Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Feleznék az állami neveltek családi pótlékát

Ha a parlament jóváhagyja, a családi pótléknak csak a felét kaphatná meg az állami gondozott, ha nagykorú lesz. A másik felét fel lehetne használni havonta a saját ellátására: ruhára, cipőte, nyelvoktatásra. Vitatható persze, ezáltal jobb lesz-e a rendszer.

A szakminisztérium az ellátás javítását reméli a jelenlegi törvény tervezett módosításától, ám ezzel a terepen dolgozók nem biztos, hogy egyetértenek.

– A tervezet, miszerint a gyermekek családi pótlékának felét az intézmények fenntartására lehet majd fordítani egyszerűen azt vetíti előre, a Bajnai-kormány jövőre kevesebb forrást szán a gyermekvédelemre és a kieső összeget a gyermekek családi pótlékából kívánja fedezni. Az elmúlt időszakban az állami hatóság számunkra azt sem tette lehetővé, hogy a családi pótlékből a gyermeknek zsebpénzt fizessünk. Ez a gyermekeket hátrányosan érinti – vélekedett Kara Ákos, a bentlakásos intézményeket fenntartó megyei önkormányzat alelnöke.

Hegyi Attila, a megyei gyermekvédelmi központ igazgatója úgy vélekedett, mindez csak akkor jelenthet pozitívumot, ha plusz forrásokat is jelent, azaz a normativa mellett jelentkezik. A gyermekvédelem amúgy is szegényes ciőben jár, az állami normativa sok helyen csupán a költségek negyedét fedezi (a többit a megyei önkormányzat fizeti), így az igazgató elképzelhetetlennek tartja hogy erről a területről a sokadik bőrt is lehúzzák.

– Egyelőre minden bizonytalan, ám abban egységesek a munkatársak: felháborító lenne, ha a villanyszámlát a neveltjeink családi pótlékából kellene kifizetni – tette hozzá Háromszéki Ildikó, szakmai egységvezető, a Bóbita Gyermekotthon intézményvezetője.

Olvasóink írták

  • 1. guszti54 2009. szeptember 09. 10:56
    „Ez bizony nagyon szörnyű hír!
    Ha jól tudom, a családipótlék a gyermek nevelésére, gondozására adott. A családjából kiszorult gyermek számára, kinek gyakran vérszerinti kapcsolatai megszakadnak, egyéb segítségre nem számíthat ez jelentette az önálló életvitelre való felkészülést.
    Az intézmény fenntartására fordítani a családipótlékának összegét durva dolog, hiszen erre a fenntartó kötelezett. Ennek biztosítására kapja a saját forrásai mellé a normatív támogatást. Vagy tévedek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Év Orvosát keresik

Immár harmadszor indult el Az Év Orvosa pályázat 2009 - Astellas Díj az orvosi hivatás… Tovább olvasom