Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Felsőoktatási keretszámok: az MTA szakbizottsága tiltakozik

Az MTA Közgazdaságtudományi Bizottsága diszkriminatívnak tartja a felsőoktatás átszervezése keretében történő, a közgazdászképzéstérintő döntéseket.
Az MTA Közgazdaságtudományi Bizottsága diszkriminatívnak tartja a felsőoktatás átszervezése keretében történő, a közgazdászképzést érintő döntéseket; a testület azt kéri, hogy "a más szakterületen be nem töltött támogatott helyek átcsoportosításával a kormányzat a károkat már az idei felvételi eljárásban is mérsékelje" - olvasható a testület állásfoglalásában, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez.

A bizottság emellett a felsőoktatás egészét súlyosan érintő döntések újragondolását javasolja a felsőoktatási intézmények és az MTA illetékes bizottságai bevonásával.

Az összegzésben kiemelték, hogy "a közgazdász végzettségűek kiemelkedő elhelyezkedési esélyeit figyelembe véve a munkaerőpiac visszajelzései semmiképpen nem indokolják a képzés keretszámainak drasztikus és előkészítetlen csökkentését". A társadalmi mobilitást akadályozza, és ezzel a társadalom egészére nézve káros, hogyha a társadalomtudományi képzések, azon belül a közgazdászképzés hátrányos megkülönböztetésével jelentősen korlátozzák a szegényebb családi hátterű fiatalok hozzáférését ezekhez a szakmákhoz - fejtették ki.

A bizottság szerint nem ismertek, ezért önkényesnek tűnnek a 250 megmaradt hely felsőoktatási intézmények közötti elosztásának szempontjai. Mint hozzátették, a drasztikusan lecsökkentett keretszámok közzététele a felsőoktatási jelentkezés határidejét megelőző napokban lehetetlenné tette az egyetemek, a főiskolák és a jelentkezők felkészülését és alkalmazkodását az új helyzethez.

Kitértek arra is, hogy a felsőoktatást sújtó óriási mértékű költségvetési finanszírozás-csökkentés veszélyezteti a felsőoktatási rendszer (ezen belül a közgazdászképzés) megfelelő színvonalú fenntarthatóságát, amelyet az is súlyosbít, hogy megszűnt a felsőoktatási intézmények hozzáférése a szakképzési hozzájáruláshoz és az innovációs járulékhoz.

A finanszírozási rendszer továbbra is fennálló bizonytalanságai miatt pontosan nem előre jelezhető, ám félő, hogy a támogatott hallgatói létszám csökkenése olyan forráscsökkenéssel jár az érintett szakterületeken, amely visszaveti a közgazdasági karokon folyó tudományos kutatómunkát. A már január 1-jétől csökkenő állami támogatás nehézséget okoz a kifutó évfolyamok oktatási programjának finanszírozásában is - jegyezték meg.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár január 5-én jelentette be, hogy a kormány elfogadta az ez évre vonatkozó felsőoktatási felvételi keretszámokat; az intézményekre lebontott keretszámokat január 20-án hozták nyilvánosságra. A szeptemberben induló tanévben az alapképzésben teljes állami támogatás mellett 27.150-en tanulhatnak, további 15.550 diák részösztöndíjat kaphat. Az egységes osztatlan képzésben a teljes támogatásban részesülők száma 2420, a felsőfokú szakképzésben 3500 lesz. Ez összesen 48.620 olyan diákot jelent majd, aki állami vagy részben állami támogatással tanulhat.

Orbán Viktor miniszterelnök e hét csütörtökön az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában annak a meggyőződésének adott hangot, hogy korrekt az új rendszer, bár az sietteti egy új szisztéma bevezetését - amelyet ő egyébként helyesnek tart, "mert nincs vesztegetnivaló időnk" -, "fair" abból a szempontból, hogy nem vonatkozik azokra, akik most egyetemre, főiskolára járnak, vagyis a kormány menet közben nem támaszt új feltételeket.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár aznap az m1 Ma Reggel című műsorában - a különböző tiltakozásokra reagálva - azt mondta, a kormány nem vonja vissza a felsőoktatási keretszámokat.

A kereszténydemokrata politikus kiemelte, olyan pályára kell állítani a felsőoktatást, amely lehetővé teszi, hogy mindenki tanuljon, aki akar és tehetséges, de ugyanakkor meg kell felelni a világpiaci kihívásoknak is. Mint hozzátette, olyan szakokra kell koncentrálni az adófizetők pénzét, amelyek hozzájárulnak az ország, a gazdaság fejlődéséhez.

A keretszámok módosulása hónapokkal ezelőtt ismert volt, ez nem ért senkit váratlanul, a konkrét számok esetleg váratlanul értek "egy-egy csoportot", de tudni lehetett, hogy változás lesz - hangsúlyozta az államtitkár.

Olvasóink írták

  • 2. gjozsi88 2012. február 18. 10:54
    „1-es!
    Ezt úgy fogják megoldani, hogy kiterjesztik a nyugdíj korhatárt az államtitkárokra is....igy nem leváltják Hoffmannt, hanem sajnálják lejárt az ideje, mert rá is vonatkozik, ami Szapáryra és az AB bírákra nem, ezzel azt sugallják vakoknak, hogy ők következetesek, de nem bukottak........legfeljebb a másik még érintett Fónagy Jánost másképp kárpótolják!!!!
    Úgy fognak megszabadulni Hoffmantól, hogy diccshimnuszt csinálnak belőle!!!!”
  • 1. AranyKözépút 2012. február 17. 18:41
    „MTA végre megszólalt. Még sok más felelős testületnek meg kellene. Hoffmann-nak mennie kell, nincs mese!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Románia a románoké! - az erdélyi magyarok tiltakoznak a kampány ellen

A romániai Országos Audiovizuális Tanács nem találta diszkriminatív szándékúnak a Realitatea… Tovább olvasom