Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Felfüggesztett fogház az egykori rendőrnek

Egy év - két év próbaidőre felfüggesztett - fogházra ítélt a Kúria csütörtökön egy volt rendőrt, aki 2004-ben egy intézkedés során addig tartott leszorítva Budapesten egy őrjöngő bolgár férfit, amíg az megfulladt.
A felülvizsgálati eljárásban a Kúria megváltoztatta a Fővárosi Ítélőtábla döntését, amely foglalkozás körében elkövetett halált okozó szándékos veszélyeztetés miatt marasztalta el E. Zoltánt, a Repülőtéri Biztonsági Szolgálat volt rendőrét, és ezért korábban két év, három évre felfüggesztett börtönre ítélte. A Kúria szerint a rendőr gondatlanul okozta a férfi halálát.

A 27 éves áldozat - akiről kiderült, hogy kábítószerfüggő - 2004. június 9-én ferihegyi átszállással akart Amszterdamból Szófiába utazni. A Budapestre tartó gép fedélzetén őrjöngeni kezdett, rugdosta a pilótafülke ajtaját. A férfit az utasok fogták le, a gép kapitánya pedig rendőri intézkedést kért a landolás után.

A bolgárt az ellene garázdaság miatt lefolytatott bírósági eljárásról szállították egy büntetés-végrehajtási intézetbe a rendőrök. A rendőrautóban az elítélt kiszabadította magát a bilincsekből, és a mellette ülő rendőrre támadt. E. Zoltán, aki a kocsit vezette, megállt, és társa segítségére sietett. Eközben leszorító fogást alkalmazott a továbbra is nagy erővel szabadulni próbáló férfi ellen.

A férfi megfékezésére kihívott mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Később kiderült, hogy a férfi azért halt meg, mert a nyaki verőerek elszorítása miatt az agya nem jutott oxigénhez.

A mostani tárgyalás már a negyedik felvonása volt a jogi eljárásnak. Először ugyanis felmentették a vádlottat, majd ezt az ítéletet hatályon kívül helyezték. Az új elsőfokú eljárásban gondatlan emberölés miatt nyolc hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, ezt a Fővárosi Ítélőtábla két év felfüggesztett börtönre súlyosbította, három évre felfüggesztve, foglalkozás körében elkövetett halált okozó szándékos veszélyeztetés miatt.

A vádlott mindvégig tagadta a bűnösségét. Azt hangoztatta, hogy szolgálati kötelességét teljesítette, és az intézkedés mindvégig szükséges, szakszerű és arányos volt. Ezért a felülvizsgálati eljárás keretében ügyvédjével együtt a felmentését kérte.

A Kúria indoklásában viszont úgy foglalt állást, hogy a rendőrnek kiképzése alapján tudnia kellett, hogy nemcsak a gége, hanem a nyaki verőerek elszorítása is halált okozhat, méghozzá igen rövid idő alatt.

Ennek ellenére mintegy tíz percig alkalmazta a fogást a kétségtelenül heves ellenállást kifejtő bolgár férfival szemben. Nem a férfi megölése, hanem a megfékezése volt a célja, de nem a kellő figyelemmel és körültekintéssel járt el.

Erre az sem jelent mentséget, hogy az áldozat abnormálisan viselkedett, hiszen egy rendőrnek erre szakmailag felkészültnek kell lennie - indokolta az ítéletet a bíróság.

A Kúria megsemmisítette a másodfokú bíróság azon rendelkezését, amely megszüntette a rendőr szolgálati jogviszonyát, vagyis a férfi akár kezdeményezhetné a visszatérését a testülethez.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárd felett az árvízi kár

A dunai árvíz miatt 2200 kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, a becsült kár pedig megközelíti az 1,3 milliárd forintot. Tovább olvasom