton is átírta az eredeti javaslatot. Így a szórakozóhelyeket lakossági bejelentés alapján nem lehet majd felülvizsgálni, a rendszeres rendőrségi ellenőrzésekre pedig egy helyett három évente kerülhet sor.

Az önkormányzatok helyi rendeleteikben a szórakozóhelyek befogadóképessége alapján szabhatják ki a felügyeleti díjat. A felügyeleti díjat negyedévente kell megfizetniük a tulajdonosoknak.

Rogán Antal egy zárószavazás előtt benyújtott javaslatának elfogadásával a települések, illetve fővárosi kerületek rendeletalkotási jogot kaptak az üzletek éjszakai, vagyis este tíz és reggel hat óra közötti nyitva tartási rendjének meghatározására.

Olvasóink írták

  • 1. machers 2013. június 23. 12:23
    „A placcon ezt védelmi pénznek hívják.
    fideszkdnp maffia.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz: a gátak feléről már elvitték a homokzsákokat

Az állami fővédművek több mint a feléről már elhordták a homokzsákokat, a 95 érintett település… Tovább olvasom