Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Fellebbeznek az olaszliszkai lincselők

Valamennyi vádlott fellebbezett az olaszliszkai "lincselés" ügyében első fokon hozott bírósági ítélet ellen.
 
A pénteki, miskolci tárgyaláson Czibrik Attila, a bírói tanács vezetője úgy fogalmazott, hogy az ítélethozatalkor az enyhítő körülmények súlytalanok voltak a súlyosbító körülmények mellett.

Valamennyi vádlott különös kegyetlenséggel követte el tettét, erős felindulásról szó sincs. Szögi Lajost szó szerint agyonverték, szándékuk az ölésre irányult, mondta el Czibrik Attila a bírósági tárgyaláson. Elhangzott az is, hogy a vádlottak nem tanúsítottak megbánást, rendkívül brutális módon, emberi mivoltukból kivetkőzve bántalmazták az áldozatot, miközben több tíz helyi lakos közönyösen nézte végig a gyilkosságot. A súlyosbító körülmények között szerepelt az is, hogy Szögi Lajost gyermekei szeme láttára verték agyon, az eset országos felháborodást váltott ki, megingatta az emberek biztonságérzetét, az elmúlt két és fél évben pedig országszerte megszaporodtak a hasonló cselekmények.

A bírói tanács vezetője a tárgyaláson kijelentette: Ki kell mondani, lincselés jellegű bűncselekmény történt. A bíróság összesen 638.756 forint bűnügyi költséget osztott fel a vádlottak között, ez azonban nem tartalmazza azt a horribilisnek mondott összeget, amelybe többek között a helyszíni tárgyalás és a vádlottak őrzése került. A szakértői vélemények szerint ha azonnal műteni kezdték volna, akkor sem biztos, hogy meg tudták volna menteni Szögi Lajos életétét. A helyszíni rendőrségi intézkedéssel kapcsolatban elhangzott, hogy az első- és harmadrendű vádlottakat a rendőrségi autó hátsó ülésére ültették egymás mellé, bilincs nélkül. A gyilkosságban résztvevők pedig összegyűjthették a ruhákat, cipőket, amelyben tettüket elkövették, és elégették azokat. Átöltözhettek és megtisztálkodhattak. A jelen lévőket pedig nem hallgatták ki azonnal egyenként. Mindezek nagyon megnehezítették a későbbi nyomozást. Minden vádlott fellebbezett az ítélet ellen. Az utolsó szó jogán a nyolcadrendű vádlott jelezte, hogy részleges beismerő vallomást szeretne tenni. Czibrik Attila úgy reagált, hogy ezzel már elkésett.

Életfogytiglant kapott az olaszliszkai lincselő

Egy vádlott életfogytiglani fegyházat, öten 15 évet, két fiatalkorú pedig 10 évet kapott - első fokon.

Összesen kilencvenhét évet és egy életfogytig tartó büntetést osztott ki a bíróság első fokon a 2006-os olaszliszkai gyilkosság nyolc vádlottja között pénteken.

Mint ismert, Olaszliszkán 2006. október 15-én brutálisan meggyilkoltak egy Tiszavasváriban dolgozó tanárt, aki autójával véletlenül elsodort egy kislányt. A gyerek könnyű sérüléseket szenvedett, de a felbőszült rokonok agyonverték az autóst a gyermekei szeme láttára. A gyilkosság miatt nyolc embert helyeztek előzetes letartóztatásba különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt. A bírósági tárgyalás csaknem másfél évvel ezelőtt, tavaly januárban kezdődött.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság pénteken első fokú ítéletet hozott az ügyben. Az elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett emberölés és rongálás miatt 15 év fegyházra ítélték. A másodrendű vádlottat, az autóval elsodort gyerek apját életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság, legkorábban 30 év múlva szabadulhat. A harmadik vádlott szintén 15 év fegyházat kapott. A negyedrendű, egy fiatalkorú fiú 10 évet kapott, amit fiatalkorúak börtönében kell letöltenie.

Az ötödrendű vádlott az elsodort kislány anyja, ő felbujtóként elkövetett emberölés miatt 15 év fegyházat kapott. Ugyanennyit kapott a hatodrendű vádlott is és a hetedrendű is, de az utóbbi még két évet kapott, vagyis összesen 17-et, mert egy korábbi ügyében próbaidőre volt bocsátva, mikor a gyilkosság történt. A nyolcadik vádlott egy újabb fiatal, neki 10 évet kell fiatalkorúak börtönében töltenie. Mindannyiukat 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától és meg kell fizetniük a bűnügyi költségeket is. Az eddig őrizetben, előzetes letartóztatásban, vagy házi őrizetben töltött idejüket a büntetésbe beszámítják.

Korábban

Pénteken elsőfokon dönt a bíróság az olaszliszkai vádlottakról

Elsőfokú ítélet várható az olaszliszkai lincselés ügyében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon pénteken. Az ügyész a május 20-ai tárgyaláson életfogytiglani fegyházbüntetést kért az ügy másodrendű vádlottjára, az elsodort kislány édesapjára. A férfi egyébként az utolsó szó jogán bűnösnek vallotta magát. A többi vádlott esetében a maximálisan kiszabható büntetést kérték, a fiatalkorúaknál úgy, hogy ezt a fiatalkorúak börtönében töltsék le.Az ügyészség szerint a bíróság elé állított nyolc ember verte halálra a tiszavasvári tanárt. A vádirat szerint volt, aki nekifutásból rugdosta a már földön fekvő férfit, az elsodort kislány édesapja pedig baltával akarta levágni a fejét. Az orvos szakértő véleménye szerint legalább 40 rúgás és ütés érte a brutálisan agyonvert autós fejét. A lincselők a nyílt utcán percekig rugdosták, ököllel és valamilyen tárggyal folyamatosan ütötték a már földön fekvő férfit. A vádlottak valamennyien szóltak az utolsó szó jogán. Az elsőrendű vádlott, az elsodort kislány bátyja bűnösnek vallotta magát. Mint mondta, ő maga sem tudja, hányszor ütötte meg a tanárt, viszont amikor ő elhagyta a helyszínt, Szögi Lajos még élt. A másodrendű vádlott, a gyerek édesapja váratlanul sírva fakadt a tárgyaláson és beismerte bűnösségét. Bocsánatot kért azért, hogy az elmúlt két és fél évben mindenkit félrevezetve ártatlannak vallotta magát. Olaszliszkán 2006. október 15.-én brutálisan meggyilkoltak egy Tiszavasváriban dolgozó tanárt, aki autójával véletlenül elsodort egy kislányt. A gyerek könnyű sérüléseket szenvedett, de a felbőszült rokonok agyonverték az autóst a gyermekei szeme láttára. A gyilkosság miatt nyolc embert helyeztek előzetes letartóztatásba különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt. A bírósági tárgyalás csaknem másfél évvel ezelőtt, tavaly januárban kezdődött.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. akela4 2009. június 09. 23:10
  „Én úgy tudom korábban a család egy tagját már szintén közlekédési baleset érte és az elkövető császár elődhöz (nemvéletlen kisbetűvel) hasonlóan ejnyebejnyével megúszta és nem ok nélkűl történt az ami történt!
  Nem védeni akarom az elkövetőket, de a Justitia szemét igazán ki kellene nyitni néha, mert bicskanyitogató itéletek születnek, ami az indulatok elszabadulásáért nagyban felelős!”
 • 46. lolita 2009. június 02. 07:39
  „Fellebezni?Örüljenek hogy meg elnek!!!!”
 • 45. F.L. 2009. június 01. 07:59
  „Ki véd meg minket?! A rendőrség nem! Ha ÖNVÉDELEMBŐL kifektetek egyet közülük, rasszista, fasiszta, gyilkos vagyok. Ők mik? Csak állatok. Eljön majd az idő amikor minden MAGYAR embernek (nem aki csak annak vallja magát - értsd: erősebben pigmentált bőrű kisebbségi személy) kötelessége lesz űzni őket ahol érik, mert eljön a rendcsinálás ideje.”
 • 44. F.L. 2009. június 01. 07:55
  „Ha bárkit érdekel itt a teljes ítélethirdetés: http://kuruc.info/r/35/41387/”
 • 43. Imcsi 2009. május 31. 16:38
  „38. Árpád-házi! És ezzel nem vagyunk egyedül az EU-ban, Szlovákiában már politikus is erről beszél!”
 • 42. 13.István 2009. május 31. 11:48
  „Reméllem mindegyik életfogylig tartó büntetést kap,de meg kell dolgozniuk az élelemért és az őrzésért is!!!
  Hátravan a bűnügyi kölség ,de miből ha nem dolgozik?”
 • 41. Truder 2009. május 30. 16:05
  „Lógjon az összes patkány,ne fellebbezzen!!”
 • 40. Domestic 2009. május 30. 13:19
  „Ez igen! Csak így tovább!
  A kedves "honfitársaink", a tetteikkel fogják rövid úton meggyőzni az egész országot, hogy nincs mese:
  (nekünk semmi közünk az UNIO-s normákhoz) vissza kell állítani a halálbüntetést, mert "már sajnos nincs más visszatartó erő (legföljebb azzal tömjük ki a külföld száját, hogy ezt a szőrnyűséges döntésümket, ideiglenesen kívánjuk alkalmazni - ők meg nem tudják azt hogy ez minimum 50 évet jelent - a félreértelmezést meg rákenjük a hülye szinkrontolmácsra) és kész!"”
 • 39. rivotril2mg 2009. május 30. 11:10
  „Kiváncsi lennék az ügyész hogy reagált erre az ítéletre, remélem egy komoly indokkal súlyosbításér fellebezett, aminek hatása is lesz. Még hogy a vádlottak nem egyeznek bele az ítéletbe.... még az utolsó szó jogát is megvonnám ilyen emberektől, egy kőbányába rohadjon meg élete végéig,vért izzadva dolgoztatni, nem ám segélyekkel tömni.”
 • 38. Árpád-házi 2009. május 30. 11:03
  „Vissza kell állítani a halálbüntetést!”
 • 37. Heco107 2009. május 30. 09:56
  „Fellebbeznek??!!Fellógatnám őket,de még azokat is akik végignézték.”
 • 36. gyugyu1 2009. május 30. 09:01
  „Vissza a halálbüntetést ! Ha lenne nem kellene az adófizetők pénzén tartani őket, munka nélkül !”
 • 35. szolasszabadsag 2009. május 30. 08:57
  „"DE TÖBBET EZEK MIATT A ...............NEM DOBATOM KI MAGAM!!!"
  "Inkább magamban tartom a véleményemet,mert úgyis kimoderálnának"

  Van megoldás:

  www.szolasszabadsag.com

  "A hír szent, a vélemény szabad" Független, cenzúrázatlan, moderálatlan blog
  Egy MAGYAR ember által létrehozva, aki úgy érzi, legalább ennyit tennie kell a HAZÁJÁÉRT.

  (USA server, no para :-)”
 • 34. elemér 2009. május 30. 02:20
  „Világsajtó az nem foglalkozik a magyar cigányproblémákkal. Meglehet azt találni de a börfejüek vagy neonácik nagyob reklámot csinállnak mert zsidóellenesek. ........”
 • 33. LiamDevlin 2009. május 30. 01:26
  „<moderálva>”
 • 32. vonLichthofen 2009. május 29. 23:35
  „pacalpöri 31 irja - ....és a szókincsünket is utolérte a válság!
  Sem elemér sem a te szókincsed sem volt eddig egy Lőrincze Lajosi szinten, de könyörgöm áruld el, mit jelent az, hogy "lightos" ?

  elemér 26. mi történhetett volna meg velünk is amiért igy hajtunk és parkolunk?

  Valaki megjegyezte, hogy a tárgyalás birája milyen tökös gyerek. Az is!
  Biztos, hogy valakik nyomást gyakoroltak rá, hogy halassza el az itélethirdetést az EU választások utánra, igy őrizve meg a már megvásárolt cigány szavazatokat. és ennek a nyomásnak ez a tisztességes bíró ellenált.

  Ennek az itéletnek és a Tatárszentgyörgyi fejleményeknek a tükrében lesz e egy olyan magyar politikus vagy ujságíró aki bocsánatkérés közlésére szólitja fel az angol, német és skandináv lapokat amelyek hazugságot hazugságra halmozva irtak a Magyarországon uralkodó kisebbségellenes hangulatról és tettlegességekről?
  Nem egyszer magyar un. politikusok nyilatkoztak ezeknek a külföldi lapoknak, ezzel már már hazaárulást követve el, mocskolva hazánkat. Ezek a hazaárulók is ugyanazt érdemelnék mint a liszkai mészárosok.”
 • 31. pacalpöri 2009. május 29. 22:05
  „<moderálva off>”
 • 30. Cerwin 2009. május 29. 21:44
  „Szuper! Életük végéig etethetjük Őket...
  Vissza a halálbüntetést!”
 • 29. Reális 2009. május 29. 21:04
  „Enyhe,semmitérő büntetés!HALÁLT RÁJUK!Mintahogy ők is halálra ítélték a szegény tanárt!Vagy ugyanúgy a gyerekeik szeme láttára agyonverni őket!Eljön majd az az iső is,hogy a bűnösök meglakolnak!Aki halált oszt,halált érdemel!”
 • 28. lacika1967 2009. május 29. 20:22
  „1olvasó ők is megkapták. Na végre azonos a véleményem veletek xo16zy és miracale.Ez nem jó vita téma egységesek a vélemények.”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset a 87-es főúton

Péntek délelőtt a mentők jelezték, hogy a 87-es számú főúton halálos baleset történt. Tovább olvasom