Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Felfüggesztett börtönt kapott a tanárát fojtogató diák

Három diáktársa bírta csak lefogni a február 1-jén tanárára támadó kiskunhalasi diákot. Első fokon egy év börtönt kapott, két évre felfüggesztve.

Csütörtök délelőtt 9 órakor kezdődött volna annak a fiatalembernek a tárgyalása, aki február 1-jén egy órai összetűzést követően fojtogatni kezdte pedagógusát az egyik kiskunhalasi szakközépiskola gyakorlati oktatáshelyén. Mivel a vádlott a kiírt időpontban nem jelent meg a tárgyalóteremben, az ügyész rendőrség segítségét kérte a 18 éves P. Richárd előkerítésében. Fél tíz előtt nem sokkal aztán megérkezett a halasi férfi, így kezdetét vehette az eljárás - írja a halasmediahu.

A tárgyalás elején Dr. Darázs Gyöngyi ügyész ismertette a vádiratot, majd P. Richárd számolt be arról a bizonyos február eleji verekedésről. A férfi elmondta, hogy az osztályteremben többen közrefogtak egy diákot, akit rugdostak, szemét bekötötték. A pedagógust egy tanuló hívta be a terembe, hogy vessen véget az esetnek. A vádlott ekkor lépett oda a tanárhoz, mert igazságtalannak tartotta, hogy az állítása szerint olyan diákot is megszidott, aki nem vett részt a rendbontásban. A pedagógus megfogta a vádlott kabátját, hogy arrébb tessékelje, ekkor ragadta meg a fiú a tanár torkát.

"Segítsetek, gyerekek!" - ezzel a felkiáltással kért segítséget a teremben lévőktől a sértett. A tárgyaláson elhangzott, hogy három diák kellett ahhoz, hogy P. Richárdot le tudják szedni a tanáráról, akinek nyolc napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek a fojtogatástól. A tárgyaláson a fiatalember bocsánatot kért a történtekért, melyet tanára tudomásul vett.

Nagyné dr. Tajti Ilona bírónő végül egy év börtönbüntetésre ítélte a fojtogatót két év felfüggesztéssel.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Pikulics 2011. február 18. 23:17
  „Nagy-nagy kár, hogy a deres kiment a divatból. Szingapurban nemzetközi tiltakozás ellenére elseggelték a falfirkáló USA diákot. Többet ott nem fog firkálni egyetlen amerikai sem.”
 • 36. k29680 2011. február 18. 21:51
  „Tisztelt hozzászólók...Ez egy adott eset.....Egy tanuló megtámadta a tanárát.Ennyi.Én is tanultam ,jártam iskolába.Eszembe nem jutott akár "beszólni" a tanárnak.Vajon miért van az ,hogy az idősebb korosztály szerint a tanárnak mindig igaza van?Talán mert ő a tanár és a tanuló meg tanuló.Több joga van a tanulónak mint a tanárnak!
  Hol a "tisztelet" az idősebb,műveltebb iránt?Lehet valaki rossz tanár lehet utálni de,KEZET emelni rá???NEM!!!”
 • 35. vanessa 2011. február 18. 19:12
  „Madarász!egyszer menjél be egy iskolába, és nézd meg hogy mit csinálnak a diákok,Én dolgoztam iskolában takaritani,amit ott müveltek ott ezek a gyerekek asz szégyen ez egy "elit"iskola, nyáron felujitják az iskolákat, szeptember első napjaiban már beszakadt ajtok, összetört csempék,ha szoltak nekik akkor még neki áll feljebb rejtett kamerákat kéne tenni az iskolákba a diákok tudta nélkül és a kedves szülöknek meg mutatni hogy mit is csinál a csemetéjük, ajánlom annak aki leszolja a tanárokat menjen el tanitani,azt hiszem nála is elszakadna a cérna amit müvelnek a gyerekek,akiknek jogaik vannak de kötelességük nincs,szülök meg a másik felet is hallgassák meg ne csak a csemetéjüket mert a gyerek csak a saját verzioját mondja el,nekem is volt 3 iskolás gyerekem, de soha nem engedtem,hogy szidják a tanárukat”
 • 34. BsBe 2011. február 18. 17:39
  „Madarász 2011.02.18. 10:53
  -az osztályteremben többen közrefogtak egy diákot, akit rugdostak, szemét bekötötték
  - A vádlott ekkor lépett oda a tanárhoz, mert igazságtalannak tartotta, hogy az állítása szerint olyan diákot is megszidott, aki nem vett részt a rendbontásban. A pedagógus megfogta a vádlott kabátját, hogy arrébb tessékelje.

  Mert az normális, hogy többen megrugdossák a társukat. Mert az normális, hogy ha ezért szól a tanár (lehet, hogy nem vett részt a rendbontásban, de elnézte) akkor fenyegetően a tanárhoz lép.

  Azt hiszem ön is ahhoz a társasághoz tartozik, akik normálisnak tartják, hogy a gyerekek terrorizálják a többieket, és a tanárokat. Ha van gyereke, gondolom ön is ahhoz a bandához tartozik, akinek a gyerekére nem szólhatna a tanár, mert akkor aztán jön a "majd én megmutatom..."
  Az én időmben ilyen helyzetben két akkora pofont kapott volna az érintett tanuló, hogy megemlegeti (és tudja mit. jogosan)”
 • 33. Losba 2011. február 18. 17:32
  „21. fióka
  Így van,erről van szó..”
 • 32. kolombela 2011. február 18. 16:16
  „17. mais 2011.02.18. 12:48
  Ezt nevezik szakmai oktatásnak. Az iskolapadból nem lehet megtanulni, pl. egy fal vakolását. Egyébként nem ingyen, mert törvény írja elő, hogy x mennyiségű juttatásban kell részesülniük.”
 • 31. kolombela 2011. február 18. 16:11
  „7. Madarász 2011.02.18. 11:51
  Igazságérzet, mi? Szerintem meg nem tetszett a dádénak, hogy szórakozásukat (diáktársuk kemény megalázását) az oktató félbe szakította. Gondolom ő volt az egyik fő alázó.”
 • 30. kolombela 2011. február 18. 16:05
  „Egyáltalán minek ítélték el? Nem csinált semmi rosszat, csak kultúráját gyakorolta. Már ezt sem lehet ebben a diktatúrában?”
 • 29. gall 2011. február 18. 15:50
  „26# Darázs---egyetértek Veled.”
 • 28. pozan13 2011. február 18. 14:55
  „"Darazs" egyetértek azzal amit írtál.”
 • 27. pozan13 2011. február 18. 14:45
  „Madarász!

  Azt írod, hogy ebben a korban még nincs önérzetük, hát szerintem ha valakinek 17-18 éves korába nincs önérzete akkor annak már nem is lessz, és annak a gyereknek megkérdezném a szüleit is, hogy mit tett azért a nevelés során, hogy a gyerek ne legyen antiszociális.
  A másik pedig, szerinted ha a tanár szivat arra az a válasz, hogy összekarcolom az autóját, és idézem tőled "Ja és még ő volt felháborodva, hogy a gyerek végigkarcolta az autóján a fényezést".
  Részemről ennyi NO COMMENT.”
 • 26. Darazs 2011. február 18. 14:40
  „A legnagyobb probléma manapság ott van, hogy a diák és a tanárok a saját pozíciójukat féltik és meg akarják védeni. Valaki erővel, valaki szavakkal, de általában kiskakas módjára neki ront a másiknak. A szüleimtől tudom, hogy az ő gyerekkorukban a tanár egy harmadik szülőnek tekintett személy volt. Ha a gyerek feleselt még az apja és az anya is jutalmazta néhány helyrerakó pofonnal vagy egy kis elnáspángolással. Én is rossz gyerek voltam, kaptam is eleget. De így visszagondolva, meghozta a hatását.
  Normális felnőtt lettem, nincs semmilyen fóbiám és bajom attól, hogy időben fegyelmeztek.

  Manapság a szülő először a tanárnak esik, hogy elégtételt vegyen a gyereke által szenvedett sérelmen. Ugyanis a lurkó, igazságtalannak érzett valamit és szóvá tette azt.
  Ilyenkor velünk az osztályfőnök kezdeményezett egy elbeszélgetést. Aminek a végén, ha nem jutottunk dűlőre, általában beírás került az ellenőrzőbe. Ha indokolatlan volt ismételten szülő-osztályfőnök találkozóra került sor. Azt nem értem, hogy akár a kisebbségi, akár magyar diákról van szó, miért akarunk először neki rontani másnak, hogy elégtételt szerezzünk. Miért nem képes a szülő normálisan felkeresni a tanárt. Vagy miért lógatja ki a tanárát a diák az ablakon. (Megtörtént eset a Lukácsban)

  10 évvel ezelőtt, amikor én is ennyi idős voltam, meg sem fordult a fejünkben az ilyen formájú erőszakoskodás a másikkal szemben. Volt úgy, hogy alaposan megvertük a másikat. De tanárt és a felnőtteket tiszteltük annyira, hogy nem mertünk kezet emelni rá. Gondolni és mondani másdolog valakinek a háta mögött rá dolgokat. De azt, hogy valakinek a szemébe mertünk volna kiabálni a rágalmazó és sértő szavakat. Apám lett volna az első, aki úgy helyre rakott volna, hogy talán ma is érezném és meglátszódna a helye. A diákoknak manapság túlságosan nagy problémát jelent, hogy a tanár fegyelmezni szeretné, és a diák modora miatt kénytelen ő is akár kiabálni és nem a megfelelő szavakat használni. Ha én tanár lennék, adnék módot arra, hogy az olyan diákok, akikkel a kollégáknak hasonló problémájuk van egy órák utáni kötelező foglalkozás körében etikát oktassak. Nagyon szívesen látnám a szülőket is, mert általában a diáknak azért ilyen a modora, mert otthonról ezt kapja.

  Remélem a diákok nagy része ma is tudja, hogy első sorban az ő kötelességük, hogy tanuljanak. Így lesz joguk gyakorolni később felnőttként a személyiségi jogukat.
  Amíg az iskola terültén vannak, addig a tanárokra vannak bízva, így ők felelnek a rájuk bízottak testi épségére. Ha valaki még is túlkapással gyanúsítanak, akkor van mód feljelenteni, nem pedig önbíráskodással elégtételt szerezni.

  A saját gyerekemnél sem fogom hagyni, hogy egy neveletlen bunkó, önbíráskodó személy legyen. Bízom abban, hogy van még olyan szülő képes még megnevelni a gyerekét.”
 • 25. Mankapunka 2011. február 18. 13:54
  „Mdarász

  Te nem vagy véletlenül pedagógus,akit szivatnak a többiek bent???”
 • 24. Madarász 2011. február 18. 13:52
  „Senkialadár!

  A baj az, hogy az utóbbi évtizedekben akit sehová nem vettek fel a felsőoktatásban, az maradt pedagógusnak és művelődésszervezőnek.

  Nagyon sok sem szakmailag, sem pszichikailag nem alkalmas a pályára. Miért van az, hogy ugyanaz a gyerek egyik tanárnál problémás, a másiknál kis angyal?

  Ha mondjuk az a gyerek, aki történetesen elszenvedi az ilyen tanárok általi atrocitásokat, később maga is pedagógusi pályára kerül, ugyanúgy fölényeskedni fog a gyerekekkel és ugyanúgy nem fogja normálisan kezelni a konfliktushelyzeteket.

  Miért van az, hogy vannak olyan tantárgyak, amiből egész osztályok megbuknak év végén, vagy az érettségin?
  Talán mert olyanokat iskoláznak be a felsőoktatásba pedagógusnak, akik nincsenek azon a szinten, hogy képesek legyenek ellátni a feladatukat.”
 • 23. senkialadár 2011. február 18. 13:46
  „a tanár tanítson,a diák tanuljon,ha nem akar takarodjon a bányába csákányozni a szenet,ne a családipótlék miatt menjen be az iskolába,esetleg aki tanulni szeretne azt is zavarni”
 • 22. Madarász 2011. február 18. 13:44
  „Poznan 13!

  Nem írták, hogy a verekedők közül volt.

  Másrészt én tanár saját szájából hallottam, aki utána mesélte, hogy hogy szívatta a gyereket, aki szólni mert neki, hogy valamit elnézett a dolgozatában és 17 évesek voltak. Kihívta felelni, olyan kérdést tett fel direkt, amire nem tud válaszolni, egy másik szólt, hogy ezt nem tanulták, azt is kihívta, gúnyolódott velük, beírta nekik az egyest, aztán mert szólni mertek, hogy nem volt igazságos, még le is üvöltötte a fejüket, intőt is adott nekik és gúnyosan megjegyezte, hogy forduljanak a diákönkormányzathoz.

  Ja és még ő volt felháborodva, hogy a gyerek végigkarcolta az autóján a fényezést.

  Szerintetek ebben a korban nincs önérzetük?

  Némelyik olyan megvetéssel beszél a saját tanítványairól, mintha nem is emberek lennének. Ezek után ugyan milyen alapon várják el a tiszteletet tőlük?”
 • 21. fióka 2011. február 18. 13:43
  „7. Madarász 2011.02.18. 11:51 -->kiváncsi lennék mit szólnának ha sorkatonai szolgálatban ezeknek fiataloknak a parancsnok sikálást parancsolna?Nekimenne a katona a parancsnoknak?Megpróbálhatja egyszer utánna többet ülne mint a vasálarcos.Azt hiszik az élet leányálom hát nem,sok mindent el kell nézni és tűrni és szinte mindíg van más út mint az erőszak.”
 • 20. senkialadár 2011. február 18. 13:43
  „azta...... életbe,pofám leszakad a kommentektől,megfojtogatják a tanárt és még a tanár magyarázkodjon mér vált ilyent ki a diákból? ez hulla komolyan gondolja aki ilyenekt írkál? vagy csak a bosszantás a cél? komolyan mondom nem csak a rakoncátlan diákokat,hanem az ilyen gondolkodású embereket is meg kéne büntetni,de sajna egyiket se büntetik mert ez nem büntetés amit kapott,ezek csak szavak és papír,ebből nem tanul az ember.Nem hiszem el ha a diák betartja a kötelességeit akkor is "szemétkedni" fog a tanár”
 • 19. pozan13 2011. február 18. 13:16
  „Csak egy kérdés, ha a srác akit rugdostak a sérüléseiből adódóan kómába került volna, akkor is azt mondanátok, hogy a tanárnak nincs joga ezt tenni, mert szerintem nem. Akkor mindenki azt kérdezné, hogy mit csinált a tanár
  annak érdekében, hogy ez ne történjen meg, csak állt ott és nézett?”
 • 18. kicsi_lany 2011. február 18. 13:00
  „csináltatják :)”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaly 1,9 százalékkal nőttek a reálkeresetek

Tavaly-döntően a személyi jövedelemadó-szabályok változásának köszönhetően- 1,9 százalékkal nőttek a… Tovább olvasom