Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Feljelentést tett a vízmű is a gödöllői egyetem szennyezett ivóvize miatt

Közveszély-okozás és közérdekű üzem megzavarása miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a gödöllői egyetemen korábban előfordult vízminőségromlással összefüggésben a Duna-menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. - közölte Vogel Csaba, a cég vezérigazgatója pénteken az MTI-vel.

A vezérigazgató azt követően hozta nyilvánosságra a DMRV döntését, hogy a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) vezetője bejelentette: a felsőoktatási intézmény az ügyben feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Solti László rektor a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a birtokukba került dokumentumok alapján egyértelmű vált: a DMRV már hónapokkal korábban tudta, hogy az általa szolgáltatott ivóvíz szennyezett, mégsem intézkedett.

Hozzátette: a víz szennyeződését a SZIE területén található, a vízmű által üzemeltetett kút okozta, amelyet az ÁNTSZ tavaly októberben állíttatott le, mivel az onnan nyert vízben a nitrát- és az atrazinmennyiség meghaladta a határértéket. A rektor visszautasította azokat a feltételezéseket, melyek szerint az intézménynek bármiféle köze lett volna a vízszennyezéshez. A vízmű vezérigazgatója a kijelentésekre reagálva közleményében leszögezte: társaságuk soha nem használt atrazint vagy ahhoz hasonló egyéb szereket, azaz a vízbázis szennyezését ismeretlenek idézték elő; emiatt tettek büntetőfeljelentést.

Kiemelte, hogy a DMRV a kérdéses időszakban és azóta is a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő minőségű ivóvizet szolgáltatott, illetve szolgáltat. Vogel Csaba közölte: a gödöllői egyetem területén lévő, atrazinnal és nitráttal szennyezett locsolókutat - amelyet az egyéb állításokkal ellentétben nem a cége létesített, illetve üzemeltetett - ismeretlen tettes engedély nélkül rákötötte az egyetem belső vízhálózatára.

A locsolókútban lévő szivattyú révén a kút vize visszajuthatott a külső hálózaton keresztül a DMRV által üzemeltetett másik kútba - utalt a hatósági szemle egyik megállapítására a vezérigazgató, kiemelve: a hálózaton szolgáltatott ivóvíz minősége nem azonos a kút nyersvizéével, mivel az további kezelés, keverés után kerül a hálózatba. Mint írta, a vízműkút 2010. október 14. óta nem üzemel, annak hatóságok által is előírt felülvizsgálata folyamatban volt, ezért az elmúlt két hétben mintavételezés és tisztító szivattyúzás zajlott a hatóságok értesítése mellett. Ezt a hatóság egy bejelentés alapján február 24-én leállíttatta, holott a szivattyúzás célja épp annak megállapítása volt, hogyan alakul a szennyezőanyag-koncentráció a kút vizében - tette hozzá a szerinte váratlan intézkedés kapcsán Vogel Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedével kevesebb tojótyúk, drasztikus tojásdrágulás várható

Jövő ilyenkor már negyedével kevesebb tyúk termel tojást Magyarországon a mostanihoz képest, ha az… Tovább olvasom