Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Fellegi: a kormány a Mol-üzlet minden részletét nyilvánosságra hozta

A kormány a nyilvánosság teljes bevonásával kívánja lebonyolítani a Mol 21,2 százalékának állami felvásárlását, az Országgyűlés így az "eredeti és egyetlen" adásvételi szerződés elfogadásával teheti véglegessé a tranzakciót - mondta Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter szerdán, a magyar állam és az orosz Szurgutnyeftyegaz között május 24-én aláírt megállapodás parlamenti jóváhagyását célzó javaslat általános vitájában.

A tárcavezető, a kedden késő este kezdődött, de csak szerdára virradó éjszaka befejeződő, csaknem háromórás vitában úgy fogalmazott, "jókor, jót és jó áron" vásároltak, hiszen az energetikai vállalat részvényei a nemzeti vagyont gyarapítják, emellett csökkentik Magyarország és a régió energiafüggőségét, továbbá megoldják a "magyar-orosz kapcsolatokat terhelő helyzetet", illetve megerősítik a Mol stratégiai vállalat jellégét.

Hangsúlyozta: a tranzakciót nem lehet egyszerű adásvételként kezelni, az ugyanis jelentős lépést jelent a nemzeti érdek megjelenítésében az egyik legfontosabb stratégiai ágazatnak számító energetikai területen.
Fellegi Tamás kiemelte, hogy az orosz féllel kötött megállapodás nem tartalmaz üzleti titkokat. "Ez a pénz tehát nem veszett el, és nem is költöttük luxusberuházásra. Pénzt cseréltünk tulajdonra", ami a későbbiekben osztalék formájában hozhat hasznot a költségvetés számára - fűzte hozzá.

Kitért továbbá arra is, hogy az Európai Unió statisztikai módszertana alapján az IMF-hitelből történt, állami részvényvásárlás nem növeli a költségvetési hiányt, a megállapodás pedig csak akkor válik érvényessé, ha azt az Országgyűlés is megszavazza.

A magyar állam részvényenként 22.400 forintos átlagáron vásárolhatja meg a Mol részvényeit, ami összesen mintegy 500 milliárd forintos kiadást jelent.

Olvasóink írták

 • 4. knifemaster 2011. június 16. 05:50
  „"Egymilliárd euró keretösszegű hitelszerződést írt alá a Mol Nyrt. június 10-én, a rulírozó hitel a 2012. május 23-án lejáró 700 millió euró keretösszegű rulírozó hitelkeret, illetve a 2013. július 25-én lejáró 825 millió euró keretösszegű rulírozó hitelkeret részleges refinanszírozására szolgál.

  A BÉT honlapján közölt információk szerint a tranzakció részeként a 2005. májusában kötött 5 éves futamidejű és 1 plusz 1 évvel meghosszabbítható 700 millió eurós hitel törlését tervezi a Mol."”
 • 3. gjozsi88 2011. június 15. 18:14
  „Azért az érdekelne, hogy mitől csökken emiatt az energiafüggőségünk, ugyanis azóta is a korábbi piacról szerezzük be a gázt és olajat....?”
 • 2. poto 2011. június 15. 09:17
  „A Viktor szerint az adósság a legnagyobb ellenségünk.
  Ehhez képesz IMF hitelből vásároltuk vissza a Mol részvényeket.Most akkor hogy van ez ?

  2 éve amikor az előző kormány akarta ezt vissza vásárolni a FIDESZ ellenezte ezt a leg erősebben.
  Most 80 milliárddal drágábban jó üzlet. Most akkor hogy is van ez ?”
 • 1. kolombela 2011. június 15. 09:09
  „"Fellegi: a kormány a Mol-üzlet minden részletét nyilvánosságra hozta"... csak előtte még kozmetikáz rajta egy nagyot.
  A mondat így helyes és teljes!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 milliárd a tejtermelőknek

A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásra – amely az idén és jövőre… Tovább olvasom