Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Feljelentést tett szemétdíjfizetés alóli mentességek miatt Siófok polgármestere

Csaknem százötven embernek, köztük helyi politikusoknak, orvosoknak, ügyvédeknek nem kellett tavaly hulladékszállítási díjat fizetniük Siófokon. Az ügyben feljelentést tett Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere mint a térségi hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás elnöke - tájékoztatta Tóthné Vámosi Ágnes, az önkormányzat sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.
Lengyel Róbert hűtlen kezelés, sikkasztás és költségvetési csalás gyanúja miatt tett rendőrségi feljelentést, mivel nemcsak az önkormányzati társulást, hanem állami adóbevételeket is érinthet az eset. Ha bebizonyosodik, hogy szabálytalanság történt, a társulat perelne a be nem fizetett összegekért - közölte a sajtóreferens.

Tavaly januártól a 27 önkormányzat tulajdonában lévő SIÓKOM Nonprofit Kft. lett a térség hulladékszállítási közszolgáltatója, felelve a hulladékkezelési díjak beszedéséért is. Az éves díj esetenként több tízezer forintos nagyságrendű, így a kedvezmények miatt az egyébként gazdasági nehézségekkel küszködő cég bevételkiesése több mint 3,5 millió forintra tehető. A kedvezményezettek nagy része a hulladékszolgáltatásban érintett cégek (NHSZ Zöldfok Zrt., a Kertfok Kft. és a SIÓKOM) munkavállalói közül került ki. A sajtóreferens nem nevesítette azt a mintegy tucatnyi helyi politikust, aki szintén mentesült a díjfizetés alól, esetenként több ingatlanára is. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kedvezményezettek listája közérdekű adat, így a cég ki kell adnia az érdeklődőknek.

Az ősszel megválasztott független polgármesternek fideszes többségű képviselő-testülettel kell irányítania a balatoni várost. Ez többször okozott nehézséget, de a szemétdíj-fizetési botránnyal kapcsolatban a Fidesz-frakció egy része is Lengyel Róbert mellé állt.

Szamosi Lóránt fideszes frakcióvezető csütörtökön közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyet három képviselőtársa is aláírt. Azt írták: egyetértenek a polgármesterrel, hiszen "az indokolatlan kedvezmények és kedvezményezettek kora lejárt". A céges dolgozóknak nyújtott juttatás belső ügy, az viszont, hogy ezt a kedvezményt elfogadták közéleti szereplők is, még ha szabályszerűen történt is mindez, komoly etikai vétség és elítélendő - áll a közleményben. A Fidesz-frakció vezetője írásban szólította fel az érintett képviselőket arra, hogy haladéktalanul fizessék be a SIÓKOM számlájára az eddig ki nem számlázott szemétszállítási díjakat, és erre kérte a többi érintettet is.

Az üggyel kapcsolatban Szabó Zoltán, az NHSZ Zöldfok Zrt. vezérigazgatója a sonline.hu-nak azt nyilatkozta: a SIÓKOM üzletpolitikai döntése volt, hogy nemcsak dolgozók, hanem például politikusok is szerepeltek a kedvezményezettek listáján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona: termelő munkahelyek létrehozásával lehet javítani az oktatásfinanszírozást

A közoktatásban és a felsőoktatásban is alulfinanszírozottak az intézmények - mondta a Jobbik elnöke. Tovább olvasom