Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Felfüggesztette a BTK HÖK működését az ELTE rektora

A személyes adatok kezelésére vonatkozó törvényi rendelkezések megsértését az ELTE BTK HÖK elnöke is elismerte - közölte Mezey Barna.
Felfüggesztette az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kara (BTK) hallgatói önkormányzatának (HÖK) működését az egyetem rektora.

Intézkedését indokolva Mezey Barna szerdai közleményében azt írta: a személyes adatok kezelésére vonatkozó törvényi rendelkezések megsértését az ELTE BTK HÖK elnöke is elismerte.

Vizsgálatot indított a rektor a Semmelweis egyetemi hallgatói lista miatt

A Semmelweis Egyetemen vizsgálatot indítottak amiatt, hogy az interneten megjelent hírek szerint intézményük egy csoportja obszcén jelzőkkel listázta a hallgatókat. A csoport elnöke hamisítványnak nevezte a listát.

Az egyetem szerdai közleményében azt írta: a Semmelweis Egyetem vezetésének nincs tudomása arról, hogy az intézményben működő Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) obszcén jelzőkkel ellátott listát készített volna.

A több internetes portálon megjelent hírrel kapcsolatban Szél Ágoston, az egyetem rektora a délután folyamán egyeztetett az IÖCS vezetőjével, továbbá az ügy megnyugtató tisztázása érdekében azonnali vizsgálatot rendelt el, hogy intézményi szinten megvizsgálja, valóban készült-e olyan lista, amely a hallgatókat a tanulmányi eredményeiken kívül bármilyen módon minősíti - olvasható a közleményben.

Szarvas Gábor, az Instruktor Öntevékeny Csoport elnöke szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a több médium által csoportjuknak tulajdonított obszcén jelzőket tartalmazó lista hamisítvány. Az IÖCS, mint minden szervezet, természetesen készít felsorolást tagjairól, illetve "a tartalékosok közé került jelentkezőkről", ám ezek a hivatalos listák sem tartalmukban, sem formátumukban nem egyeznek meg az interneten keringő listákkal. A hivatalos listákon szereplőket semmilyen módon nem minősíti az IÖCS, azokon a név mellett csak a különböző elérhetőségek (e-mail cím, telefonszám) szerepelnek - fejtette ki.

Mint kiemelte, az IÖCS mindent megtesz annak felderítésére, hogy - felhasználva a 2009-es és 2010-es tartalékos listákon szereplő neveket - ki és milyen célból készítette a hamis listát.

Szarvas Gábor úgy fogalmazott: "a csoport elnökeként, mind személyemben, mind pedig a csoport nevében felháborítónak tartom, hogy valaki ilyen listát készít, tesz közzé". A szervezet jogászokkal vizsgálja annak lehetőségét, hogy feljelentést tegyen ismeretlen tettes ellen a jó hírnév megsértése és személyes adatokkal való visszaélés miatt - tette hozzá.

A rektor a törvénysértések kivizsgálásáig a kari hallgatói részönkormányzat működését felfüggesztette.

Mezey Barna közölte: elrendelte, hogy a rektori ellenőrzési önálló osztály átfogóan vizsgálja az ELTE egész hallgatói önkormányzatát, valamennyi részönkormányzatát az adatvédelmi és adatkezelési rendelkezések betartásával összefüggésben.

A rektor intézkedett arról is, hogy az ügyet bejelentsék a rendőrségnek.

Az ELTE dékánja elítél minden származásra utaló megkülönböztetést

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karának (BTK) dékánja elítél minden származásra utaló, vallási, nemi, világnézeti, ideológiai vagy más identitásbeli alapon történő megkülönböztetést, illetve az erre irányuló szándékot.

Az atv.hu kedden írt arról: az egyetem hallgatói önkormányzata éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE BTK-n, a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték. Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de azt állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki, míg az ELTE rektorhelyettese azt mondta, ha ez megtörtént, az nem egyetemi, hanem rendőrségi ügy - olvasható a hírportálon.

Dezső Tamás dékán az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a megkülönböztetésekre vonatkozóan úgy fogalmazott: nemcsak a szándék tényét, hanem az emberi méltóság más aspektusait sértő stílusát is mélységesen megalázónak tartja.

Emlékeztetett arra, hogy az ELTE vizsgálóbizottságot hozott létre a BTK hallgatóit "megalázó és szégyenletes jelzőkkel illető lista keletkezésének és tartalmának kivizsgálására".

A dékán reményét fejezte ki, a bizottság munkája és az azt követő intézkedések mindenkit meggyőznek majd arról, hogy mind az egyetem, mind a BTK elszántan védelmezi hallgatóinak jogait.

Az MSZP kész feljelentést tenni

Az MSZP kész feljelentést tenni a sajtóban megjelent hallgatói listák ügyében az összes illetékes hatóságnál - közölte Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja szerdai sajtótájékoztatóján.

A szocialista országgyűlési képviselő azt mondta, örülnek, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) azonnali vizsgálatot indított az ügyben. Ugyanakkor hozzátette: ha jól értették, akkor Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke viszont csak abban az esetben látja a maga illetékességét, ha feljelentés születik. Ha erre vár a hatóság, akkor az MSZP megteszi a feljelentést az ügyben az érintett összes hatóság felé - jelezte.

Kérdésre válaszolva hozzátette: egyelőre csak sajtóhírekre támaszkodnak, így elvi álláspontjuk, hogy azt követően tesznek majd ismeretlen tettes ellen feljelentést, amint az első vizsgálati eredmények rendelkezésre állnak.
"Nagy kérdés, hogy hol a pénz, miből zajlott ez az egész, milyen pénzügyi folyamatok vannak, kik vesznek részt benne és kik ezeknek a kedvezményezettjei, mind morálisan, mind politikailag, mind anyagilag" - fogalmazott Szanyi Tobor.

Szavai szerint nem akarnak elhamarkodott véleményt mondani, de amennyiben ilyen súlyos bűncselekmények gyanúját megalapozó tevékenység több éven át zajlik, azt nem lehet véletlenszerűen, csak szervezetten csinálni.

Úgy vélte, "elférne" egy átfogó vizsgálat a pénzek mozgása tekintetében is, arról, hogy az ösztöndíjak és más anyagi források elosztásában érintett hallgatói önkormányzat kiknek hoz kedvező döntéseket, vagyis "mennyi pénz forog ebben az ügyben, amiből egyébként adatbázis építésre is futja".
Elismerte, hogy a különböző politikai pártok - köztük az MSZP is - kiemelt érdeklődést tanúsítanak az egyetemi ifjúság iránt, de szerinte a módszerek tekintetében el kell különíteni a közéleti kérdésekre összpontosító politikát, "a politikai hátsó szándékokkal tarkított bűncselekmények világától".

Az atv.hu kedden arról írt: a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE Bölcsészettudományi karán, a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték. Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de azt állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki, míg az ELTE rektorhelyettese azt mondta, ha ez megtörtént, az nem egyetemi, hanem rendőrségi ügy.
Az egyetem azonnali vizsgálatot indított az esetleges hallgatói listák ügyében.

Rogán vizsgálatot tart szükségesnek

A Fidesz frakcióvezetője szerint ha igaz, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karán a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új diákokat, akkor alaposan ki kell vizsgálni az ügyet, amely egyébként megkérdőjelezi a diákszervezetek működését is.

Rogán Antal szerdai tájékoztatóján kérdésre válaszolva kijelentette, semmilyen listázást nem tart helyesnek, nem ért vele egyet.

Azt mondta, ha a hírek fedik a valóságot, akkor egy ilyen lista keletkezésének körülményeit alaposan ki kell vizsgálni, és arról tájékoztatni kell a közélet szereplőit, ez ugyanis a diákszervezetek működését igen erősen megkérdőjelezi.

"Hiszen joggal tételezhetjük fel, ha ezzel foglalkoznak a diákszervezetek, és ott ilyen listák készülnek, akkor ott valami nagyon súlyos probléma van" - hangsúlyozta a kormánypárti frakcióvezető.

Az atv.hu kedden arról írt: a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE Bölcsészettudományi Karán, a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték. Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de azt állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki, míg az ELTE rektorhelyettese azt mondta, ha ez megtörtént, az nem egyetemi, hanem rendőrségi ügy - olvasható a hírportálon.

Az egyetem azonnali vizsgálatot indított az esetleges hallgatói listák ügyében.

Együtt 2014: meg kell újítani a hallgatói önkormányzati rendszert

Az Együtt 2014 szerint nem elég felelősségre vonni a jogkörükkel visszaélő HÖK-vezetőket, meg kell újítani a hallgatói önkormányzati rendszert.

A választói mozgalom az MTI-nek szerdán küldött közleményében azt írta: ami az ELTE Bölcsészettudományi Karán történt, a hallgatók tisztességtelen és törvénytelen listázása, a magyar közélet egyik legnagyobb botránya. Véleményük szerint a jogsértések megszüntetése és a jogkörükkel visszaélő HÖK-tisztségviselők felelősségre vonása nem elég, az egyetemi hallgatói önkormányzati rendszert alapjaiban kell megújítani.

Az Együtt 2014 abban látja a megoldást, ha a HÖK-választás titkos, és tantárgyfelvételkor, az elektronikus tanulmányi rendszeren keresztül történik, mert ezzel jelentősen szélesíteni lehet a hallgatói önkormányzat legitimációját.

Sürgetik, hogy a HÖK-tagságnak legyen időbeli korlátja, hogy a tisztségviselőknek beszámolási, válaszadási kötelezettséget írjanak elő, valamint hogy a hallgatói önkormányzatok csak nyilvános pályázat alapján oszthassanak pénzt, és kötelesek legyenek nyilvánosságra hozni az általuk kötött szerződéseket.

"A jelenlegi HÖK-rendszer megbukott: politikai szélsőségesek és gátlástalan politikusok keltetője lett - tisztelet a ritka kivételnek" - olvasható a választói mozgalom közleményében.

Az atv.hu kedden arról írt: a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE Bölcsészettudományi Karán (BTK), a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték. Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de azt állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki, míg az ELTE rektorhelyettese azt mondta, ha ez megtörtént, az nem egyetemi, hanem rendőrségi ügy - olvasható a hírportálon.

Az egyetem azonnali vizsgálatot indított az esetleges hallgatói listák ügyében. Az ELTE BTK hallgatói önkormányzata ugyanakkor visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint bármikor, bármilyen formában hallgatókat diszkriminált, vagy listát készített vallási, etnikai vagy világnézeti hovatartozásukról. Azt közölték: a gólyatáborban részt vevő hallgatókról regisztrációs adatbázist készítenek, de ez a jelentkezők által feltöltött adatokon kívül csak két információt tartalmazott, a gólyatábori csapatbeosztást jelölő őrsszámot, illetve a kollégiumi jelentkezést.

A Jobbik elítéli az etnikai, faji alapú listázást

A Jobbik nem foglalkozik az ELTE bölcsészkara hallgatói önkormányzatának "állítólagos" belügyeivel, de elítéli a faji, vagy etnikai alapon történő listázást - mondta kérdésre válaszolva szerdai sajtótájékoztatóján Dúró Dóra, az ellenzéki párt szóvivője.

Arra a kérdésre, hogy nem érzi-e a Jobbik érintettnek magát az ügyben, mivel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi kara halgatói önkormányzatának több korábbi elnöke is jelenleg jobbikos politikus, Dúró Dóra úgy válaszolt: a Jobbiknak nincs köze az ELTE BTK HÖK belügyeihez és nincs megszólalási kényszerük ebben az ügyben. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy az érintettek cáfolták a megjelent híreket és jogi útra terelik az ügyet.

Az atv.hu kedden arról írt: a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE Bölcsészettudományi karán, a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték. Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de azt állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki, míg az ELTE rektorhelyettese azt mondta, ha ez megtörtént, az nem egyetemi, hanem rendőrségi ügy - olvasható a hírportálon.

Fábri György, az ELTE kommunikációs rektorhelyettese az MTI kérdésére azt közölte: az egyetem azonnali vizsgálatot indított az esetleges hallgatói listák ügyében, és minél előbb tisztázni szeretné a helyzetet.

Olvasóink írták

 • 4. Valaki 2013. február 23. 19:21
  „A rektort is fel kéne függeszteni, mert eltűri ezt az anarhiát. :)”
 • 3. Goldmund 2013. február 21. 11:06
  „"Az atv.hu kedden arról írt: a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE Bölcsészettudományi karán, a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték."

  Nem hiszem el, hogy ez megtörtént.
  Ha gólyatáborban bárki megkérdezi az embert, hogy melyik párttal szimpatizál és milyen felekezetű, egyszerűen nem válaszol és visszakérdez: "Közöd?"
  A "vélt származásról" meg annyit, hogy ha valaki kiköpött zsidó, akkor beírhatják, hogy az, de ez nem mindenkin látszik. A sváb, horvát, tót stb. származást meg végképp nem lehet kiszúrni.

  Viszont a hamisítást simán el tudom képzelni, hiszen a kormánynak most (a felsőoktatás forrongása idején) kapóra jönne, ha a Hallgatói Önkormányzatokat kínos helyzetbe tudná hozni. Úgyhogy sejthető is, hogy kik hamisítottak: a Kubatov-listák összeállítói (ha már a listázásnál tartunk).”
 • 2. koppenhágó 2013. február 20. 16:59
  „Grof, nézz utána, a parlamenti képviselők állampolgársága
  volt a téma. Azt akarta Gyöngyösi hogy minden képviselő
  mesélje el milyen állampolgár még a magyaron kívül.
  Nem azt mondta hogy minden zsidó jelentkezzen az összeíró
  bizottság előtt...
  Egyébként izraelben nem lehet képviselő aki nem csak izraeli
  állampolgár. Ők listázhatnak a nem zsidókról, az nem zavar téged sem :D”
 • 1. Grof 2013. február 20. 15:09
  „Ez igen "érdekes" lenne, ha nem a jobbikról lenne szó! Így azonban egyszerű aljasság.
  A parlamenti felszólalásukban arcátlanul felszólítanak a zsidók listázására, itt pedig elitélik az "etnikai és faji alapon történő listázást".
  (arról már nem is érdemes szólni, hogy az emberiség EGY faj és csak FAJTÁI vannak)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jár vissza a pénz a zsebszerződések után

Nem tudja majd bírósági úton visszaszerezni a pénzét, aki zsebszerződések alapján fizetett azért,… Tovább olvasom