Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Felértékelődnek a kiskertek?

Régió - Beszélik, az idén „felértékelődnek" a kiskertek, a gazdasági válság hatására inkább zöldséget, mint füvet vetnek a tulajdonosok. Utánajártunk: ez így nem igaz. Egyelőre...
– Azt írja meg – mondják az egyik vetőmagboltban –, hogy az idén igen drága lesz minden, akinek kertje, földje van, jól ültesse be!
Hozzáteszik, ez jó lehetne reklámfogásnak. Kellene a nagyobb forgalom.

Egy másik mezőgazdasági szaküzletben is megerősítik, bizony a késlekedő tavasz miatt a szokásosnál kevesebb a vevő. Most inkább csak az idősebb korosztálybeliek jönnek. Előrelátásból vagy megszokásból.

– Jófajta csemegekukoricát keresek – mondja Rézman Józsefné. – Hatszáz négyszögöles a kert, nagy részét ezzel vetem be. Hát persze majd április közepén. Szeretik az unokák, meg a piacon is jó ára volt tavaly is, tavalyelőtt is... A többi magot már megvettem, mindenféle zöldség kerül a kertbe, a palántákat is magam nevelem.

Kereskedői tapasztalatok szerint a fiatalabb generációt már évek óta nem érdekli a kerti veteményezés. Néhány gyümölcsfa, fű, egy kis virág, medence, pavilon, grillsütő: ez vette át a káposzta, borsó, zöldség helyét. Persze, ha lehetne hamburger- vagy pizzamagot kapni...

Késik a jó idő, késnek a kerti munkák, a vetőmagüzletekben (képünkön a Rábca Áruházban) a vonzó készletek ellenére is gyenge még a forgalom. Fotó: B. A.
Késik a jó idő, késnek a kerti munkák, a vetőmagüzletekben (képünkön a Rábca Áruházban) a vonzó készletek ellenére is gyenge még a forgalom. Fotó: B. A.

A virágpiaci árudában (időszaki cikk a vetőmag, nem az a fő profilja a kereskedésnek) a szokatlanul hideg időt okolják a gyenge forgalomért. Bár el lehet gondolkodni a válság hatásán is. Említik, az idei nőnap például kifejezetten katasztrófa volt. Részben, mert „szerencsétlenül" vasárnapra esett, nagyon megcsappantak a munkatársi köszöntések (pénteken korán volt, hétfőn már későn). Másrészt több, eddig állandó vevő cég is jelezte, nem tart kollektív nőnapot, nincs rá pénz.

– Érdekes kettősséget tapasztalni – mondta el lapunknak Nimsz Ferenc, a Rábca Áruház és a Farmer Center ügyvezetője. – Eladó kollégáimnak az a véleménye, hogy megnövekszik a kereslet a vetőmagoknál az alapvető zöldségfélék iránt. Mások viszont azt mondják, visszaesés lesz, a nehéz helyzetben sokan erre sem tudnak költeni. Mindkét eset előfordulhat. Talán egy hónap múlva lesz benne tapasztalat. Tavaly már februárban dübörgött az üzlet, most meg túl vagyunk március közepén, és tényleg főleg csak az idősebbek vásárolnak, akik szeretnek mindenről időben gondoskodni.

Olvasóink írták

  • 1. Domestic 2009. március 21. 16:08
    „Az összes szabadlábon lévő "vakondok" nevében örülök a hírnek, már alig várjuk az aratás napját!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Június közepétől ismét kaphatnak támogatást a fiatal gazdák

Június közepétől egy hónapon át várhatóan újra nyújthatnak be támogatási kérelmet uniós közösségi… Tovább olvasom