Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Felszámolás az Uniontextnél

Elmaradt az Uniontext dolgozóinak tüntetése: a gépek eladása ellen nem kellett tiltakozniuk, mert a cégnél a bíróság elrendelte a felszámolást.
A dolgozók a továbbműködtetésben bíznak.
A rendőrség ugyan lezárta tegnap reggel a győri Czuczor Gergely utcát, értesítette az ott lakókat és dolgozókat, de elmaradt a meghirdetett tüntetés. Az Inter-Európa Bank fiókja előtt az Uniontext Kft. dolgozói – több százan – az üzem gépeinek értékesítése ellen akartak demonstrálni. A pénzintézetek zálogjoga alapján tervezett árverést azonban nem tartották meg, mivel pénteken délután az érintettek megkapták a textilgyártó cég felszámolásáról szóló bírósági döntést. Így a tiltakozás is okafogyottá vált. Minderről Molnárné Fertetics Brigitta, a tüntetés szervezője tájékoztatta a sajtó képviselőit. Az üzemi szakszervezeti titkár elmondta: a március 3-án csődöt jelentett gyárban jelenleg is folyik a termelés, azaz a határidős megrendelések teljesítése, az alkalmazottak megkapták februári fizetésüket.

„ A dolgozók számára előnyös"

Molnárné úgy véli, a dolgozók számára előnyös, hogy a termelőeszközöket nem értékesítették, mert azok forrást jelenthetnek járandóságaik kifizetéséhez. A jelenlegi helyzetet szerinte a piaci változások, a hitelterhek és az elmaradt intézkedések mellett az idézte elő, hogy a Graboplast rt. az ingatlanvagyont kivonva értékesítette az üzemet, ezzel megnehezítve versenyképes fennmaradását. Ennek ellenére a dolgozók szempontjából a továbbműködtetést tartja megoldásnak. Ugyanezt vallja a Textilipari Dolgozók Szakszervezetének főtitkára, aki más ágazatok érdekvédelmi vezetőivel együtt megjelent az elmaradt tüntetés helyszínén. Reményt öntött a megjelentekbe (30 munkás), akik nem értesültek a tiltakozás lefújásáról és a kamerák kedvéért felmutatták transzparenseiket, melyekre a „Hova tűnt a vagyon?" , „Munkás = rabszolga", „Felelősöket akarunk!" mondatokat írták.

„ A Graboplast nem okolható"

Az Uniontextnek két tulajdonosa van: az albertfalvi cérnázóhoz tartozó FGM Kft. és a győri Graboplast rt. Utóbbi kommunikációs vezetője a helyszínen nyilatkozott az újságíróknak. Mónus Ágnes elmondta: a Graboplast 2000-ben vált meg az Uniontext mintegy 75 százalékos üzletrészétől. A portfóliótisztítás nyomán a cégé maradt a telek és az épületegyüttes. A Graboplast az eladáskor – mint kisebbségi tulajdonos – 50 millió forintos bankgaranciát vállalt az Uniontext hiteleire, és engedte, hogy jelzáloggal terheljék meg az ingatlan egy részét. Viszont azóta nem vesz részt az irányításban, ezért nem okolható az összeomlásért, szögezte le Mónus Ágnes, és hozzátette: a történtek miatt az rt.-t legalább 500 millió forintos veszteség éri. Az Uniontext három éve még 3,5 milliárd forintnyi éves forgalma mára a felére esett vissza, ezért szerinte a piac beszűkülése, a forint erősödése okolható. Elképzelhetetlennek tartja, hogy a Graboplast visszavásárolja a kft.-t. Mint mondta, Kelet-Európában válságban van a textilipar, így régiónkban ilyen üzem nem lehet versenyképes.
Az Uniontexthez felszámolóként a csurgói székhelyű Patik, Varga és Társai Gazdasági Tanácsadó Rt.-t rendelték ki. Ezt a hírt a társaság is megerősítette, ám amíg jogerős végzést nem kap erről, s nem veszi át a szükséges iratokat, addig felszámolóbiztosa nem nyilatkozik.

Kapcsolódó cikkek >>

Talán még nem reménytelen (2003-03-05) >>
Csődben a győri Uniontext Kft. (2003-03-03) >>
Uniontext Kft.: aggódó dolgozók (2002-11-25) >>
Két levél döntött sorsáról (2003-03-03) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás a DNS történetéről a Millenáris parkban

A DNS-láncolat felfedezésének 50. évfordulója alkalmából tudományos tárlat nyílik március 27-én a… Tovább olvasom