Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Felemás adócsökkentés 2004-re

A személyi jövedelemadó csökken, ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenki több pénzt kap kézhez januártól. Megszűnnek, illetve módosulnak ugyanis egyes kedvezmények, az egészségbiztosítási járulék pedig nő.
Az Országgyűlésben hétfőn elfogadott adószabályok jelentős változásokat hoztak, melyek minden adózót érintenek. Van, aki kicsit jobban jár, s van, aki rosszabbul. A módosuló szabályok és számok között dr. Horváth Szabolcs, az APEH megyei igazgatóságának titkárságvezetője segített eligazodni a Kisalföldnek.

A legtöbbet hangoztatott változás a személyi jövedelemadónál az adótábla módosítása: a sávok 150 ezer forinttal feljebb húzódnak (a legalsó sáv határa például 650 ezerről 800 ezerre nő), a kulcsok pedig 2–4 százalékkal csökkennek (20 százalékról 18-ra, 30-ról 26-ra és 40-ről 38-ra).

 Jelentős változásnak számít az is, hogy a 2004. évi jövedelmekre vonatkozóan – azaz 2005-ben – az adóhatóság fogja egyes magánszemélyek adóját kiszámolni. Mindazokét, akiknek több forrásból származik jövedelmük. (Vállalkozókra ez nem vonatkozik, mert a költségelszámolás kizárja ezt a lehetőséget.) Az alkalmazottaknak három lehetőségük lesz: a munkáltatói adóelszámolást, az adóhatósági adómegállapítást vagy az önbevallást választják. Az előzetes számítások szerint az önbevallók 70 százaléka lesz erre jogosult, és az adózóknak mindenképp könnyítést jelent.
Kedvező változás még, hogy kiegészítő jóváírással adómentes lesz az 53 ezer forintos minimálbér. Ezt mindazok a munkavállalók érvényesíthetik, akiknek az éves jövedelme nem haladja meg a 756 ezer forintot.
Ugyanakkor egyes számítások szerint az szja átlagos terhelése mégis nő, az idei 20,9 százalékról 21,1-re, azaz 100 forintból 21 forint 10 fillért adóként kell majd befizetnie az államkasszába egy átlagpolgárnak. Ez az adósávok és kulcsok kedvező változása mellett úgy lehetséges, hogy az adókedvezmények csökkennek. Mert ha nem csupán az adótábla változását nézzük, már kevésbé rózsaszínű a kép.

Minden adózót sújt például az, hogy megszűnik a nyugdíjjárulék adókedvezménye. Ez jelentős tétel, hiszen a 8,5 százalékos nyugdíjjárulék egynegyede volt eddig levonható az adóból, jövőre ez a kedvezmény megszűnik. A titkárságvezető szerint ez összességében 2 százalékkal csökkenti a jövedelmeket, tehát csaknem ellensúlyozza azt az előnyt, ami az adókulcsok csökkentéséből következik.
Emellett a lakáshitel törlesztésének adókedvezménye is kisebb lesz. Új lakást vásárlók esetében marad a 40 százalék, de maximum 240 ezer helyett csak 120 ezer forint, használtat vásárlóknál 30 százalék, de legfeljebb 120 ezer forint igényelhető vissza. Ezen túl jövedelem- és hitelösszeghatárok is életbe lépnek.

Nő az egészségbiztosítónak befizetendő járulék is, 3 százalékról 4-re. Ez is mindenkit egyformán hátrányosan érint. A nagyobb jövedelműeket még a nyugdíjjárulék plafonjának megemelése is sújtja – a sajtó szerint ezt „kapják" cserébe a felröppentett 40 százalékos legfelső kulcs elvetéséért. Ez utóbbi módosítás azt jelenti, hogy jövőre évi 5.307.000 forintig kell fizetni a nyugdíjjárulékot, szemben az idei 3.905.500 forinttal. Ez például egy havi bruttó 500 ezer forintot kereső polgár számára évi 100 ezer forint nettó bevételkiesést jelent.

A magánszemélyek egy részét kedvezően érinti, hogy az egyéni vállalkozók nyereségadója 18-ról 16 százalékra csökken a társasági adó változásával összhangban. Az eva, azaz az egyszerűsített vállalkozói adó választásának feltételei enyhülnek: 25 millió forintos éves jövedelemig igénybe vehető és pénzügyi szolgáltatást végzők is dönthetnek mellette. A magánszemélyeket az általános forgalmi adó (áfa) változásai fogyasztáskor, vásárláskor érintik. Ennek főbb elemei, hogy az uniós jogharmonizáció miatt megszűnik a 0 százalékos kulcs. Így 5 százalék terheli majd a gyógyszert, a tankönyvet. A 12 százalékos kulcs 15-re nő és 25 százalékos kulcs vonatkozik jövő évtől az áramszolgáltatásra.
Jövő év februárjától országos szinten a 3 ezer legnagyobb adózónak elektronikus úton kell eleget tennie adóbevallásának. 2005-től ehhez más cégek is csatlakozhatnak és magánszemélyeknek is lehetőségük lesz rá. Emellett az adóhatóság egyéb elektronikus szolgáltatások bevezetését is tervezi.

Kapcsolódó cikkek >>

Az adótörvény-módosításról (2003-09-24) >>
Adózó- és jövedelembajnokok (2003-07-10) >>
Módosították az adótörvényeket - csökken az SZJA (2003-09-18) >>
Változó adótörvények (2003-09-22) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyénk az élen az új otthonok építésében

Tovább olvasom