Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Feljelentést tett Lengyel Zoltán a rendőri fellépés miatt

Feljelentést tett Lengyel Zoltán fideszes országgyűlési képviselő, akit egy vasárnap éjszakai igazoltatást követően állítottak elő az I. kerületi rendőrségen. A BRFK szerint a politikus elleni fellépés arányos volt. A rendőrség közleménye szerint a politikus obszcén szavakkal illette a járőröket és megütötte a vele szemben szabályosan intézkedő rendőrt.
A képviselő az igazoltatás helyszínén újságíróknak nyilatkozva azt mondta: hétfőn az Országos Rendőr-főkapitányság 24 órás ügyeletén tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. Lengyel Zoltán újságíróknak cáfolta, hogy az őt igazoltató rendőröket megütötte volna. Mint mondta passzív ellenállást tanúsított.

A BRFK szerint a Lengyel Zoltán fideszes országgyűlési képviselővel szembeni rendőri fellépés, a testi kényszer alkalmazása arányos volt - egyebek mellett ezt tartalmazza a kedden közzétett rendőrségi közlemény.

A tájékoztatás szerint július 8-án 23 óra 25 perckor a BRFK járőrei Budapesten, a Clark Ádám tér felől, az Alagúton át nagy sebességgel érkező személygépkocsi vezetőjével szemben intézkedtek.

A gépkocsi sofőrjénél nem volt egyetlen személyazonosságát igazolására alkalmas okmány sem, mindössze egy "országgyűlési képviselők parkolási engedélye" feliratú parkolókártyát tudott felmutatni és arra hivatkozott, hogy mentelmi joga van, amivel élni kíván.

A rendőrök kérték, mondja meg nevét, hogy ellenőrizhessék állítását, ezt azonban megtagadta, s nevét többszöri felszólítás ellenére sem közölte. Arra hivatkozott, hogy országgyűlési képviselő, és "ha megmondaná nevét, akkor le kellene mondani mentelmi jogáról" - tartalmazza a rendőrségi közlemény.

Lengyel Zoltán hétfőn számolt be az MTI-nek arról, hogy vasárnap éjjel 11 óra körül állította meg autóját három rendőr az Alagút utcánál, akik a képviselő elmondása szerint nem viseltek azonosító számot. A honatyánál nem voltak papírok, ezért telefonon kérte egyik közeli hozzátartozóját, hogy vigye a helyszínre az iratait. A Fidesz képviselője azt mondta: a rendőrök ezután kirángatták autójából, letépték kezéről fémszíjas óráját, a földre teperték és fojtogatták, majd az I. kerületi rendőrkapitányságra vitték. Lengyel Zoltán ott tudta magát igazolni útlevelével, amelyet hozzátartozója időközben bevitt a kapitányságra. A honatya sérüléseiről a János kórházban készítettek látleletet. Lengyel Zoltán a kezén, lábán és a hátán szenvedett zúzódásokat.

"A történethez hozzátartozik, hogy olyan obszcén szavakkal illette a rendőröket, amelyek nem tartoznak egy átlagos intézkedés szótárába" - olvasható a közleményben.

Az intézkedő rendőrök jelezték, hogy amennyiben nem tudja magát igazolni, adatainak megállapítása miatt előállítják a kerületi rendőrkapitányságra. Erre ő továbbra is "minősíthetetlen hangnemben reagált".

Amikor a rendőrök észlelték, hogy a gépkocsi motorja felbőg, megpróbálták megakadályozni, hogy a férfi a helyszínről elmeneküljön, dulakodás alakult ki közöttük, ennek során az igazoltatott ember megütötte a vele szemben szabályosan intézkedő rendőrt.

A férfi a kényszerintézkedés során azt kiabálta, "jól jönnek majd a sérülések, kirúgatlak titeket". Gyalogosan kísérték be a gépkocsi vezetőjét a kapitányságra, aki közben azt kiabálta "országgyűlési képviselő vagyok, bántalmaznak a rendőrök". A kapitányságon a földre vetette magát, majd úgy tett, mintha elájult volna. A rendőri intézkedést, az arról készült jelentést bizonyítékok támasztják alá - olvasható a közleményben.

A férfi felesége a kapitányságra bevitte a kért iratokat, ekkor - a tájékoztató szerint - haladéktalanul elengedték a férfit. A közlemény kitér arra is, hogy a nő elnézést kért a férje viselkedéséért.

A BRFK közleménye megjegyzi azt is, hogy kedden hajnalban "az intézkedés alá vont személy" a panaszirodán feljelentést tett a történtek miatt.

A rendőrség az interneten közzétett közleményében leszögezi: "fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy álláspontunk szerint az intézkedő rendőrök intézkedésüket törvényesen, alak- és szabályszerűen hajtották végre, szolgálatukat egyenruhában látták el, rajtuk azonosításra alkalmas jelvény volt. A testi kényszer alkalmazása arányos volt, ezt támasztja alá az orvosi látlelet is".

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városközpontot álmodott Révfalunak

Imre Krisztián építészmérnök (29) éppen egy éve kapta meg diplomáját, s annak a tervező-teamnek a tagja lehetett, amelyik nemrég megosztott első helyezést ért el a Dunakapu tér fejlesztésére kiírt pályázaton. Tovább olvasom