Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a rendőrökre támadó jobbikos honatyát

Csoportosan, hivatalos személy ellen elkövetett erőszak miatt tíz hónap - két évre felfüggesztett - szabadságvesztésre és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte pénteken kihirdetett elsőfokú döntésében a Pesti Központi Kerületi Bíróság Samu Tamás Gergő jobbikos országgyűlési képviselőt.

A férfi 2008. március 15-én este a Belvárosban a rendbontó tömegből a rendőrök felé dobott tárgyakat, illetve egy rendőr pajzsába rúgott.
A 24 éves fiatalember a vádbeli cselekménye előtt néhány hónappal garázdaságot követett el, amiért 2008-ban 45 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték.

Samu Tamás Gergő, aki az ez év tavaszi választásokon került a parlamentbe, a nyomozás során még tagadott, pénteken a bíróságon azonban már elismerte a terhére rótt cselekményeket, és az utolsó szó jogán hangsúlyozta, hogy megbánta tettét, sőt már a cselekmény helyszínén érezte, hogy helytelen, amit csinál, ezért önként abbahagyta.
Ugyanakkor a vádlott a tárgyaláson nem érezte magát bűnösnek, és elsődlegesen védője is felmentést indítványozott arra hivatkozva: a vádbeli cselekmény idején a vádlott alappal gondolhatta, hogy a rendőrség jogszerűtlenül lép fel a tüntetőkkel szemben.

A pénteki tárgyaláson megtekintett tévés, illetve rendőrségi videofelvételeken látszott, hogy a vádlott a rendőrsorfal felé rúgott, bele egy pajzsba, illetve többször a rendőrök irányába dobott tárgyakat.
Az ügyész perbeszédében a felfüggesztett szabadságvesztés mellett pénzmellékbüntetést is indítványozott a több mint félmilliós képviselői juttatásokra tekintettel.

Az elsőfokú ítélet szóbeli indoklásában a bíró jelezte, hogy az egész 2008. március 15-i rendőri oszlatás jogszerűségéről nem hozhat ebben az eljárásban döntést, de ami a videofelvételeken látható volt, az a rendőrség részéről egyértelműen jogszerű.

A bíróság döntött arról is, hogy előzetes mentesítésben részesíti a jobbikos honatyát, ami annyit jelent, hogyha ez az ítélet jogerőre emelkedik, akkor Samu Tamás Gergő nyomban mentesül a büntetett előélethez fűződő joghátrányoktól.

A bíróság ezt azzal indokolta, hogy a fiatalember önként hagyta abba cselekményét és a bírósági eljárás során kifejezte azt is, hogy megbánta, amit tett.

Az elsőfokú ítélet után a vád és a védelem egyaránt három nap gondolkodás időt kért, hogy döntsön a fellebbezésről, így még nem tudni, jogerőre emelkedik-e a PKKB határozata, avagy másodfokon a Fővárosi Bíróságon folytatódik a jobbikos honatya hivatalos személy elleni erőszak vádjával indult büntetőpere.

Olvasóink írták

 • 5. háté 2010. október 31. 14:10
  „4. hozzászólás meir

  Nyugodj bele, legközelebb is megtenné, mert igaza volt, csak azt a bíró már nem vizsgálta.
  De ha te vagy fajtádról van szó, akkor ......-------......,mint ahogy kell.”
 • 4. meir 2010. október 30. 05:30
  „3-aska!!
  hat hogyne!!!
  semmi sem egyszerubb mint a TETT utan "megbanni"!!
  elotte persze eszebe sem jutott hogy NE Tegye azt amit tett ugye??!!
  mi sem egyszerubb mint az enyhebb itelet remenyeben azt mondani-(urambocsass hazudni!!)-; "megbantam"!!
  -a rendorsegi eljaras soran ugyanis tagadta,es Nem bant meg semmit!!”
 • 3. háté 2010. október 29. 21:32
  „A bíróság ezt azzal indokolta, hogy a fiatalember önként hagyta abba cselekményét és a bírósági eljárás során kifejezte azt is, hogy megbánta, amit tett.

  -megbánta tettét--ere csak egy keresztény képes!
  Hajrá Jobbik!--örökké kereszténység.”
 • 2. meir 2010. október 29. 20:01
  „1-es!!
  -es EZ csak a kezdet.........!!”
 • 1. alacska 2010. október 29. 19:43
  „Függetlenül mindentől a tisztesség azt kívánná,hogy mondjon le képviselőségéről. Ilyen ember nem való az országházába.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenkettedszer napolták el a leányfalui ír gázoló tárgyalását

Ismét elnapolta Francis Ciarán Tobinnak, a két kisgyermek halálát okozó, egy évtizeddel ezelőtti… Tovább olvasom