Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Feleannyi jattot kap a pincér

Győr-Moson-Sopron - Jelentősen csökkent – egyes helyeken a felére esett vissza – a borravaló. A határ menti idegenforgalomra jól építő vendéglátóknak kedvez ez az időszak a gyenge forint miatt, de például a győrieknek már igen kevés jattot hoz a hétvége.
A válságnak is megvannak a kevésbé árnyékos oldalai: az érintetteket leszámítva nyilván kevesen szomorkodnak amiatt, hogy évtizedes hagyományokat húz keresztül a takarékosság elve, és a pincéreknek, fodrászoknak, taxisoknak kevesebb borravaló üti a markát. Egyébként, ahogyan mi látjuk, régebben kezdődött ez a tendencia, tehát nem is fogható egyértelműen az ősztől kezdődő, tömeges elbocsátásokra vagy a válság lélektani tüneteire. A győri Zöldfa étteremben például úgy nyilatkozott Pintér Lajos üzletvezető: a borravaló már jó egy éve kiment a divatból. Hasonlóan látja a szintén győri Wansör pizzéria vezetője, Takács Péter is.

A főként hétvégi szórakozók által látogatott helyiségben körülbelül felére esett vissza a jatt az elmúlt egy évben.

Ugyanakkor mindenütt, így itt is jellemző, hogy aki eddig adott pluszpénzt, az most is ad, legfeljebb kevesebbet. Ha például 1300 forint helyett korábban 1500-at fizetett egy átlagos vendég, akkor most 1400-at nyújt át. A válság közvetetten – a zsebpénzen keresztül – a fiatalabbakat is érinti: az ő körükben is megszokottá vált, hogy például 950 forintos számla esetén visszakérik az ötvenest az ezer forintból. Takács Péter úgy becsüli, hogy a hagyományos, 9–10 százalékos borravaló átlagosan 4–5-re esett vissza, s míg a 10 százalékot korábban a vendégek fele áldozta rá az estére, most tíz vendégből talán ha egy.

Még a legelőkelőbb helyeket is érinti a válság. Képünkön: Pákai Szilárd felszolgáló. Fotó: H. Baranyai Edina
Még a legelőkelőbb helyeket is érinti a válság. Képünkön: Pákai Szilárd felszolgáló. Fotó: H. Baranyai Edina

Ugyanez a határ menti idegenforgalomra építő vendéglátókra nem igaz. Mosonmagyaróváron például több étterem akkor élte meg a „saját válságát", amikor a legerősebb volt a forint. Most természetesen javukra változott a helyzet, s a szlovákiai vendégek behozzák azt a veszteséget, amit a magyarok kiesése jelentett. A hazai vendégeknek ugyanis körülbelül 10 százaléka pártolt el a felkapottabb helyektől az elmúlt évben, köszönhetően például a céges ebédek megszűnésének.

Így összességében itt a borravaló is több lett, mert bár az osztrák vendég hagyományosan kevesebbet szokott adni a magyarnál, otthoni szokásait minden körülmények között tartja, ha van válság, ha nincs. (Ehhez a summázathoz nem találtunk olyan vendéglátót, aki nevét adta volna, mivel nem szívesen „reklámozza" egy cég, hogy profitál a gazdasági nehézségekből.)

S végül nézzük a fodrászokat: valamekkora csökkenést tapasztal a soproni Láng és Főző Szépségszalon is, jóllehet a nyugati vendégkör miatt itt is élénkült a forgalom. Az egyéni vendégek által adott plusz ugyanakkor kevesebb lett, ám az üzletvezető hangsúlyozta: korábban sem várták el senkitől a borravalót. Sőt, mint mondta, igen sok fiatal látogatja az üzletet, s például az egyedül érkező, láthatóan nem tehetős gimnazistáktól, általános iskolásoktól el sem fogadják a jattot.

Olvasóink írták

 • 3. tothkata10 2009. április 17. 12:36
  „Kedves "fortuna54" és Duracell-copy"!
  Ez a helyzet egyáltalán nem olyan egyszerű, mint ahogy azt Ti látjátok! Köztudott, hogy a legtöbb vendéglátós alkalmazott minimálbérre van bejelentve és többnyire ezt is kapják kézhez. Hogy ez miért így alakult ki, én sem tudom, de tény, hogy így van. Szerintem azért a minimálbérnél (amiből fizetik a leltárhiányt is) többet keres egy gyári munkás 3műszakban.
  Valamint a borravaló nem új keletű dolog, sőt.... Nem a ma dolgozó pincérek és pultosok, valamint taxisok és fordászok tehetnek arról, hogy ez így alakult ki. Viszont NEKIK ez sokat számít, és nem ritka esetben elég jeletős részét teszi ki a jatt a fizetésüknek (főleg a vendélátásban).
  Egyszer próbáld ki, azt tudom tanácsonli! Állj be a pult mögé egy 20órára, vagy ülj be egy taxiba 24-re, szerintem az első pár óra után elgörbülne a szátok és azt mondanád, hogy MOST húzok vissza a gyárba!

  "Duracell-copy"-nak még annyit, hogy amit a pincérnek meg a taxisnak fizetsz abban NINCS borravaló, soha nem is volt! Egy étlapon szereplő ár, az az étterem üzemeltetőjének a bevétele, nem az alkalmazotté!”
 • 2. Duracell-copy 2009. április 16. 18:15
  „Az árban benne van a borravaló. Bőven. Bár, aki adni akar, tegye ezt.”
 • 1. fortuna54 2009. április 16. 16:56
  „Mért kell a pincérnek borravaló.Ha nem elég a fizetése menjen el bányásznak,vagy más jobban fizetö munká-
  ra.Ki ad a keményen dolgozó munkásnak borravalót? Amit fogyasztottam fizetem,a többi nem érdekel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc év alatt hétszer eltiltották, mégis vezetett

Győr-Moson-Sopron - A húsvétkor tartott ötnapos ellenőrzés-sorozaton 2300 járművezetőnél végzett… Tovább olvasom