Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Félmúltunk forrásai

Két azonos témájú kiadvány jelent meg a napokban Mosonmagyaróváron: Dokumentumok Mosonmagyaróvár 1956 címmel egy forrásgyűjtemény, illetve a Moson Megyei Műhely (MMM)

1956-os különszáma. Mindkettő alapvető Mosonmagyaróvár félmúltjának feltérképezéséhez, megértéséhez. A napokban a két kiadványt Tuba László, Böröndi Lajos, Garamvölgyi György és dr. Deák Ernő mutatta be a közönségnek.
A Dokumentumok a bécsi Integráció Kiadó gondozásában jelent meg. Nem könnyű olvasmány, hiszen számos ma is élő, közismert személyiség nevére bukkanhatunk benne. A dokumentumokat adattár és magyarázó jegyzetek egészítik ki.
A források közül az első egy feljegyzés az akadémia tanárairól, hallgatóiról. Igazoló jelentések arról, ki mit csinált 1956. október 26-án, a véres sortűz idején, illetve a forradalom napjaiban.
Ezt követi a Földes–Tihanyi per elsőfokú ítéletével, majd egy Feltérképezés című forráshalmaz a helyi rendőrség politikai nyomozóosztálya aktáiból. Benne a városi és környékbeli nemzeti bizottságok, nemzetőrségek, üzemi tanácsok névsorával. Igen tanulságos listák ezek, sokak életét örökre megpecsételte mindaz, amit a Feltérképezés tartalmaz.
Az MMM vaskos, 150 oldalas különszámmal tiszteleg 1956 forradalma előtt. Böröndi Lajos három verssel van jelen a periodikában. Vida István M. Kiss Sándor történész, egyetemi tanárral készített interjújában az óvári sortűz országos és győri párhuzamait, valamint a sortűz lehetséges okait elemzi. Itt is megtalálunk két már fentebb említett dokumentumot. Szirányi Péter és dr. Kuroli Géza személyes élményeit, gondolatait vetette papírra 1956-ról. Kimlei Péter egy angol újságíró eddig még ismeretlen helyszíni riportját fordította le, dr. Deák Ernő a magyar forradalom ausztriai sajtóvisszhangjáról közöl tanulmányt, Szentkuti Károly pedig a készülő laktanyamúzeum terveit mutatja be az új MMM-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Totóeredmények

47. hét: 1, X, 2, 1, 1, X, 1, 1, 1, 1, 2, X, X + lapzárta után. Tovább olvasom