Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Fellegi Tamás: megkezdődhet 23 ezer panellakás felújítása

Megszületik a döntés április második hetében, hogy 13 milliárd forintos forrásból megkezdődhet 20-23 ezer panellakás energetikai korszerűsítése - mondta el Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön Debrecenben.

A kvóta-értékesítés függvényében bővül a panelfelújítási program - tette hozzá a tárcavezető az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) országjáró körútjának befejező állomásán.

Fellegi Tamás rámutatott: az ÚSZT prioritása, miszerint egyszerre valósuljon meg a munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés és a versenyképesség növekedése, csak a kormány és a helyi szervezetek, vállalkozások együttműködésével valósulhat meg.

A szaktárca vezetője részletesen beszélt arról, hogy egyszerűsítették a támogatási folyamatot: a korábbi 24 jogszabály helyett immár egyetlen kormányrendelet szabályozza a támogatást, miközben a kormányváltás óta háromszorosára nőtt a kifizetések üteme.

A korábbi 22 milliárd forint helyett ma már havonta átlagosan 65 milliárd forintot utalnak ki a nyertes pályázóknak - fűzte hozzá.

Fellegi Tamás tájékoztatása szerint ebben az évben eddig 153 milliárd forint támogatást kaptak elsősorban a kis- és középvállalkozások (kkv).
Jelenleg több mint 56.600 pályázat van a rendszerben, 2010, júniusa óta 8000 új pályázatot fogadtak be - jegyezte meg.

A nemzeti fejlesztési miniszter külön szólt a 2007-2009 közötti időszakban vizsgált pályázati szabálytalanságokról. Közlése szerint 3900 szabálytalansági eljárás indult, s 1200-nál meg is állapították a szabálytalanságot. Ezek többsége a közbeszerzési eljárások során történt, de ugyanilyen tipikus szabálytalanság az ellenőrzések hiányossága, vagy a kifizetések szabálytalansága is - mondta.

Fellegi Tamás közölte, hogy 2011 nyarára elkészül az új közbeszerzési törvény, amely "átlátható, gyors és olcsó szabályozás" lesz.

Miklóssy Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke a fórumon rámutatott, hogy az Európai Unió (EU) 27 tagországának 271 régiójából 4 magyar régió van az utolsó 20-ban, s Magyarországon belül is az Észak-alföldi Régió legelmaradottabb. Közlése szerint Hajdu-Bihar megye ipari termelése tavaly 4,6 százalékkal csökkent, s ezzel a legrosszabb helyzetben van az országban.

A térség vállalkozói az Új Széchenyi Tervtől várják azt az esélyt, ami változtat majd ezen - tette hozzá a kamarai vezető.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Megyei Jogú Város Szövetségének elnöke kifejtette: az iparfejlesztésben a nagyvárosoknak kulcsszerepe lesz, s ezen a területen szívesen együttműködnek a kormányzattal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán - Segélykoncert a SYMA Csarnokban 25 hazai sztárfellépővel

Huszonöt hazai sztárfellépővel nagyszabású segélykoncertet rendeznek a japán természeti… Tovább olvasom