Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Felsőoktatási felvételi: több mint 106 ezer jelentkező - nézze meg a slágerszakokat!

A jelentkezők nagy része alapképzésben és osztatlan mesterképzésben, valamint állami ösztöndíjas formában szeretne továbbtanulni.

Több mint 106 ezren jelentkeztek idén a felsőoktatásba, 97 százalékuk elektronikus formában jelentkezett. Nagy részük alapképzésben és osztatlan mesterképzésben, valamint állami ösztöndíjas formában szeretne továbbtanulni. A legtöbben első helyen a műszaki, illetve a gazdaságtudományok képzési terület, valamint a pedagógusképzés valamely szakát jelölték meg.

A 2014 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre összesen 106 056-an jelentkeztek. Közülük a legtöbben – csaknem 70 ezren – első helyen alapképzést jelöltek meg, osztatlan mesterképzést 9763-an, felsőoktatási szakképzést pedig 4971-en választottak első helyen. A felsőfokú végzettséggel rendelkező felvételizők közül több mint 21 ezren jelentkeztek első helyen mesterképzése. Ösztöndíjas képzésre 91 737-en szeretnének bekerülni, míg az önköltséges képzési formát – első helyen – 14 319 fő választotta. Idén is legfeljebb 5 jelentkezési helyet lehetett megadni, ebből az alapdíjért 3 szak szerepelhetett a listában. A jelentkezési adatokat nézve elmondható, hogy a felvételizők átlagosan 3,4 szakot jelöltek meg.

A legnagyobb arányban a pedagógusképzések esetében nőtt meg a jelentkezések száma: míg 2013-ban 6136-an jelöltek meg ilyen szakot első helyen, addig ez a szám idén 8546, azaz közel 40 százalékkal többen választották elsőként ezeket a képzéseket. Fontos tudni, hogy ebbe a képzési területbe tartoznak alapképzések (például az óvó- és tanítóképzés, a gyógypedagógus képzés), az osztatlan mesterképzések (osztatlan tanárképzés), valamint az osztott tanári mesterképzések. Mindhárom területen növekedés érzékelhető.
 
Első helyes jelentkezések száma képzési területenként alapképzéseken és osztatlan mesterképzéseken:


A 15 legtöbb első helyes jelentkezést vonzó alapképzés és osztatlan mesterképzés:


E-felvételizők és papíros jelentkezők: a csata eldőlt

Az e-jelentkezők aránya az elmúlt években folyamatosan emelkedett. Míg 2008-ban még csupán a felvételizők 13 százaléka élt az elektronikus jelentkezés lehetőségével, számuk évről évre nőtt, 2011 óta pedig már feléjük billen a mérleg nyelve, ekkor ugyanis a felvételizők 58 százaléka választotta az online megoldást. Egy évvel később, 2012-ben az arány közel 66 százalékra nőtt. A tavalyi évben 80 százalékuk, idén pedig már csaknem mindenki, egész pontosan a jelentkezők 97 százaléka döntött az e-felvételi mellett.

Az elektronikus ügyintézés elterjedését támasztja alá, hogy idén nőtt az ügyfélkapus hitelesítések száma is. Míg tavaly az e-felvételizők 25 százaléka élt ezzel a lehetőséggel, addig idén arányuk elérte a 38 százalékot.

Mi történt a jelentkezési határidőtől mostanáig?

Az e-felvételik véglegesítése és a jelentkezési lapok benyújtása után az Educatio Nonprofit Kft. munkatársai megkezdték a beérkezett adatok feldolgozását, zajlik a jelentkezéshez csatolt, valamint a később beküldött dokumentumok kezelése is. A papíron beadott dokumentumokat először digitalizálják – több körben ellenőrizik, majd betöltik a felvételi adatbázisba. Ebben az eljárásban eddig több mint 300 000 dokumentum érkezett be. A 2013. évi felvételi eljárás során mintegy 1,3 millió dokumentumot dolgoztak fel, várhatóan idén ez a szám növekedni fog.

Érdekességek az e-felvételiről

Az idei e-felvételizők közül a leglelkesebb jelentkező az e-felvételi indulása után néhány perccel regisztrált, míg az utolsó egy hajszállal a határidő előtt: 2014. február 15-én 23 óra 52 perckor. A legbuzgóbb felvételiző már felkészülve várta a képzések meghirdetését, hiszen az első véglegesített jelentkezés (ami után már nem történt módosítás) 2013. december 22-én hajnali 1 óra 35 perckor meg is érkezett. A leggyorsabb jelentkező kicsit több mint 8 perc alatt végzett az űrlapok kitöltésével, a legmegfontoltabb esetében viszont 56 nap telt el a regisztráció és a jelentkezés véglegesítése között. Az űrlapok kitöltéséhez egyébként átlagosan 20 percre volt szükségünk a jelentkezőknek.

Újdonságok a felvételi eljárásban

A korábbi évek gyakorlatától eltérően idén a jelentkezők nem kapják meg postán a regisztrációs levelet és a besorolási döntést. E helyett az eljárás során folyamatosan elérhető – és letölthető – lesz a www.felvi.hu oldal E-felvételi szolgáltatásában a regisztrációs levél adattartalma ún. „Jelentkezői státuszlap" formájában. A státuszlap megérkezése után a jelentkező felelőssége az adatok ellenőrzése, hiba esetén azok javítása. Amennyiben szükséges, egyetlen alkalommal módosíthatja a jelentkezési helyek sorrendjét, valamint pótolhatja a még megszerzendő dokumentumait az e-felvételi rendszer segítségével. Mindezekre legkésőbb 2014. július 10-ig van lehetőség.

Ugyancsak az e-felvételiben láthatja majd minden jelentkező a felvételi összpontszámát. Amennyiben valakinek megjegyzése, észrevétele van a számított pontokkal kapcsolatban, az Educatio NKft. ügyfélszolgálatán jelezheti. A ponthatárok megállapítását követően a besorolási döntést is itt nézheti majd meg valamennyi jelentkező.

Teendők és határidők

Amennyiben a jelentkező valamilyen kötelező adatát nem adta meg, vagy nem küldte be azokat a dokumentumait, amelyek a jelentkezés elbírálásához szükségesek, hiánypótló felszólítást kap 2014. június 26-ig.

A jelentkezők a felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok (pl. felsőfokú oklevél, többletpontot igazoló dokumentumok) másolatait 2014. július 10-ig pótolhatják. Ezeket egyszerűen és gyorsan feltölthetik a Felvi.hu oldalról elérhető e-felvételiben, vagy beküldhetik postán az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190 címre. Szintén július 10-ig van lehetőségük, hogy egyetlen alkalommal módosítsanak a jelentkezési sorrendjükön.

Ponthatárok, a felvételi eredmények várható kihirdetése 2014. július 24.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juhász Péter: nincs hivatalos döntés a Milla megszűnéséről

Nem született hivatalos döntés a Milla Egyesület megszűnéséről - jelentette ki Juhász Péter kedden… Tovább olvasom