Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Felhőszakadás károkkal

Hétfőn jégverés tette tönkre a vetéseket a páli határban. A Mezőgold 21. Kft.-nek ugyan van biztosítása, de az igazgató szerint így is nehéz helyzetbe kerültek. Ugyanakkor Győrre és környékére is „rászakadt az ég”, de katasztrófahelyzet nem volt.

illusztráció
A hétfő délutáni vihar nem kímélte a páli határt sem. Jégverés okozott komoly károkat a gazdálkodóknak, például a Mezőgold 21. Kft.-nek is. A társaság mintegy 700 hektárt művel, gazdaságuk több lábon áll, ám a szépnek ígérkező termés nagy részét az időjárás tönkretette. Németh Imre ügyvezető igazgató arról panaszkodott a Kisalföldnek, hogy az éppen kelő paradicsom, a kukoricák, a napraforgók, a cukorrépák és a gabonák is megsínylették a jégverést.

– Az aszály ellenére nem panaszkodhattunk, öröm volt a határban körülnézni, hiszen minden rendben fejlődött, igaz, sokat is dolgoztunk érte. Területünk 80 százalékát öntöztük, volt olyan paradicsomtábla, ahol kétszer is, és most néhány óra alatt odalett.

 Elúsztak a győri pinceüzletek

A hétfői felhőszakadás bőven adott munkát a győri tűzoltóknak. Negyvennégy helyre kellett kivonulniuk szivattyúzni, még tegnap is tucatnyi helyre kérték a segítségüket. A város környéki településekről nem kaptak segélyhívást, de Győrben a legkritikusabb helyzet a belvárosban volt. Itt még tegnap is zárva tartott sok olyan üzlet, amelyet elöntött a víz. A pinceszinti helyiségekből 10 és 100 köbméter közötti vizet kellett eltávolítaniuk, ez már igen komoly mennyiség.

– Perceken belül fehér lett a határ, volt, ahol húsz centiméteres jégszőnyeg keletkezett. Megmértük, hetven milliméter eső esett, ami nem is lett volna baj, de a jég, az most éppen nagyon nem hiányzott.
Németh Imre a kár mértékéről még nem tudott nyilatkozni, hiszen az majd csak később derül ki, mekkora is a tényleges veszteség. A kft. területeinek csak egy részét biztosította, most abban bíznak, hogy a biztosítótársaság enyhíti a károkat.

– Sajnos, nagyon magasak a biztosítási díjak, ezért is nem az egész „birtokot" kötöttük le. Ha nincs a jégverés, nagyon szép eredményeket érhettünk volna el és az EU-ba is biztos háttérrel léptünk volna be. Most viszont önerőből nem tudunk egyenesbe jönni, éppen ezért számítunk az állami segítségre, támogatásra. A terméskiesés mellett a piacvesztés is fenyeget bennünket, hiszen a felvásárlás nagyon szigorú szabályok szerint működik, és ha idén nem produkálunk, akkor jövőre a feldolgozók esetleg szóba sem állnak velünk.

A páli határban – hasonlóan a bősárkányihoz – valóban hatalmas károk keletkeztek a jégverés után. A kukoricát valósággal „ledarálta", a bújó paradicsomot eltüntette a földről, megtépázta a napraforgó leveleit, szétszabdalta a cukorrépát és a gabonák kalászát is összetörte, a szemeket pedig a földre verte.

„ A kukorica és a napraforgó talán még helyrejöhet, a paradicsomban már egyáltalán nem bízom, a gabonát is elrendezte a jég. Mióta itt dolgozom, ekkora jégesőt még nem láttam. Nagyon nehéz lesz kihevernie a társaságnak, az biztos. Nálunk a tulajdonosokkal együtt harmincan dolgoznak. Nem mondom, hogy a megélhetésük került veszélybe, de a jövőben igencsak meg kell húzni a nadrágszíjat."

Kapcsolódó cikkek >>

Tízmillió forintos kár Sokorópátkán (2003-05-27) >>
Felhőszakadás egyhavi esővel (2002-07-14) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűsítés forró forintokon

A hidegért meg kell fizetni. Nem is akárhogyan. Bár a piacon körbenézve már viszonylag emberi áron… Tovább olvasom