Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Félezren tüntettek a tandíj ellen a Szabadság hídon

A tandíj ellen tüntetett mintegy félezer hallgató fáklyával kezében csütörtök este a budapesti Szabadság hídon a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) Budapesti Regionális Szövetsége szervezésében.
A demonstráció előtt a Fiatal Baloldal (FIB) közleményben bírálta a HÖOK-ot, mert az önkormányzati választások előttre időzítette a demonstrációt. "A HÖOK ma is fideszes kottából énekel. A HÖOK és a többi jobboldali ifjúsági szervezet ma a múlt ostoba konzerválásához asszisztál" - áll a közleményben. Nagy Zoltán, a HÖOK alelnöke a FIB közleményére reagálva kijelentette: "a tandíj ellen tüntetünk, függetlenül attól, hogy melyik párt kormányoz".

Az alacsony létszám magyarázatát megadva Nagy Zoltán, a HÖOK alelnöke a híd közepén felállított színpadon azt mondta, hogy a részvevők csak jelzést akartak adni, hogy valami probléma van a felsőoktatásban. "A tandíj a kormánypárti gondolkodásban nem a felsőoktatás finanszírozásának egyik eszköze, hanem öncél, erőpróba, a társadalmi ellenállás legyőzésének terepe" - fogalmazott.

Nagy Zoltán elmondta, a tandíj bevezetésének eredményeként lehet, hogy majd a legszegényebbek talán be sem kerülnek a felsőoktatásba. "Ha kell, a Kossuth téren, az Alkotmány utcában vagy bárhol legyünk, ahol elmondhatjuk véleményünket, hogy a felsőoktatás átalakításáért és a tandíj ellen készek vagyunk fellépni" - hangsúlyozta.

Ekler Gergely, a HÖOK elnöke emlékezetett: október 5-ig adtak határidőt arra, hogy a kormány készítse elő a felsőoktatási törvény módosítását a tandíj eltörléséről. Kilátásba helyezte, hogy ha ez nem történik meg, akkor megtartják a több ezresre tervezett tandíj-ellenes demonstrációjukat.

A csütörtök esti fáklyás demonstráció apropója az volt, hogy a félidejéhez érkezett az a kéthetes határidő, amit az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak adott a HÖOK. A békés demonstrálók közül többen magyar nemzeti zászlóval érkeztek a helyszínre, a tömeg többször azt skandálta, hogy "Tandíjstop!", "Nem akarunk tandíjat!". A tüntetés idejére a rendőrség mindkét oldalon lezárta a hidat, s a fáklyás akció idején szünetelt a közvilágítás.

MTI/hirado.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjemelés novembertől

A kormány szerdai döntése értelmében 1,2 százalékos visszamenőleges kiegészítő nyugdíjemelést… Tovább olvasom