Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Felfüggesztették Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát

Felfüggesztette Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök mentelmi jogát az Országgyűlés hétfőn késő este. A parlament a rendszerváltás óta először adott ki a nyomozóhatóságnak egy korábbi kormányfőt.
A képviselők 306 igen szavazattal, 52 nem ellenében hagyták jóvá a mentelmi bizottság indítványát. Igennel szavaztak a kormánypártok, a Jobbik és az LMP képviselői, nemmel a szocialisták.

Gyurcsány Ferenc korábban mentelmi jogának felfüggesztését kérte, a szavazáson azonban nem nyomott gombot. A volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését az ügyészség kezdeményezte azért, hogy hivatali visszaélés gyanúsítottjaként hallgassa ki a szocialista politikust a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben.

A szavazás előtt elmondott beszédében Gyurcsány Ferenc politikai leszámolásnak minősítette az ellene indult eljárást. Azt mondta: az ügyészség valótlant állít, hazudik, gyanúsításának egyetlen szava sem helytálló. A sukorói beruházásról kifejtette: majdnem egymilliárd dollárt hozott volna az országnak, és 2500 embernek adott volna munkát. Szavai szerint akik ellenezték, a magyar emberek érdekeivel ellentétesen cselekedtek. Hozzátette, a befektetőkkel folytatott tárgyalásán jóindulatáról biztosította őket és ma is így járna el.

"Ha bűn azt mondani a kormány tagjainak, a kormány irányítása alatt álló intézményeknek, hogy tegyék a dolgukat Magyarország boldogulására, akkor nem egyszer (...) hanem több tucatszor elkövettem ezt a bűnt" - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, az ellene indult eljárás csak látszólag jogi kérdés, valójában politikai leszámolás. Véleménye szerint ezt támasztja alá az a Wikileaks portálon megjelent állítólagos amerikai diplomáciai távirat, amely alapján Orbán Viktor 2007-ben diplomatáknak azt mondta: "Megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed", majd hozzátette, hogy jobban szeretné "holtan látni" Gyurcsányt, mint sebesülten.

"Azt gondolom, ebben az ügyben a miniszterelnök és pártja nemcsak hogy megölni nem tud, de megsebezni sem" - fogalmazott a szocialista politikus. Megjegyezte: az eljárás megerősíti abban, hogy "alávaló hatalom" uralja az országot, és ezzel a hatalommal szemben minden tisztességes demokratának fel kell lépnie. Hangsúlyozta azt is, jogi értelemben nem követett el bűnt, Orbán Viktor és a Fidesz szemében azonban politikai bűn, amit nem bocsátanak meg, hogy 2002-ben és 2006-ban a baloldal "meggyőző vereséget" mért rájuk. "Nem bocsátják meg azóta sem, hogy azok közé tartozom (...), akik fenyegetés, nyomásgyakorlás, tisztességtelen politikai praktikák után is kemény elvi ellenfelei Orbán autokratikus önkényuralmi rendszerének" - fogalmazott, megjegyezve, "vádlott helyett vádlója" lesz ennek a rendszernek.

Polt Péter legfőbb ügyészt a miniszterelnök lojális kiszolgálójának nevezte. A képviselőket lelkiismereti szavazásra buzdította, arra figyelmeztetve, hogy akik részt vettek "ebben a disznóságban", szégyellni fogják egyszer. Beszédét folyamatos közbekiabálások kísérték, a kiadásáról szóló döntést pedig taps fogadta a kormánypárti, jobbikos és LMP-s padsorokból.

Gyurcsány Ferenc felszólalása előtt Rubovszky György (KDNP), a mentelmi bizottság elnöke ismertette a legfőbb ügyésznek a mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó indítványát és a testület támogató döntését. Kiemelte, hogy az ügyben az igazságszolgáltatásnak kell döntést hoznia, a mentelmi bizottságnak csak azt kellett véleményeznie, hogy az indítvány a volt kormányfő képviselői munkájának zavarását célozza-e.

Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését az ügyészség kezdeményezte azért, hogy hivatali visszaélés gyanúsítottjaként hallgassa ki őt a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben. A Legfőbb Ügyészség szerint a volt miniszterelnök túllépte hatáskörét, amikor a befektetőkkel folytatott 2008. májusi tárgyalásán "eldöntötte, hogy a kért (...) állami tulajdonban lévő ingatlanegyüttes tulajdonjogát a befektetők megszerezhetik, és kizárólag a cserét határozta meg az értékesítés lehetséges módjaként". A volt miniszterelnök szerint semmi sem támasztja alá az ügyészség álláspontját, sőt szerinte azt a mentelmi bizottságnak megküldött iratok cáfolják. Mint mondta, a kifogásolt parlamenti megbeszélésen részt vevő és az ügyben folyó polgári perben meghallgatott tanúk egybehangzóan állítják, hogy a tanácskozáson nem született döntés, ő pedig kizárólag arra adott utasítást, hogy mindenki a jogszabályok betartásával végezze a munkáját.

A szocialista politikus ellen 2009 októberében Schiffer András - az LMP jelenlegi frakcióvezetője - tett feljelentést arra hivatkozva, hogy a sukorói Kingís City-beruházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítésekor megszegték a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket. Ám Gyurcsány Ferenc szeptember elején azt mondta az MTI-nek, hogy ezek a szempontok nem szerepelnek az ügyészség érvei között.

Idén áprilisban egyébként a volt kormányfő jelentette be, hogy a legfőbb ügyész mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza. Néhány nappal később tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy együttműködik az ügyészséggel, de "Orbán Viktor meghosszabbított karjaként" tekint az ügyben eljáró ügyészekre. A kaszinóberuházásról úgy fogalmazott: a jogszabályokat betartva járt el, és ezt be is fogja bizonyítani.

A Népszava szombati számának adott interjúban viszont úgy fogalmazott: "mivel a Fidesz uralma kiterjed az igazságszolgáltatás bizonyos területeire is", nem biztos benne, hogy sikerül ártatlanságát bizonyítania, ám abban igen, hogy a vele nem szimpatizáló közvélemény is meg fogja érteni: ártatlan.

A parlament döntésével Gyurcsány Ferenc lehet a rendszerváltás óta az első miniszterelnök, akit közvádas ügyben meggyanúsítanak.

Olvasóink írták

 • 19. Eva- 2011. október 04. 13:24
  „11-hez

  három ügyben tartják a kardot a levegőben
  2006-os események
  a törvényes rend megvédte magáta vele puccsolókkal szembe
  Orbánt hiába kérték, hogy ne az Asztóriánál gyűljön--Kerényivel megrendeztette a grandiózus eseményt
  Most azért mert nem intézkedett
  és mert ez nem bizonyítható , hogy mégis--ő a hibás

  a sukoróért is

  a devizahitelesekért is.
  Ott a központi költségvetés azt mondta takarékosan erősen 10 %-ról 3.8ra csökkentett is
  addig az önkormányzatok vették fel a hiteleket azzal, hogy 2010 . után nem lesz megszorítás
  adva a példát a zembereknek--most pedig a hitelük is meg a vagyonuk is államosítva lesz--hogy mindenki fizesse!

  Így főzve levest a kormánynak--amelyet most maguknak kell kikanalazni.
  Prüszkölnek is érte:rossz a leves!”
 • 18. gjozsi88 2011. szeptember 16. 18:12
  „rommel!
  Ki mondta, hogy tönkre volt téve gazdaságilag?
  Az az Orbán, aki a kormányváltás után egy hónappal a stabil gazdasággal, költségvetéssel közepes adóssággal és világelső hiánnyal indokolta az IMF szükségtelenségét?
  Az aki drágábban finanszirozza a csökkentett adósságot 2% feletti növekedés mellett, mint a Gyurcsány 6%-os gazdasági visszaesése alatt finansziroztunk a mostaninál magasabb adósságot?????

  Hogy politikailag ki tette tönkre?
  Hát az a Fidesz, aki támadta az akkori kiadáscsökkentést ,megszorításról beszélt......miközben most bárgyú szemekkel nézitek, hogy a gyurcsányi kiadáscsökkentés többszörösét csinálja és elhitetné veletek, hogy nem megszorítás!
  Persze azért kellett megszüntetni a Vonalban című műsort a Hír Tv-ben, mert ébredeznek a zemberek........már alig vagytok!”
 • 17. machers 2011. szeptember 16. 15:59
  „16. rommel 2011.09.15. 23:13
  MERT MINDEN JEL ERRE MUTAT !!!
  Látod, egyetértünk! El kell ismernem, igazad van! Ha megnézem a KSH adatait, a deviza árfolyamokat, az AKK honlapját, a "bejelentések" utáni forint romlásokat, a 400 forintos benzint, a visszamenőleges törvénykezést, at AB lealázását, a mnyp pénzek kizsarolását, stb, ezek mind téged igazolnak.”
 • 16. rommel 2011. szeptember 15. 23:13
  „JÓZSI
  TE A GYURCSÁNY TANITVÁNYA VAGY ???
  ÁRULJ EL EGY DOLGOT KÉRLEK !
  EZT TANITJÁK , HOGY HOGYAN KELL EGY ORSZÁGOT POLITIKAILAG ÉS GAZDASÁGILAG TÖNKRE TENNI ?
  MERT MINDEN JEL ERRE MUTAT !!!”
 • 15. gjozsi88 2011. szeptember 15. 17:58
  „rommel!
  Látjuk mi lesz a politikával nélküle....!
  Nem hallgattak rá.........össze is omlik minden!”
 • 14. rommel 2011. szeptember 14. 23:08
  „GYURCSÁNY FERI , MI LESZ VELED !
  ŐSZINTÉN AGGÓDOM MIATTAD !
  MI LESZ A POLITIKÁVAL NÉLKÜLED ???
  HISZEN EZ OLYAN , MINT A CIRKUSZ BOHÓC NÉLKÜL !!!
  SAJNÁLOM !
  A CIRKUSZ BEZÁR !
  A BOLONDOKAT IS BEZÁRJÁK !
  EGY ILLÚZIÓVAL LETTÜNK TAPASZTALTABBAK !
  KÖSZÖNJÜK !”
 • 13. gjozsi88 2011. szeptember 14. 17:24
  „fortuna54!
  A Gyurcsány adatai romlanak.....ezt a KSH, AAK , maga a költségvetés támasztja alá!
  Ezután te is utána nézhetsz.....bátran!

  A sukorói beruházás miért jött volna létre másért, mint munkahely teremtés és ehhez meg kell épiteni a létesítményt, az pedig beruházás!
  Egyébbként a vádiratban elfelejtették megemliteni, hogy kivel szemben követte el a hivatali visszaélést.....ugyanis miniszterelnökként minden állami kormányzati szervet utasíthat!
  Nem áll meg a törvényi tényállás a hivatali visszaéléshez!
  Ezt nem látni kell......ehhez kicsit józan paraszti ésszel gondolkodni!”
 • 12. fortuna54 2011. szeptember 14. 16:36
  „jozsi,persze ezt te láttad,vagy csak olvastad? Ha valaki ártatlan,nem kell félnie.”
 • 11. gjozsi88 2011. szeptember 13. 16:32
  „A mindenki " ferije" tönkretett országa is jobban állt ,mint most a nagy nemzeti kormányzás alatt!
  Amiért most felelőségre vonják, az nem más, mint 1 milliárd eurós beruházás és 2500 munkahely létre nem jötte miatti kár........?
  Vagy nem?
  Normális országban ez a kár........nem az, hogy egy használaton kivüli telek továbbra is használaton kivül maradt!
  Ja......közben pedig semmi mást nem tett, mint megkérdezte a szakértőket, hogy törvényesen mehet-e........majd igenlő válasz után azt mondta, hogy lássanak neki!
  Ha jól értettem: törvényesen!”
 • 10. kerteszb 2011. szeptember 13. 15:30
  „Nyugi rommel, a druszád arcáról is lefagyott a mosoly, és a bolseviki bűnbandáéról is le fog fagyni előbb-utóbb. :P”
 • 9. load 2011. szeptember 13. 12:19
  „8. SC
  Ő is csak egy politikus és nem kell egy kis teátralitásért a szomszédba mennie.”
 • 8. SC 2011. szeptember 13. 11:42
  „ferizi mindenki,load!:-) Ő mindenki ferije volt,nem emlékszel?:-)))
  A kis betű pedig azért van,mert "nemecseki" magasságokba süllyedt:-))) az én szememben...
  És egy vélemény régebbről,még ma is aktuális!:
  http://www.youtube.com/watch?v=tlA9wYJ4HIM&feature=related
  Itt is azt hallom,feri!:-)))
  "A Legfőbb Ügyészség mentelmi jogom felfüggesztését kezdeményezte. Ahogy korábban ígértem, lemondok mentelmi jogomról. Arra kérem a parlamentet, hogy adjon ki az ügyészségnek" - írta a szocialista politikus, hozzátéve: a tájékoztatás szerint hivatali visszaéléssel gyanúsítják. A volt kormányfő - mint fogalmaz - csak feltételezni tudja, milyen ügyben, de az értesítésben megnevezett büntetőügy a sukorói kaszinóberuházást fedi."
  Nos akkor feri sem ismeri a házszabályt?Mert hogy én csak futólag mint kiderült,az hagyján...Pedig ő nagy ember ám...:-)Vagy csak magas?”
 • 7. rommel 2011. szeptember 13. 10:42
  „KEZDŐDIK A VÉGJÁTÉK !!!
  FERI ARCÁRÓL LEFAGY A MOSOLY !!!”
 • 6. load 2011. szeptember 13. 10:09
  „5. SC
  Ezt a lemondást korábban, lényegében meg is tette.
  Igaz, hogy nem parlamentben, csak a facebook-on, de a hír áprilisban széles körben terjedt a magyar médiában.
  http://www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/gyurcsany_lemond_mentelmi_jogarol_42641
  Nem kérsz tőle semmit?
  Olyan bensőséges hangnemben ferizted az első két hozzászólásban, hogy azt hittem a személyes jó ismerősöd :)”
 • 5. SC 2011. szeptember 13. 09:25
  „load,értheted a lemondását egy NORMÁLIS gesztusnak is.Érted hogy értem?Ja és igen,én tőle nem kérek semmit.Megteszik azt mások.:-)”
 • 4. kerteszb 2011. szeptember 13. 09:23
  „Az lesz - ha még marad belőle valami - a magyar demokrácia legszebb napja, amikor a sosemhazudó és a gazdasági lángész, meg a színjátszó mentelmi jogát is felfüggesztik majd a hazánknak okozott százmilliárdos károkért.
  Utána aztán mehet a bunyó a börtönben Fletóékkal.”
 • 3. load 2011. szeptember 13. 08:52
  „1. SC
  Olyat kérsz tőle, amit a házszabály szerint nem tehet meg.
  Részlet a házszabályból:
  " A képviselő - a szabálysértési eljárást kivéve - a mentelmi jogáról nem mondhat le. Az Országgyűlés a képviselő mentelmi jogát a plenáris ülésen jelen levő képviselők kétharmadának szavazatával függesztheti fel."
  Az egészet itt olvashatod:
  http://www.parlament.hu/pairhelp/kepv_hu.htm”
 • 2. SC 2011. szeptember 13. 07:23
  „Ja és feri!
  Ne nevezd magad demokratának,mert soha sem voltál az,nem is leszel!Mint ahogy a vádlóid sem...Ismered ugye a régi magyar közmondást:
  Kutyából nem lesz szalonna!:-)Kommunistából sem demokrata!”
 • 1. SC 2011. szeptember 13. 07:19
  „Feri!Ha úriember lettél volna,az első pillanatban önként lemondtál volna róla!Fehér galléros vagy,úgy sem tudnak megfogni...Tetszett,ahogy durcásan kivonultál a szavazáskor,pont mint egy óvodás...Joci,kímélj a reakcióidtól!:-)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: Magyarországon munka alapú társadalom lesz - online

Az ellenzék bírálta a gazdaságpolitikát, viszont Orbán szerint "ez a gazdaságpolitika működik". Az… Tovább olvasom