Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Felfüggesztett börtön a volt szocialista politikusnak

Nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélte Vadász Jánost a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön.

A tényállás szerint a volt szocialista politikus 2007 nyarán az Andrássy úton nézeteltérésbe keveredett egy biciklissel, és a vita hevében előrántotta kocsijából kis kaliberű forgópisztolyát, és azzal hadonászva fenyegette a fiatalembert. Vadász János az eset után nem sokkal önként jelentkezett a rendőrségen.

Vadász Jánosnak van érvényes fegyvertartási engedélye önvédelmi maroklőfegyverre, de nem a vádbeli cselekmény során előkerült tűzfegyverre - derült ki az elsőfokú ítélet szóbeli indoklásakor.

Vadász János az eljárás során a terhére rótt magatartást lényegében nem vitatta, de bűnösségét tagadta, és azzal védekezett, hogy tévedésben volt a fegyver jellegét illetően, nem tudta ugyanis, hogy jogszabályváltozás folytán engedélykötelessé vált az inkriminált kis kaliberű forgópisztoly.
A bíróság ezt a védekezést elvetette, mondván, hogy a törvény nem tudása nem mentesít a következmények alól.

A bíró arra is felhívta a figyelmet, hogy a jogszabályváltozásnál többéves moratóriumot kaptak a fegyvertulajdonosok az addig nem engedélyköteles eszközök bevizsgáltatására, engedélyeztetésére, és erről a sajtó az idő tájt széles körben számos alkalommal beszámolt.

A bíróság a büntetéskiszabás körében súlyosbító körülményként értékelte a hasonló esetek elszaporodását, amikor is hétköznapi viták hevében "egyszer csak előkerülnek" ezek a lappangó fegyverek, amelyekből egyébként több százezer is lehet még a lakosságnál.

Vadász János a büntető törvénykönyv enyhítő szakaszának alkalmazása nyomán a 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető cselekményért csupán egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztést és 100 ezer forint pénzmellékbüntetést kapott, továbbá a bíróság előzetes mentesítésben részesítette, azaz mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.

A közlekedési incidens másik szereplője, a biciklis 45 ezer forint pénzbüntetést kapott rongálás miatt, ugyanis az összetűzés során egyszer ököllel Vadász János autójára ütött, és így szakértői vélemények szerint csaknem 400 ezer forintos kárt okozott a volt szocialista politikus Toyotájában.

Mindkét vádlott felmentésért fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, így másodfokon a Fővárosi Bíróságon folytatódik majd Vadász János és a biciklis Andrássy úti közlekedési afférja.

Olvasóink írták

 • 9. lakatlajos 2010. január 13. 11:45
  „Az ilyen baromtól visszavonni minden fegyverengedélyt. Különben is: mi a francnak nekik?”
 • 8. xo17zy 2009. december 18. 19:22
  „Ja, megint felfüggesztett. A lámpaoszlopra kellene legalább...
  Ha ezt egy nem szoci tenné, már jönne Drazsé (vagy utódja) egy felvétellel, melyen Osama bin Laden és az elkövető kiskaliberű forgópisztollyal együtt gyakorlatoznak és életfogytig tartó fegyházra ítélnék az elkövetőt..”
 • 7. szocdem 2009. december 18. 14:51
  „Hehehe.

  400 ezer egy motorháztető.. Cserélve, csiszolva lakkozva fényezve.
  Minek vesz ilyen drága kocsit aki amúgy is fegyverrel kénytelen járni??? Mért nem tankkal közlekedik??
  Abba ha belevágott volna a biciklis -lehet hogy ma rokkantnyugdíjas, és a fegyver se kerül elő.”
 • 6. uribe 2009. december 17. 19:30
  „"Mikor az éljenzés elcsendesedett, Napóleon állva maradt, és közölte, hogy ő is szeretne néhány szót szólni.

  Mint Napóleon valamennyi beszéde, ez is rövid és velős volt. Ő is boldog, mondotta, hogy elmúlt a félreértések korszaka. Hosszú ideig olyan hírek terjengtek - és oka van rá, hogy azt higgye, ezeket az ellenség rosszindulata terjesztette, hogy ő és kollégái felforgatóan, sőt forradalmian léptek fel. Azt hitték róluk, hogy lázadást akarnak szítani a szomszédos gazdaság állatai között. Ennél mi sem esett távolabb az igazságtól! Egyetlen vágyuk most is, mint a múltban is, az, hogy békében élhessenek, és normális kapcsolatokat tarthassanak fönn szomszédaikkal! Ez a gazdaság, tette hozzá; amelyet szerencséje van kormányozni, szövetkezeti vállalkozás, és a birtokában lévő okmányok szerint a disznók együttes tulajdonát képezi.

  Nem hiszi, mondotta, hogy a régi gyanakvásból még fennmaradt volna valami, de a gazdaság életében nemrégen történt változások bizonyára tovább fokozzák majd a bizalmat a gazdaság iránt. Az állatok eddig annak a bolondos szokásnak hódoltak, hogy egymást "elvtársnak" szólították. De ezt meg fogják tiltani. Meg fogják szüntetni továbbá azt az ismeretlen eredetű furcsa szokást is, hogy az állatok minden vasárnap reggel elvonulnak egy kandisznónak a kertben álló oszlopra felszögezett koponyája előtt. Ezt is meg fogják tiltani; a koponyát már el is ásták. Látogatói talán megfigyelték az árbocon lobogó zöld zászlót. Ha igen, akkor talán azt is észrevették, hogy eltűnt róla a fehér pata és a szarv. Mostantól fogva a zászló sima zöld lesz."”
 • 5. kivagyokén 2009. december 17. 19:19
  „Érdekes lenne tudni, ki mit csinált először. Ettől függetlenül kíváncsi lennék egy-lét dologra. Ha van fegyvertartási engedélye, miért nem azzal ,,flangál"? Aztán, ha engedélykötelessé vált az a másik, és arra nem volt érvénye az engedély, az nem JOGTALAN fegyverviselés? Mért NEM tudta, hogy megváltozott a TÖRVÉNY? Nem ők hozzák azokat?! Milyen autó az amelyikre odavágok 350 E a kár? Hol van az arányosság elve?! Ha nálam kétszer nagyobb bengába, ha meg akar verni, ,,ijedtemben" beleszúrok, nincs jogos védelem, mert az ,,csak" meg akart verni, és az nem arányos. És itt?! Ha a büntetési tétel 2-8 év, hogy jön ki az EGY ÉV felfüggesztve?
  Hiába, az az érzésem, amit Orwell is megmondott aranyszabályként az Állatfarm című művében. ,,Mindenki EGYENLŐ, de a disznók MÉG EGYENLŐBBEK"”
 • 4. uribe 2009. december 17. 19:15
  „Nem is tudtam, hogy FÜGGETLEN szakszervezeti muftik fegyvertartásra is jogosultak. Érdekes. Közben meg lassan törvény tiltja a fehér inget fekete nadrággal...”
 • 3. GD 2009. december 17. 18:01
  „Érdekelne,hogy milyen lehetett az az egy ütés ököllel,ami 400000 forintos kárt okozott. szerintem ebből legalább 350 ezer a szakértői vélemény. Szánalmas,hogy lassan 2 és fél év elteltével született ítélet az ügyben.”
 • 2. ombi 2009. december 17. 17:17
  „A bíróság ítéletét, a hírben szerplő személyek viselkedését nem kommentálom.
  Azt viszont, hogy 2007 július 24-én történt eseménnyel kapcsolatban az elsőfokú (!) ítélet most, 877 nappal később született meg, elkeserített.
  Hosszasan elmélkedhetnék, miért tartom rossznak az ilyen lassú ügymenetet, de nem látom értelmét.
  Ez egyszerűen szégyenletes.”
 • 1. Csetneky 2009. december 17. 17:12
  „Egy puszta kézzel mért ütéssel 400 ezer forintos kár? Mi lett volna, ha bakancs van rajta és belerúg? Hétszámjegyű?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új főpostát avattak Monoron

Új, a korábbinál 300 négyzetméterrel és 3 felvételi munkahellyel nagyobb, korszerű főpostát avattak… Tovább olvasom