Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott Somoskőújfalu volt polgármestere

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Nógrád megyei Somoskőújfalu volt polgármesterét a Balassagyarmati Törvényszék.
Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Nógrád megyei Somoskőújfalu volt polgármesterét a Balassagyarmati Törvényszék. Lichner Andrást (független) hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntettében találták bűnösnek, az ítélet jogerős - tájékoztatta a Balassagyarmati Törvényszék szóvivője kedden az MTI-t.

Barsi József közlése szerint a vádlottat folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés és nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt egy év tíz hónap börtönre ítélte a törvényszék, a végrehajtást pedig három év próbaidőre felfüggesztette.

A vádirat szerint Lichner András polgármester 2009 szeptemberében szabálytalanul utasította a hivatal ügyintézőjét 500 ezer forint átutalására, amellyel egy győri lakostól felvett kölcsönét akarta részben törleszteni. Az érintett magánszemély 2010 áprilisában visszautalta a pénzt az önkormányzatnak.

A vádlott 27 alkalommal összesen 317 132 forintból tankolta fel saját autóját az önkormányzat üzemanyagkártyájával úgy, hogy a magáncélú felhasználásra nem volt testületi engedélye. Emellett hét alkalommal összesen 55 155 forintért magáncélra vásárolt élelmiszert, műszaki és ruházati cikkeket, ezeket az önkormányzat terhére számoltatta el.

2007-ben - vállalkozásának képviselőjeként - még térítésmentesen vállalta két önkormányzati intézmény gázbekötésének megtervezését, 2009-ben azonban polgármesterként mégis két számlát állított ki a munkáról, és 128 ezer forint tervezői munkadíjat vett fel a képviselő-testület tájékoztatása és előzetes jóváhagyása nélkül.

A szóvivő elmondta: az összesen egymillió forint vagyoni hátrányból 867 ezer forint megtérült, a 128 ezer forintos vállalkozói díj visszafizetésére pedig a fegyelmi eljárás során nem kötelezte a polgármestert a képviselő-testület.

Lichner András az előző ciklusban is a falu vezetője volt, de 2010 júliusában lemondott, miután képviselő-testületi vizsgálat indult ellene. A képviselők ezzel párhuzamosan rendőrségi feljelentést is tettek. Ezt követően Lichner Andrást 2010 őszén újra polgármesterré választották, de az esküt csak másodszorra tudta letenni, mert az első alkalommal a képviselők kivonulásukkal akadályozták meg ezt. Az új önkormányzat azután 2011. április 18-án feloszlatta magát, és bár Lichner András akkor azt közölte az MTI-vel, hogy újraindul a posztért, a júniusi időközi választáson nem mérette meg magát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: az Együtt 2014 alkotmánytervezete veszélyes a családoknak

Minden magyar családra nézve veszélyesnek tartja a Fidesz az Együtt 2014 választói mozgalom alkotmánytervezetét. Tovább olvasom