Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Felsőoktatás – A többletpontok módosultak

Megjelentek a jövő évi felsőoktatási felvételi tájékoztatók, a diákok 8280 képzés közül választhatnak. 2011. február 15-ig dönthetnek arról, mely egyetemre, főiskolára nyújtanak be kérelmet.
A felsőoktatási intézmények 3256 alapképzést, 85 egységes és osztatlan képzést, 1455 felsőfokú szakképzés, és 3484 mesterképzést hirdettek meg.

A jelentkezési szabályokban nincs jelentős változás. A többletpontok módosultak, így az emelt szintű érettségi kivételével valamennyi egyéb jogcímen kapható többletpont mértéke csökkent. A középfokú komplex nyelvvizsgáért 28 pont, felsőfokú komplex nyelvvizsgáért 40 pont jár. A nyelvvizsgáért járó többletpontok maximuma 40 pont lehet. Csökkent a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetért járó többletpont, a fogyatékosság utáni pont 50-ről 40-re, a gyermekgondozási kedvezmény 50-ről 40-re módosul. A minimum alap-, egységes és osztatlan képzésben 200 pont. Az eljárás díja legfeljebb 3 jelentkezésnél 9 ezer forint, ezenfelül jelentkezésenként 2 ezer forint.

A műszaki és informatikai képzések arányát növelték, míg azoknál a szakoknál, ahol túlképzés van, így a jogi, egyes gazdasági területeken, a nem pedagógus bölcsészképzéseknél csökkentek a keretek.
A szaktárca tudatta azt is: védenék a természettudományos, műszaki, informatikai mesterképzések keretszámait, felosztásukról egy külön bizottság dönt. A testület és az államtitkárság a héten egyeztetett, és megállapodtak egy olyan menetrendben, miszerint az intézmények előzetesen kapnak keretszámokat, amiből védettek a fenti területek. Ha ezeket nem tudnák betölteni, más, nem védett szakterületekkel nem tölthetik be, akkor ezek a helyek visszakerülnek egy központi keretbe, s átcsoportosítják azokat.

A diákok idén is több kötetből tájékozódhatnak a felsőoktatási képzésekről: külön kötetben foglalták össze a 2011 szeptemberében induló képzéseket és a mesterképzéseket. A Felvételi tájoló 2011 kiadvány bemutatja a különböző alapszakokat, statisztikákat és rangsorokat, munkaerő-piaci kilátásokat tartalmaz, s újdonsága az elitegyetemi rangsorok. A szakirányú továbbképzéseket azoknak ajánlják, akik már rendelkeznek valamilyen végzettséggel. A kiadványok hivatalos kiegészítése januárban jelenik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor a brit kormányfővel tárgyalt Londonban

A magyar és a brit kormányt összekötő szoros szálakat és a külpolitikai törekvések hasonlóságát hangsúlyozta David Cameron brit kormányfővel tartott szerda esti londoni megbeszélése után Orbán Viktor. Tovább olvasom