Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Felfüggesztett fogházbüntetéssek a szegedi betegcsereügyben

A szegedi betegcsere ügyben az elsőrendű vádlott beteghordót és a másodrendű vádlott szakápolót foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek pénteken a bíróság.
A bíróság első fokon B. Ferenc beteghordót nyolc hónap, H. Károly szakápolót 1 év négy hónap fogházbüntetéssel sújtotta, a büntetést mindkettőjük esetében egy év próbaidőre felfüggesztette.

A harmad- és negyedrendű vádlott orvosokat - akiket egy másik beteg kezelésével összefüggésben - foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolt az ügyészség bűncselekmény hiányában felmentette a bíróság.

A tárgyalás során – tekintettel a szakvéleményekre és a neurológus szakorvos véleményére – nem volt kétséget kizáróan bizonyítható a harmad- és negyedrendű vádlottak bűnössége – mondta Rövid Csaba ügyész, a Szegedi Városi Bíróságon folyó perben. Az ügyészség ugyanis a harmad- és negyedrendű vádlott orvosokat azzal vádolta, hogy késve vizsgáltak meg egy beteget, s a látható neurológiai tünetek ellenére nem hívtak a férfihoz szakorvost, és esetében a CT-vizsgálatra is már csak akkor került sor, amikor fény derült a betegcserére, s ezzel veszélyeztették a férfi egészségét és életét.

Rövid Csaba ügyész azt javasolta, a bíróság az elsőrendű vádlott beteghordót és a másodrendű vádlott ápolót foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetésben mondja ki bűnösnek. Indítványozta, hogy rájuk a bíróság fogházban letöltendő szabadságvesztés büntetést szabjon ki.

Az ügyész szerint a hosszú és alapos eljárás során bebizonyosodott, hogy 2004. július 3-án az elsőrendű vádlott, a szegedi városi kórház egyik beteghordója, megszegte a rá vonatkozó írott és íratlan szakmai szabályokat, amikor azonosítás nélkül vitt el CT-vizsgálatra egy kommunikációképtelen, idős férfit. A betegnél a vizsgálat koponyán belüli vérzést állapított meg, mivel azonban a dokumentáción nem az ő neve szerepelt, egy hasonló korú kisteleki ápolt került át az idegsebészeti klinikára, akit ott meg is műtöttek. A férfi a műtét következtében fellépő vérzés miatt – amely a szakértői vélemények szerint a legnagyobb gondosság mellett is felléphetett – néhány nap múlva elhunyt. A másik beteget több órával később szintén megműtötték, ő – a vizsgálatok szerint a betegcserétől függetlenül – szeptember végén halt meg.

Az eljáró ügyész szerint a Sürgősségi Betegellátó Osztályon (SBO) a másodrendű vádlott ápoló úgy engedte meg a beteghordónak, hogy elvigye vizsgálatra az egyik későbbi sértettet, hogy nem ellenőrizte, a férfinak előírtak-e bármilyen vizsgálatot, s a beavatkozás tényét nem rögzítette az észlelőlapon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Endrei Judit anyaságról, karrierről

Csaknem tíz éve eltűnt a tévéképernyőről, mégis mindenkinek a kedves mosolya és jellegzetes finom… Tovább olvasom