Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Felére eshet az átadott új lakások száma

Felére eshet az átadott új lakások száma az idén Magyarországon az MTI által megkérdezett szakértők szerint.
A Központi statisztikai Hivatal (KSH) szerdán hozta nyilvánosságra a múlt évi lakásépítési adatokat. A használatba vett 31.994 új lakás 11 százalékkal, míg a kiadott 28.400 építési engedély 35 százalékkal volt kevesebb 2009-ben, mint egy évvel korábban. Az adatokat kommentálva Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója úgy kalkulált, hogy idén Budapesten 6 ezer, míg az országban összesen 15 ezer lakás fog felépülni. (A budapesti új lakások száma 2009-ben 10.385 volt.)

Kiemelte, hogy a 2009 negyedik negyedévében kiadott építési engedélyek száma már 71 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A drasztikus csökkenést a piac általános helyzetével, a fejlesztők számának csökkenésével, valamint a szabályozási környezet romlásával magyarázta a vezérigazgató. Példaként említette a társasházi törvény módosítását, amely szerint az új épülettel szomszédos házakban élő valamennyi lakót értesíteni kell az építésről. Korábban elég volt a közös képviselőt értesíteni, így viszont jelentősen meghosszabbodik az előkészítési folyamat.

Ezért képzelhető el az, hogy két év múlva hiány lesz a budapesti lakáspiacon. Varjasné Székely Éva a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (MALOSZ) azzal indokolta az építések előkészítésének a hiányát, hogy nincs fizetőképes vevő. Megemlítette, hogy ha évi 40 ezer lakás épül, akkor abból az államnak 360 milliárd forint bevétele származik, ebből kellene szerinte visszajuttatnia a rendszerbe. Az új családi házak száma 15.749-ről csökkent 12.944-re a múlt évben, már pedig a készház építők ezen a piacon versenyeznek - mondta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke.

A tejes könnyűszerkezetes lakásépítés 2008-ban 2.200, míg tavaly mintegy 2.000 volt. A bő tíz százalékos részarányt mindkét évben elérték, de az idei első félévben 40 százalékos csökkenéssel számolnak. A második félév már jobb lesz - tette hozzá az elnök, mivel nagyobb keresletre számol, az pedig a jobb energetikai jellemzőkkel bíró könnyűszerkezet felé tolja a piacot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsanett-ügy: Elhangzottak a perbeszédek a Fővárosi Bíróságon

A pótmagánvádló perbeszédében súlyos, erőszakos bűncselekmények miatt kérte elmarasztalni a… Tovább olvasom