Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Felbomlott a fővárosi SZDSZ-MSZP frakció

Az MSZP kilép a fővárosi koalícióból, visszahívja főpolgármester-helyetteseit, és új működési modellt vezet be Budapesten, jelentette be Lendvai Ildikó a párt elnökségi ülésén. Az elnök beszélt a közpénzek tisztaságáról és a mágnásadó bevezetéséről is.
Az MSZP országos elnöksége a budapesti MSZP vezetéssel egyetértésben kinyilvánította, hogy a fővárosi koalíciót felmondottnak tekinti, és a főpolgármester-helyetteseit visszahívja, jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke kedden Budapesten, az országos elnökségének ülése közben tartott sajtótájékoztatón.

"Az MSZP csak akkor kér a hatalomból, ha a felelősséget is vállalni tudja. A felelősséget akkor tudja vállalni, hogy ha a budapesti lakosság érdekeit és a közpénzekkel való felelős gazdálkodást szolgáló intézkedések születnek" - fogalmazott a pártelnök. Hozzáfűzte, hétfőn kiderült, hogy az ennek érdekében született koalíció nem működik.

A Fővárosi Közgyűlés hétfőn este elnapolta a BKV-vizsgálóbizottság felállításáról szóló döntést, vagyis nem született döntés arról, hogy elkezdődhessen a botrányok utáni rendrakás a fővárosi közműcégeknél.

Burány Sándor, az MSZP fővárosi elnöke közölte, a párttanács szerdai ülésén azt kéri majd, hogy vegyék tudomásul az elnökség döntését. Hozzátette, ez a döntés az egész Fővárosi Közgyűlés működését új alapokra helyezi.


A tét, hogy kin ragad rajta a BKV

Az MSZP és az SZDSZ szakításának hátterében a BKV botrányai, illetve a jövő évi önkormányzati választásokra való felkészülés húzódhatnak. Demszky Gábor főpolgármester már bejelentette, hogy hatodszorra már nem kíván főpolgármester lenni, pártja szétesése után pedig SZDSZ-es politikus eséllyel aligha pályázhat a posztra. Erre utal legalábbis, hogy az Európai Parlamenti választásokon az SZDSZ még Budapesten sem érte el az öt százalékot, és egy Demszkyhez hasonló húzónév nélkül aligha van reményük a jó szereplésre, vagy akár a bejutásra.

De nem jobb a szocialisták helyzete sem. A BKV sorozatos botrányai leginkább a területért főpolgármester-helyettesként felelős, Demszky háttéremberével, Mesterházy Ernővel több városházi forrás szerint is feltűnően szoros kapcsolatot ápoló Hagyó Miklóson csattantak, aki augusztus 31-én úgy próbált megszabadulni a tehertől, hogy lemondott a közlekedési cég felügyeletéről.

Demszky azonban újra a szocialistákra bízta a BKV-t, szeptember 3-án úgy ruházta a másik szocialista főpolgármester-helyettesre, Horváth Csabára a területet, hogy erről nem egyeztetett a szocialistákkal, akik kifogásolták is a döntést. Egy nappal Demszky döntése után Horváth és Hagyó is visszaadta összes hatáskörét.

Újabb egy nap elteltével helyreállt a koalíciós béke, Horváth mégis vállalta a BKV felügyeletét, de a cég költségvetésével kapcsolatos kérdésekben a szabaddemokrata Ikvai-Szabó Imréé lett a döntő szó.

botrányok azonban nem csitultak, a szakítás hivatalos oka is a BKV lett. A fővárosi közgyűlés hétfői ülésén a koalíció elvileg a cég felügyelőbizottságának visszahívására tett javaslatot, ami végül elbukott. A kérdést zárt ülésen tárgyalták, így nem teljesen világos, hogy mi történt. Az SZDSZ szerint a szocialisták csak akkor mentek volna bele saját felügyelőbizottsági tagjaik visszahívásába, ha a Fidesz is visszahívja fb-tagjait. A szocialisták szerint az SZDSZ újra politikusokat akart jelölni az fb-be szakemberek helyett.


Új működési modell a fővárosban

A koalíció felmondásával egyidőben Lendvai Ildikó bejelentette azt is, hogy az MSZP új működési modellt kezdeményez a fővárosban. Azt mondta, az MSZP-nek addig érdeke részt vállalni a főváros koalíciós vezetésében, amíg a közérdek érvényesül, amíg a közvélemény erkölcsi elvárásai érvényesülnek. Véleménye szerint ezzel azonban ellentétesek a hétfői fővárosi közgyűlés történtek, mivel ott a szocialisták által javasolt összes "tisztázó és a közpénz kiáramlást akadályozó" javaslatot elutasították.

Példaként említette a közüzemek szerződéseinek teljes nyilvánosságát, az ezekre vonatkozó vizsgálóbizottság létrehozását. Ide sorolta azt a kezdeményezést is, miszerint az igazgatótanácsi és a felügyelőbizottsági tagok "ne oda nem figyelő politikusok", hanem szakemberek legyenek, valamint mandátumarányos megoszlás érvényesüljön a főváros valamennyi testületében.


A parlamentben szent a béke

Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó azt mondta, a 2010-es költségvetés reménybeli parlamenti elfogadásához szükséges SZDSZ-MSZP együttműködést nem befolyásolja ez a döntés.

Ahogy az Index már hétfőn beszámolt róla, számos érv keringett szocialista körökben arról, hogy miért tenne jót a pártnak a választások közeledtével a koalíció felmondása, a szocialista teljesítmény ugyanis nagyban függ attól, hogy miként politizálnak a városházi közgyűlésben. A mostani döntés egyes félelmek szerint markánsan gyengítené a szocialista médiajelenlétet, más álláspontok szerint viszont egyrészt ez nem baj a BKV-s botrányok idején, illetve arra lehet kommunikációt építeni, ha a szocialisták kiválása után Demszky a Fidesszel kormányozná tovább. Ha pedig a főpolgármester ragaszkodik a MSZP-hez, akkor konkrét ügyekben, darabról-darabra lehet együttműködni.

Olvasóink írták

 • 8. jánosi 2009. október 14. 20:48
  „Most úgy tesznek mint az egyszeri sofőr aki a szakadék felé hajtva hátra ül az utasok közé, és kiabál
  " hová mész te hülye ! ". Szánalmas amit ez a beltenyészet csinál, nincs köztük egy sem aki felfogja, hogy
  ez nem játék ( Demszki kisvasútja a 4. es metró .....), hanem Budapest ( Magyarország ) élete, amit nekik
  kellene tisztességesen vezetni !”
 • 7. Patriot 2009. október 14. 19:57
  „Kormányzati szinten csőd! Fővárosi önkormányzat csőd!

  Hogy az a mocskos kur< moderálva,rettenetesen durva> és azt a retkes <moderálva,irtózatosan durva> anyjukat!”
 • 6. kolombela 2009. október 14. 16:03
  „"Az MSZP csak akkor kér a hatalomból, ha a felelősséget is vállalni tudja."
  Lendvai szájából már sok hazugság elhangzott, de ez felülmúlja az eddigieket is.”
 • 5. Boróka53 2009. október 14. 14:15
  „Egy nóta jutott eszembe erről: "...késő minden kisöreg, eső után köpönyeg..."”
 • 4. Csetneky 2009. október 14. 13:41
  „Menekülnek a patkányok a sűllyedő hajóról. Ez ugyan a természet rendje, de ebben az esetben felesleges. Épeszű embert úgysem tudnak vele megtéveszteni, a hülyének meg minden mindegy.”
 • 3. Sagittarius 2009. október 13. 22:53
  „Zsolt!
  Dehogyneeeem... Ez a böszme nép olyan böszme, hogy szemrebbenés nélkül újraválasztják őket! :-(((
  Jelzem, értelem szintjén sokkal többet nem is lehet várni a fővárost kitöltő sok kelet magyarországi felvándorolt <moderálva> vagy leszármazottjaiktól!”
 • 2. Szilágyi_Zsolt 2009. október 13. 22:40
  „Önkormányzati választási felkészülés? Mit aggódtok ennyire? Nemigen lesztek ti már még egyszer megválasztva, sem együtt, sem külön... fölösleges ez a nagy felhajtás.”
 • 1. comet 2009. október 13. 21:49
  „vicces. Erre a kis időre már együtt maradhattak volna.
  A demokrácia helyreállásával az országot tönkretevő és lejárató ÁVH-s gyökerű MSZP várhatóan az SZDSZ sorsára jut. A leggyalázatosabb az egészben, hogy azt a pár embert verik át legjobban akik még kitartanak mellettük, és elhiszik róluk hogy baloldaliak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molnár Oszkár életveszélyes fenyegetést kapott

Életveszélyes fenyegetést kapott Molnár Oszkár, Edelény polgármestere, a fideszes országgyűlési képviselő megtette feljelentését a városi rendőrkapitányságon. Tovább olvasom