Kisalföld logö

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 8°C | 19°C Még több cikk.

Felfüggesztettek állásából egy orvost a nagykanizsai kórházban

Felfüggesztettek állásából egy orvost a nagykanizsai kórház sürgősségi osztályán, amíg az egyik, H1N1 vírusfertőzés gyanújával elhunyt beteg ellátásával kapcsolatos vizsgálat le nem zárul.
Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester 18 napi kezelés után, pénteken hajnalban halt meg. Édesanyja a Zalai Hírlapnak azt nyilatkozta, hogy fiát 40 fokos láza ellenére korábban kétszer is hazaküldték a sürgősségi osztályról. Bátorfi József főigazgató elmondta: az akkor ügyeletben lévő - a kórházban részmunkaidőben foglalkoztatott - orvost mindaddig felmentették a munkavégzés alól, amíg a sürgősségi osztályon folyó vizsgálat le nem zárul. Az első esetben ugyanis az előírásoknak megfelelő ellátást kapott a beteg, ezért a második alkalommal ügyeletben lévő orvos eljárását vizsgálja egy öttagú bizottság.

Kifejtette, hogy a nagykanizsai kórházban az elmúlt két hónap alatt - a négy elhunyttal együtt - kilenc beteget kezeltek H1N1 vírus fertőzésének gyanújával. A kezeltek közül négy páciens gyógyultan tért haza, jelenleg egy asszonyt kezelnek még, aki már hét hete fekszik lélegeztetőgépre kapcsolva az intenzív osztályon.

A páciensek közül csak kettőnél igazolódott eddig az újinfluenza vírusának jelenléte, egy 48 éves, három hete elhunyt férfinál, valamint a hét hete kezelt asszonynál. Más esetekben a szerológai vizsgálat nem mutatta ki a H1N1 vírust, vagy még nem készült el azoknak az eredménye.

Bátorfi József hangsúlyozta, hogy a szakmai szabályoknak megfelelően minden újinfluenza-gyanús beteget az érkezésétől úgy kezelnek az intenzív osztályon, mintha fertőzött lenne, vagyis antivirális és a további fertőzések megelőzése érdekében antibiotikumos kezelést kap. Az orvosok csaknem 60 százaléka be van oltva a vírus ellen, a kórházi dolgozók körében pedig 63 százalék az oltottak aránya, ami kétszerese az országos átlagnak. Az elmúlt hetekben a nagykanizsai intézményben elhunyt betegek kapcsán arról is szólt a főigazgató, hogy egy 38 éves férfi szervezetében az influenza A vírusát mutatták ki.

A 45 éves sakkozó és a szombatra virradóra elhunyt 59 éves doktornő esetében a gyorstesztek negatívak voltak, a szerológiai vizsgálat eredménye pedig még nem született meg. A hétvégi sajtóhírekre reagálva azt is közölte, hogy az ÁNTSZ nem folytat vizsgálatot a kórházban a halálesetekkel összefüggésben, a tisztiorvosi szolgálat csupán a járványhelyzet felmérését végzi itt is, mint minden más intézményben.

Bátorfi József ennek ellenére a regionális tiszti főorvostól maga kért egy vizsgálatot, hogy Nagykanizsán a szakmai előírásoknak megfelelően folytak-e a kezelések. Egy kérdésre válaszolva azt mondta: nincs információja arról, hogy bármely elhunyt hozzátartozója pert indított volna a kórház ellen. Brünner Szilveszter, az intenzív osztályt vezető főorvos a sajtótájékoztatón megismételte a korábbi orvosi figyelmeztetéseket, hogy az influenzagyanús betegeknél 48-72 órán belül meg kell kezdeni az antivirális kezelést a gyógyulás érdekében.

Erre hétfőn körlevélben is emlékeztették az ellátási körzethez tartozó háziorvosokat, miután az osztályra került páciensek közül nem mindenki kapott orvosától antibiotikumos kezelést. Az egyetlen, igazoltan H1N1-fertőzésben elhunyt nagykanizsai beteg esetét felidézve tette hozzá, hogy a 48 éves férfi az osztályra kerülése előtt 7-10 nappal korábban, külföldön fertőződhetett meg, de már kritikus állapotban került a kórházba, ahol öthetes kezelés után hunyt el.

Elmondta, hogy az influenzás esetekkel kapcsolatos eddigi tapasztalataikat összesítve kiderül, egy-egy beteg három-öt hetes kezelése öt és nyolc millió forintba került eddig a nagykanizsai kórháznak. Ebből az Országos Egészségbiztosítási Pénztár maximum 1,8 millió forintot térít meg a teljesítmény volumenkorlát jelenlegi szabályai szerint.

Marton István, Nagykanizsa polgármestere a kórházi halálesetek kapcsán azt fogalmazta meg a sajtótájékoztatón, hogy a sürgősségi osztályon folyó munkáról átfogó vizsgálatra van szükség. Ha beigazolódnak a sejtések, "nem szabad engedni, hogy a politika bárkit kimentsen a felelősség alól" - fűzte hozzá.

Olvasóink írták

 • 4. hajni.horvath 2010. január 11. 20:38
  „aerodragon!

  Valszeg´ a kedves szüleid nem az intenzív ellátásban dolgoznak,ezért nincsenek behatóbb ismereteid az ott alkalmazott eszközök,kezelések árával és mibenlétével kapcsolatban...”
 • 3. lacim6 2010. január 11. 19:21
  „H1N1: a népirtás előszobája vagy csacskaság? Bővebben a mai Magyar Hírlapban

  A tiszti főorvos szerint csacskaságokat beszélnek

  Pós Péter (fotó: Leéb Ádám)A legfőbb ügyészhez fordult Pós Péter, az asztmások és allergiások érdekvédő szövetségének elnöke, mert szerint az ÁNTSZ hamis adatokkal akarja rávenni az embereket a H1N1-vírus elleni vakcina beadására. Az országos tiszti főorvos szerint ez ,,csacskaság".

  Az Európa Tanács január 25-én kezdődő vizsgálatában átvilágítják a gyógyszeripar, a tudósok és a nemzetközi egészségügyi szervezetek közötti összefonódásokat. ,,A kormányzás szintjére emelt hazugság Őszöd óta nem újdonság, ám a közegészségügyi kérdésekben történő hazudozás a népirtás előszobája" - jelentette ki lapunknak Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége elnöke. Úgy látja, közbizalom elleni bűncselekmény történt. ,,Feljelentésemet október óta az ügyészi szervek között ide-oda tologatták, s végül az V-XIII. kerületi ügyészség elutasította" - mondta Pós.

  Pós Péter elmondta, hogy december 8-án beadott panaszára még nem kapott választ. ,,Az Európa Tanács által elrendelt vizsgálat, amely január 25-én kezdődik, s minden bizonnyal Magyarországra is kiterjed, szintén alátámasztja beadványom tartalmát - mondta -, hiszen a baj sokkal nagyobb, mint gondolnánk. A vizsgálat azt hivatott feltárni, milyen összefonódások vannak a gyógyszeripar, a tudósok és a nemzetközi egészségügyi szervezetek között." Az Abosz elnöke - aki minderről az Echo Televízió Éjjeli menedék című műsorában is beszélt, úgy véli, Magyarországon az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) meghamisította az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) betegségstatisztikáit, s ezzel toborozták a betegeket az oltópontokra.

  ,,A H1N1 elleni oltás kockázatait azzal igyekezett az ÁNTSZ csökkenteni, hogy vizsgálatokkal alá nem támasztott adatokat közölt az emberekkel a médián keresztül. Az egyik nagy hazugság az volt, hogy az oltás minden embernél legalább nyolcvan százalékkal csökkenti a H1N1 okozta influenza kialakulását. Ez az arány azonban kortól, egészségi állapottól, betegségtől függően is hatalmas mértékben eltér" - mondta Pós Péter. Hasonlóképp hazugság volt, hogy a vírussal fertőzött terhes anyák között húszszázalékos volt a halálesetek száma. Ez az adat ugyanis az intenzív osztályokra kerülő betegeknél volt igaz, vagyis a terhes anyák néhány ezrelékénél - vélekedett az érdekvédő. Ugyanakkor - tette hozzá - a kormányzati propaganda révén napokon belül háromszorosára-négyszeresére emelkedett a magukat az influenza-védőoltással beoltató terhes anyák száma. Ez a korábbi évekkel teljesen ellentétes tendencia, hiszen eddig éppen a védőoltások veszélyeire hívták fel a várandósok figyelmét. Pós szerint világméretekben sem végeztek semmilyen érdemi vizsgálatot a terhes nők körében.

  ,,Pós Pétert súlyos felelősség terheli azért, mert lebeszéli betegtársait egy olyan védőoltásról, amellyel megelőzhető egy olyan betegség, amelynek szövődményei súlyos következményekkel járhatnak" - reagált Falus Ferenc. Az országos tiszti főorvos lapunknak azt mondta, örül az Európa Tanács vizsgálatának, amely végérvényesen tisztázhatja azt a sok-sok csacskaságot, amely a sajtóban is teret kap az influenza elleni védőoltásokkal kapcsolatban.
  Milliók életét, egészségét kockáztatják
  Az Európa Tanács Egészségügyi Bizottságának elnöke, Wolfgang Wodarg bírálta a gyógyszeriparnak a tudósokra és a nemzetközi hivatalnokokra is kiható befolyását, azt állítva, hogy több millió embert szükségtelenül tettek ki a hiányosan tesztelt oltások kockázatának, pedig ez az influenza sokkal kevésbé káros, mint bármelyik korábbi járvány. A H1N1-oltás kapcsán elterjesztett információk a kormányokat és az embereket olyan döntési helyzetbe hozták, amelyek óriási kiadásokhoz vezettek. A járványügyi szakember a WHO sertésinfluenza-járvány elleni kampányát egyenesen az évszázad egyik legnagyobb botrányának nevezte.
  (MH)”
 • 2. aerodragon 2010. január 11. 18:01
  „Ja, és van fogalmam róla, hogy milyen "rohadt" belülről a rendszer, mert napi szinten látom. 45 éve praktizál orvosként az apám, anyám pedig 40 éve asszisztens és ápolónő.”
 • 1. aerodragon 2010. január 11. 17:58
  „"Egy-egy beteg három-öt hetes kezelése öt és nyolc millió forintba került eddig a nagykanizsai kórháznak. Ebből az Országos Egészségbiztosítási Pénztár maximum 1,8 millió forintot térít meg a teljesítmény volumenkorlát jelenlegi szabályai szerint."
  Persze! A hülyék meg a túloldalon laknak!!!
  Tessék már nekem elmondani kérem, hogy mi a szar kerül ennyi pénzbe, mikor a kötszert, a gyógyszert, az élelmet, a pizsamát, vagy hálóinget, törölközőt, stb. is a beteg "prezentálja", vagy a hozzátartozók! (A vakcináról a mai napig nem készült tanulmány, hogy milyen káros mellékhatásai leszek, esetleg a primer betegség gyógyítása után milyen másodlagos, esetleg sokkal súlyosabb betegségek alakulhatnak ki.)
  Nonszensz, hogy egy életen át szívják a véremet, fizetem a mindenféle járulékokat, és egy esetleges pitiáner, bőrgyógyászati probléma megoldására írd és mondd, 3 hónap!!! a várakozási idő!
  Na ezért nem fogok fizetni "itthon" semmiféle járulékot és adót januártól, inkább kifizetem egy magánklinikának ugyanezt az összeget, és egy esetleges kezelés, műtét esetén, tárt karokkal, mosolyogva fogadnak, emberszámba vesznek! Elérték amit akartak, az oktatás és az egészségügyi közellátás romokban, pár év múlva, de a következő generáció számára biztos a kép: debil és beteg társadalom. Igen, megcsináltátok!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás 2010: Gyurcsánnyal és Bajnaival is kampányolhatnak

Kedden kezdik fényképezni az MSZP egyéni képviselőjelöltjeit, a fotók a január 15-én induló jelölti… Tovább olvasom