Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Feltámad a makói fokhagyma

Kisebb és sárgább, mint a legmutatósabb nyugati fajták, de természetes, ízes – és makói. Az idei fokhagymatermés egyelőre úgy tűnik, kiránthatja a több ezer, Maros mentén élő gazdának megélhetést biztosító ágazatot a kátyúból. Kérdés: adnak-e majd a makói terményért legalább annyit az EU-ban, mint amennyit a kínai konkurensért kínálnak?
Az elmúlt években többször is kongatták már a vészharangot a makói fokhagyma felett – tavaly a belvíz, a korábbi években pedig az aszály és a kártevők miatt bizonyult gyengének a termés. Mindezt súlyosbította az olcsó, kínai dömpingáru Európába áramlása, ami letörte az árakat, így kényszerűségből százak hagytak fel Makón és térségében ennek a növénykultúrának a művelésével. A földeken most szépen zöldell a termés, sőt rekordra is számíthatnak a gazdák – tudtuk meg a termeléssel és kereskedelemmel egyaránt foglalkozó Mágori Józsefnétől –, így remélhető, hogy 2007 feltámadást hoz a makói fokhagymának.

– Szinte minden szempontból ideálisnak nevezhetőek az idei termés növekedéséhez szükséges körülmények, csak csapadékból esett kevés a tél folyamán, ám az utóbbi hetek több mint 70 milliméteres mennyiséget hozó esőzései sokat segítettek a fokhagyma fejlődésében, így hosszú évek óta nem várt termésre számíthatunk – mondta lapunknak a termelő, aki hozzátette: a kártevők elszaporodása ellen folyamatosan védekezni kell. Ez a veszélyforrás az enyhe télnek köszönhető, de folyamatos felügyelet mellett a helyzet kordában tartható.

Mágoriné kereskedőként már nem ilyen derűlátó. Bár úgy tűnik, egyelőre a piaci feltételek sem gátolják a termelők boldogulását, rendre érkeznek vételi ajánlatok Magyarországra az unió országaiból is.

– Nagyon sok múlik a közeljövőben azon, hogy milyen árat sikerült kialkudni erre a terményfajtára. Tapasztalható, hogy az EU kereskedelmi döntéshozói gyakorlatilag minden terményfélét beáraznak, de valamiért a makói fokhagyma kilógott ebből a sorból. Ez bizonytalanná teszi a gazdák helyzetét, hiszen ha nem lépnek fel a hazaiak egységesen, kényszerűségből akár a kínai import áránál is kevesebbet kaphatnak a makói hagymáért, erre sajnos volt példa az elmúlt években – tette hozzá a kereskedő.

Megtudtuk: a korábbi évek tapasztalatainak megfelelően a francia fokhagyma kilónkénti nagykereskedelmi ára 2,7 és 3,4 euró (675-850 Ft) között ingadozott, az argentin hagymáért 2,6-2,8 eurót (650-700 forintot), a kínaiért pedig 1,8-2,5 eurót (450-625 forintot) fizettek. Ezzel szemben volt olyan makói termelő, aki tavaly mindössze 1,1 eurót (275 forintot) kapott terménye kilójáért a közösségi piacon. Így már csak az európai gazdákhoz képest is jelentős hátrányt szenvednek a magyarok. Igaz, a Makó mellett termő fokhagyma nem olyan hófehér és méretes, mint a vegyszerrel kezelt ázsiai termények, de szárazanyag- és íztartalmát tekintve a legjobb minőségűek közé sorolható. A világ bármelyik piacán megállja a helyét. A makói termelők így a kereskedők együttes fellépésében bízhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozik a rendészeti miniszter is

A rendészeti miniszter, az országos és a budapesti rendőrfőkapitány, valamint a Rendészeti… Tovább olvasom