Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Felfügesztett börtönt kapott a szekszárdi roma önkormányzat elnöke

Sárközi János pénzért akart lakáshoz juttatni két rászorulót. Végül nem kaptak lakást, és a pénzt sem látták viszont.
Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla kedden jogerősen Sárközi János József, a Szekszárdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének büntetését, akit korábban felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtottak, mert pénzért akart lakáshoz juttatni két rászorulót.

A kisebbségi vezető 2012. októberében Szekszárdon, egy segélyosztáson találkozott a két emberrel, akik elmondták neki, hogy szeretnének a városban egy lakáshoz jutni, ehhez 200 ezer forintjuk van. Sárközi János József 150 ezer forintot kért tőlük, cserébe megígérte: elintézi, hogy két héten belül szükséglakásba költözhessenek. Azt állította, a pénz részben az önkormányzati ismerőseinek kell.

A rászorulók az összeget odaadták a kisebbségi önkormányzat elnökének, akivel kölcsönszerződést írtak, hogy ha az ügy számukra kedvezőtlenül alakul, a pénzt tartozásként követelhessék vissza. Mivel a lakást nem kapták meg, többször keresték Sárközi János Józsefet, hogy fizessen, ő azonban arra hivatkozva, hogy nincs miből, ennek nem tett eleget.

Bár a férfi nem fizetett, nem is vesztegetett meg senkit, ellenben segítséget nyújtott a szükséglakás iránti pályázat benyújtásához, s az önkormányzat szociális bizottságának ülésén kérte a grémium elnökét annak támogatására.

Ez nem történt meg, de a rászorulók nem is voltak jogosultak szükséglakásra, mert már részesültek e juttatásban és tíz éven belül térítés ellenében lemondtak róla.

Miután a kisebbségi vezető a pénzt később részben sem adta vissza, az egyik becsapott a rendőrséghez fordult.

Sárközi János József az ellene indult büntetőeljárás során arra hivatkozott, hogy ő a politika áldozata. A 150 ezer forintot kölcsönként kapta a két embertől, s arra azért volt szüksége, mert anyagi nehézségei voltak, összetörte az autóját és egy másikat kellett vásárolnia. Az összeget azonban kamatostul visszafizette.

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa ugyanakkor megalapozottnak találta az ügyben első fokon eljáró Szekszárdi Törvényszék határozatát, melyben a vádlottat befolyással üzérkedésben találták bűnösnek és egy év nyolc hónap, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Eljárás indult a két rászoruló ellen is, őket társtettesként elkövetett befolyás vásárlásának bűntettében mondták ki bűnösnek. Egyiküket 150 nap közérdekű munkára kötelezték, társát pedig - egy korábbi, próbára bocsátással zárult ügyből is kifolyólag - öt hónap, egy évre felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották. A büntetésük már első fokon jogerőre emelkedett.

Makai Lajos bíró a kisebbségi vezetőt érintő keddi, jogerős ítélet indoklásában egyebek mellett azt mondta: segélyért sorban álló, "ágrólszakadt" emberek nem szoktak pénzkölcsönzéssel foglalkozni, és a vádlott nem a politika, hanem a kapzsiság áldozata lett.

Kitért arra, hogy a büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként vették figyelembe Sárközi János József társadalmi szerepvállalását, súlyosító körülményként pedig azt, hogy korábban volt már büntetve, csalás miatt felfüggesztett szabadságveszést kapott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntekenként netezünk legtöbbet a vonatokon

Két év alatt több mint tízmilliószor csatlakoztak az utasok a vonatokon kiépített ingyenes wifi… Tovább olvasom