Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Felkérte Gyurcsány az ügynökbizottság tagjait

Felkérte az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői bizottság tagjait a miniszterelnök - közölte Daróczi Dávid a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.
A testületet Kenedi János tudományos kutató vezeti, akit már a múlt héten felkért a miniszterelnök erre a feladatra.

Daróczi Dávid ismertette a további tagokat: Varga László történész, a Fővárosi Levéltár volt főigazgatója, Ungváry Krisztián történész, az 56-os Intézet munkatársa, Sipos Levente történész, a Politikatörténeti Intézet tudományos tanácsadója, Ripp Zoltán történész, a Politikatörténeti Intézet osztályvezetője, Palasik Mária történész, a Történeti Levéltár tudományos kutatója, Reisz T. Csaba történész, az Országos Levéltár általános főigazgató-helyettese.

A kormányszóvivő kérdésre válaszolva elmondta, a bizottság függetlenségét a tagok eddigi munkássága garantálja.

A bizottság tagjai "C" típusú átvilágításon esnek át, és a bizottságnak szeptember végéig kell elkészítenie jelentését, azután dönti el, hogy mennyi idő kell még munkája befejezéséhez.

Daróczi Dávid a költségekről szólva kitért arra: a tagok havonta 368 ezer forintot és 25 ezer forint költségtérítést kapnak.

Kérdésre válaszolva elmondta: a bizottság függetlenségét tagjai eddigi munkássága garantálja. Többen közülük már más ügyekben is vállaltak konfliktust a koalíciós pártokkal - tette hozzá.

A kormányszóvivő szerint nem pontosak a sajtóhírek arról, hogy vita volt a koalíciós pártok között a bizottság tagjairól.

Arról volt egyeztetés, hogy Ungváry Krisztián és a Nemzetbiztonsági Hivatal között perek vannak folyamatban és "furcsán nézett volna ki", ha a perben állók egyike vizsgálja a másikat - hangoztatta.

A rendszerváltás egyik legnagyobb adóssága az egyének és a társadalom egésze információs kárpótlásának szinte teljes elmaradása - mondta Gulyás József az SZDSZ ügyvivője.Az SZDSZ régóta szorgalmazza a múlt lezárását, az ügynökakták kutathatóságát, ezért örül az ügynökbizottság létrehozásának.

Felhívta a figyelmet arra: a helyzet megoldása érdekében a felek ezeket az eljárásokat átmenetileg felfüggesztették.

A független szakértői bizottság feladata, hogy listát készítsen azokról iratokról, amelyek a rendszerváltás előtti titkosszolgálatok tevékenységéhez kapcsolódnak, és amelyeket még nem adtak át az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának. A bizottság feladata az is, hogy javaslatot tegyen arra, miképp javíthatók az állambiztonsági iratok kutathatóságának, illetve az adatokhoz való hozzáférés és az adatok nyilvánosságra hozatalának feltételei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újhelyi: A tüzek terjedése okozza a legnagyobb gondot

A kormányzati koordinációs bizottság elnökhelyettese, Újhelyi István szerint az energiaellátás… Tovább olvasom