Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Fellazult gátaktól tartanak a Vajdaságban

A Tisza vízszintje Törökkanizsánál már megközelíti a 950 centimétert, Zentán pedig 925 centit. A folyónak erre a szakaszára érkezik meg az a víztömeg, amely most tetőzik Magyarországon. Románia déli részén, a folyam középső szakaszán még mindig válsághelyzet van a Dolj megyei Bistret községnél.
A legmagasabb töltések 10 méter 60 centis vízszintet bírnak el. A gond az, hogy a nyolcvanas években felépített és magasított gátak felső két méterét eddig nem vette igénybe a víz. Szakértők szerint itt több rókalyuk lehet, és rágcsálók is tanyáznak a töltések belsejében, ami fellazíthatta a gátrendszert. Ezek átfolyásokat okozhatnak, főleg, hogy a vízszint még heteken át ilyen magasságon lesz.

A legkritikusabb szakaszon, a zsablyai hídtól Titelig befejezték a töltések megerősítését. Két kilométerenként éjjel-nappal őrök figyelik a gátakat, mert a Tisza bal partján folyamatosan fennáll a gátszakadás veszélye, még akkor is, ha a folyó vízszintje a torkolatvidéken stagnál.

A Duna lassan apad a Vajdaságban, a magyar országhatártól Gombosig általános árvízi védekezés van érvényben, a többi szakaszon feloldották a szükségállapotot. Az első felmérések szerint Szerbiában 220 ezer hektár termőföldet öntött el a víz, és 3 ezer ház is víz alá került. Az anyagi kárt az illetékes minisztérium 10 milliárd forintnak megfelelő összeg körülire becsüli, de a tényleges kárfelmérés csak májusban kezdődik.

Romániában óvatos derűlátással folytatódott a védekezés

A Dunán levonuló árhullámot sikerült valamelyest csillapítani az ország keleti részén. Az előző napokban ugyanis nagy mennyiségű vizet engedtek lakatlan területre úgy, hogy rést ütöttek a gátakon. A Duna-deltában is hasonló módszert alkalmaznak.

Románia déli részén, a folyam középső szakaszán még mindig válsághelyzet van a Dolj megyei Bistret községnél. A Bukaresttől mintegy 350 kilométerre lévő települést, másik 7-8 faluval együtt elárasztás fenyegeti.

Eddig szinte csodával határos módon bírta a három helyen szivárgó védgát a Duna vízével felduzzasztott helybéli tó nyomását. Mintegy 400 millió köbméter víz nehezül a gátra. A község határában lévő kertek már víz alatt vannak. A polgármester mégis bizakodik, szerinte hétfőig, míg a következő árhullám Szerbiából odaér, meg lehet erősíteni a hat kilométeres védvonalat. Este úgy döntött az országos katasztrófaelhárító osztag parancsnokával, hogy 8-900 helybéli lakos, csendőr és katona rengeteg építőanyaggal újból kivonul a gátra, és most, hogy száraz a teteje, járműveket is vihetnek magukkal. Bistret lakosságának a háromnegyede a számos kitelepítési utasítás ellenére otthon várja a fejleményeket.

Kiszámították ugyanis, hogy gátszakadás esetén is elegendő idejük, több órájuk van a menekülésre. Mindenesetre a község tele van katonai szállító járművel. Ettől a településtől nem messze nyugatra két falut a hét elején teljesen elárasztott a Duna. Elmenekült lakosságának egy része, másfélezer ember kifejezetten rossz körülmények között él a mezőn. Sátrakban, nejlonkalyibákban vagy a szabad ég alatt alszanak. Az ortodox nagypénteki szertartás is egy, a mezőn felhúzott nagyobb sátorban zajlott.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juhász Ferenc: a valódi tét a jövő nyugalma

Juhász Ferenc honvédelmi minisztert látta vendégül tegnap délutáni kampányzáróján Győrött a Magyar… Tovább olvasom