Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Felborította a pártok kampányterveit a Gyurcsány-beszéd

Alaposan felborította a pártok előzetesen kidolgozott kampányterveit a miniszterelnök balatonőszödi beszédének közzététele után kirobbant belpolitikai vihar.
A Magyar Televízió székházának feldúlásához vezető tüntetéseket követően a Magyar Szocialista Párt Budapesten ritkította, vidéken azonban megtartotta választási kampányeseményeit - közölték a párt sajtóosztályán az MTI érdeklődésére.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az utolsó két hétben csak két vidéki eseményen vett részt, de a kormányfő tervezett kampányszerepléseit előre nem közölték, így nem lehet tudni, hogy valójában milyen programokat halasztottak el. A párt sajtóosztályán hangsúlyozták, hogy az embereket megszólító kampányleveleket elküldték, a párt képviselői részt vettek a kampányvitákban. A párt választási hirdetéseit "az események hatására aktualizálták".

A Fidesz elnöke, Orbán Viktor a belpolitikai események miatt lemondta vidéki kampánykörútját. A párt vezető politikusai azonban - így Pokorni Zoltán, Varga Mihály, Schmitt Pál alelnökök, valamint Kövér László választmányi elnök, Navracsics Tibor frakcióvezető - folytatták az országjárást. A Fidesz elhalasztotta a szeptember 23-ára tervezett nagygyűlését is, miután a kancelláriaminisztertől, a rendészeti minisztertől és Nemzetbiztonsági Hivatal igazgatójától azt az információt kapta, hogy robbantásos merényleteket terveznek a rendezvényen. Az ellenzéki párt a Jó reggelt, Magyarország mottójú kampányán annyit változtatott, hogy a televíziós, rádiós, internetes reklámokban felhasználják Gyurcsány Ferenc nyilvánosságra került balatonőszödi beszédének egyes mondatait is.

A demonstrációk hatására az Szabad Demokraták Szövetsége több vidéki városban lemondta a Liberális Hét elnevezésű programját, amely eredetileg 22 városban zajlott volna ezen a héten - közölte a párt kampányfőnöke a távirati irodával. Horn Gábor hozzátette: szintén emiatt a liberális párt változtatott televíziós reklámjain is. Mint mondta, azt érzékelik országosan is, hogy ezek az események mobilizálták a szavazókat, így vasárnap jóval nagyobb lesz a részvétel a választáson, mit azt korábban bármely oldalról gondolták volna.

A Kereszténydemokrata Néppárt választási programja tartalmában módosult az elmúlt időszak eseményeinek hatására, ám a párt elnöke és vezető politikusai mindenütt megtartották tervezett programjaikat - közölte az MTI-vel a párt szóvivője szerdán. Halász Zsuzsa hangsúlyozta, hogy a KDNP kevés helyen indított önállóan jelöltet az önkormányzati választásokon, így kampányuk is szerényebb volt. A szóvivő szerint a rendezvények tartalma változott az elmúlt időszak eseményei miatt. "Ahelyett, hogy a jövővel, a KDNP számára fontos kérdésekkel, megoldandó feladatokkal, célokkal tudtak volna foglalkozni lakossági fórumokon a politikusok, az aktuális politikai kérdések kerültek előtérbe" - mondta.

A Magyar Demokrata Fórum elnökhelyettese szerint a kormányfő balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülése és az azt követő demonstrációk alapvetően elvonták a figyelmet a helyhatósági választásoktól. "Két hete gyakorlatilag annulálódott az önkormányzati kampány, már nem a helyi üzenetek dominálnak, nem a polgármesteri, nem a képviselői programok dominálnak, hanem a nagypolitika ránehezedik, befedi az egész országot" - mondta Hock Zoltán. Az események hatására az MDF-nek is "lépést kellett váltania". A párt lecserélte óriásplakátjait az országban. Szeptember 26-tól az új képen újra az országgyűlési választásokon használt piros cumi jelent meg. A plakátnak két üzenete van: egyrészt a miniszterelnök beszédére utalva "Hazugságok helyett MDF", valamint a demonstrációkat kísérő utcai zavargásokra reagálva megjelent a képen a "békés" jelző - mutatott rá a politikus. Az MDF az események hatására lemondta az eredetileg tervezett nagy országos kampányzáró eseményét, mert nem voltak abban biztosak, hogy biztonságos keretek között meg lehet szervezni a rendezvényt - tette hozzá Hock Zoltán. Az MTI azon kérdésére, hogy vajon a kialakult helyzet melyik pártnak kedvez és melyiknek árt leginkább a választáson, az ellenzéki politikus nem mondott konkrét választ, mert szerinte "felborult a papírforma" Magyarországon.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjemelés novembertől

A kormány szerdai döntése értelmében 1,2 százalékos visszamenőleges kiegészítő nyugdíjemelést… Tovább olvasom