Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Félrevezető a Blikk ˝2,5 milliárdos tisztogatás˝ című cikke

Dr. Gál András Levente közigazgatási államtitkár: a cikk címben közölt állítása megalapozatlan, sérti a hiteles tájékoztatás elvét és félrevezeti az olvasókat.


Levélben írta meg szakmai észrevételeit Murányi Marcell főszerkesztőnek a Blikk keddi számában (2010. november 2-án) "2,5 milliárdos tisztogatás" címmel megjelent írással összefüggésben Dr. Gál András Levente közigazgatási államtitkár. A minisztériumban a munkáltatói jogkört gyakorló államtitkár hangsúlyozta: a cikk címben közölt állítása megalapozatlan, sérti a hiteles tájékoztatás elvét és félrevezeti az olvasókat.

Gál András Levente azt írja: a cikk – bár azt állítja, hogy a "jogellenesen" elbocsátott kormánytisztviselők több mint 2,4 milliárd forintba fognak kerülni a Kormánynak –, ezt semmilyen megbízható adattal vagy számítással nem támasztja alá, ezek hiányában pedig állítása puszta feltételezés, amely alapvetően kétségbe vonja a lap által közölt információk megbízhatóságát. Az államtitkár emlékeztet arra: a Blikk "jogellenesen" elbocsátott kormánytisztviselőkről ír, márpedig a közös megegyezéssel történő jogviszony-megszüntetés esetén eleve nincs értelme jogellenességről beszélni, hiszen mindkét fél – a munkáltató és a kormánytisztviselő – közös akaratából szűnt meg a jogviszony.

Az államtitkár felhívja a figyelmet arra, hogy a Blikknek a perekre és azok költségeire vonatkozó számításai rendkívül torzak illetve megtévesztőek: a tárcák elleni munkaügyi perek átlagos számát mindösszesen 3 minisztérium adataiból próbálják megbecsülni, márpedig míg például a Belügyminisztérium 243, a Külügyminisztérium és a KIM mindössze 4-4 ilyen jogi eljárásban érintett, nem lehet tehát átlagot vonni.

A témával összefüggésben érkezett korábbi újságírói megkeresésekre a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság azt válaszolta: tömeges elbocsátás eddig sem volt és ezután sem lesz a közszférában, ám a bürökratikus és pazarló állami működés megszüntetésére vonatkozó célkitűzésről a kormány nem hajlandó lemondani. Azt szeretnénk elérni ugyanis, hogy a közigazgatás segítse az állampolgárokat és a gazdaságot ahelyett, hogy kerékkötője legyen a pozitív irányú változásoknak. A II. Gazdasági Akciótervnek az állami szféra kiadáscsökkentését célzó tervei alapján természetes, hogy a túlburjánzó, gazdaságtalanul működő területeken kevesebb, egyéb helyeken pedig több közalkalmazott mmunkájára lesz szükség. Azokra a támadásokra válaszul, amelyek szerint politikai célzatú tisztogatások is előforduhatnak, az államtitkárság Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert idézte, aki a július 1-jei Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanács, valamint az Országos Önkormányzati Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanács közös plenáris ülésén azt mondta: az indoklás nélküli felmentést a Kormány nem politikai tisztogatásra kívánja felhasználni, és kérte a szociális partnereket, hogy ha politikai indíttatású felmentés gyanúját észlelik, azt azonnal jelezzék, hogy az ügyet kivizsgálhassák. Dr. Gál András Levente közigazgatási államtitkár tájékoztatása szerint mindezidáig a szociális partnerek részéről egyetlen ilyen jelzés sem érkezett a minisztériumokhoz.

Olvasóink írták

  • 1. Fürgeszarvas 2010. november 03. 10:40
    „"A minisztériumban a munkáltatói jogkört gyakorló államtitkár hangsúlyozta: a cikk címben közölt állítása megalapozatlan, sérti a hiteles tájékoztatás elvét és félrevezeti az olvasókat." - Hát aki félrevezeti az olvasókat meg az országot,az maga Orbán Viktor ! A Szíjjártó meg nagyon segít neki ebben !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Török embercsempész bukott le a gyulai határnál

Két iraki állampolgárt találtak egy török sofőr által vezetett kamionban a határrendészek kedden a… Tovább olvasom