Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Felmentette a bíróság Molnár Gyulát és társait

A Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentette Molnár Gyulát, Újbuda volt szocialista polgármesterét és Lakos Imrét, a kerület egykori szabaddemokrata alpolgármesterét a hivatali visszaélés vádja alól keddi első fokú, nem jogerős ítéletében.
A harmadrendű vádlott ügyvédet a bűnsegédlet vádja alól  mentette fel a bíróság - ez az ítélet sem jogerős.   
 
A büntetőeljárás Schneller Domonkos XI. kerületi fideszes  képviselő 2007. őszi feljelentése nyomán indult meg.  
   
Az ügyészség a három férfit azzal vádolta, hogy 2006-ban, a XI.  kerületi Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás  nélkül próbáltak magáncégnek átjátszani egy 38 hektáros telket.   
 
A keddi tárgyaláson az utolsó szó jogán felszólaló vádlottak  fenntartották korábbi vallomásukat, amely szerint nem érzik magukat  bűnösnek.  

Felmentette a bíróság Molnár Gyulát és társait. Fotó: MTI/Földi Imre (galéria)

Molnár Gyula, aki jelenleg a Fővárosi Közgyűlés tagja, úgy  fogalmazott, hogy az önkormányzati rendszer egésze ült a vádlottak  padján. "Az önkormányzatok nem királyságok, a polgármesterek pedig  nem királyok, a döntéseket képviselő-testületek hozzák" - tette  hozzá.  

Lakos Imre hangsúlyozta: az ügyész is kimondta, hogy  szabályszerű és jogszerű döntések születtek, károkozás nem történt.  Elmondta: csupán feltételezések szerepeltek a vádiratban, amely egy  bizonyítékokkal alá nem támasztott prekoncepció alapján született.   

A Fővárosi Törvényszék a vádlottakat bűncselekmény hiányban  mentette fel. Krecsik Eldoróda tanácsvezető bíró az ítélet részletes  indoklása során ismertette a vallomásokat. Hangsúlyozta: a volt  újbudai polgármester elszámolt az ingatlan eladásából befolyt  pénzzel, amelyből parkokat és játszóterek újítottak fel,  korszerűsítettek és takarítottak ki. Hozzátette: az ingatlan  értékesítése a képviselő-testület által jóváhagyott, törvényes  folyamat volt, nem született olyan döntés, hogy az ingatlant el kell  adni. Sem a tanúk, sem a feljelentő nem állították, hogy Molnár  Gyula vagy Lakos Imre utasítást adott volna az ingatlan  értékesítésére.  

Felmentette a bíróság Molnár Gyulát és társait. Fotó: MTI/Földi Imre (galéria)

A kerület 2006-ban 417 millió forintért vásárolta meg a  Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól a vádiratban szereplő, a  Lágymányosi-öbölben fekvő telket, amely az önkormányzat tulajdonában  lévő Buda-Hold Kft. tulajdonába került. A Buda-Hold és a szintén  önkormányzati tulajdonú Öböl XI. Kft. újabb céget hozott létre,  amelybe az ingatlant apportálták, majd ezek után eladták az Öböl  Kft.-nek.   

A felmentő ítéletet a vádlottak és védőik tudomásul vették, míg  az ügyész fellebbezett. Az első fokú ítélet így nem jogerős,  másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalja az ügyet.  

Az ítélet kihirdetése után Molnár Gyula újságíróknak azt mondta,  hogy öt év alatt nem történt érdemi nyomozati cselekmény, egyetlen  tanúvallomás alapján vádat lehetett emelni a választási kampányban a  sikerre esélyes polgármesterjelölttel szemben. Megfogalmazása  szerint "bizonyos politikai szereplők képesség híján  büntetőfeljelentésekkel kívánnak pozíciókat szerezni". Ha jogerős  lesz az ítélet, akkor a szükséges jogi lépéseket meg fogják tenni -  jelentette ki Molnár Gyula. Lakos Imre pedig úgy fogalmazott, hogy  "öt év után először mondták ki, hogy a vádak alaptalanok, rágalmak,  és az ügyészség három év alatt egyetlen bizonyítékot sem tudott  felsorolni a vád alátámasztására".  

Olvasóink írták

 • 2. paci13 2012. szeptember 04. 20:00
  „Az "erkölcsös" polgári pártunk!
  Meghurcolni embereket, öt éven át "lebegtetni" bűnösségüket. A végén még ez a bíróság is kénytelen legtöbbjüket felmenteni, mert (még) azért csak jogállam lennénk. (Persze kérdés, meddig.)
  És kisbudaigyulák ilyen esetekben, ők mit érdemenek?
  Én minimum a vádhatóság és a bíróság munkadíját leverném rajtuk.”
 • 1. kerteszb 2012. szeptember 04. 17:02
  „Ilyenkor talán meg kéne semmisíteni a polgiválasztás eredményét semmisíteni, mert a fidesz hamis váddal jutott (ismét) a kolonchoz...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovács László: konkrét garancia kellett volna a kegyelem ellen

Kovács László korábbi szocialista külügyminiszter szerint a kormánynak konkrét garanciát kellett… Tovább olvasom