Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Felfüggesztették a román államfőt

Felfüggesztette tisztségéből Traian Basescu román államfőt a bukaresti parlament. Valószínűleg Basescu benyújtja lemondását, és előre hozott elnökválasztást írnak ki.

Felfüggesztette tisztségéből Traian Basescu államfőt a román parlament. A döntés kényelmes többséggel született meg, hiszen a román parlament képviselői és szenátorai 235 vokssal is felfüggeszthették volna Basescut. A szavazás során viszont 322-en voksoltak az államfő elmozdítása mellett, 108-an ellene, míg tízen tartózkodtak.

E döntés nyomán várható, hogy a román államfő benyújtja lemondását, hogy előre hozott elnökválasztást kényszerítsen ki. Az alkotmány értelmében ugyanis az államfő lemondása esetén a kormány három hónapon belül köteles kiírni az előre hozott elnökválasztást. Ez azt jelentené, hogy a pártok kénytelenek lesznek saját elnökjelölteket állítani a továbbra is nagy népszerűségnek örvendő Basescuval szemben.

Az államelnök lemondását a legerősebb ellenzéki erő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezte, ehhez csatlakozott a Konzervatív Párt (PC) és a szélsőségesen nacionalista Nagy Románia Párt (PRM) is. Ez utóbbi szerint az államfő többször megsértette az alkotmányt.

Ugyanakor egy, a múlt héten adott interjújában Basescu ismételten felsorolta a mai kormánnyal és általában a román politikai elittel szembeni súlyos ítéletét. A demokrácia szempontjából megengedhetetlennek nevezte, hogy a mai (a liberálisokból és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből) álló koalíció mindössze húszszázalékos parlamenti arányt képvisel, s emiatt az ellenzéki szociáldemokraták támogatására szorul. Végül megint élesen kikelt amiatt, hogy a mai politikusi gárda szerinte a különféle gazdasági érdekcsoportokat szolgálja ki, sőt – mint vélekedett – éppen ezek határozzák meg a politikát.

(hirado.hu, hvg.hu, karpatinfo.net, mno.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigi az alvázban

Tovább olvasom