Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Felavatták II. János Pál pápa szobrát Szentendrén

Felavatták boldog II. János Pál pápa szobrát szerda este Szentendrén; az alkotást Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek áldotta meg a Péter-Pál-plébániatemplom előtti Szent Erzsébet téren
.
A szentmise utáni avatási ünnepségen mondott beszédében Agata Zajega, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségének első tanácsosa a XX. század egyik legfontosabb szereplőjének nevezte II. János Pál pápát. Nemcsak pápai küldetése, egyházfői szolgálata tette azzá, hanem lengyel hazafisága is, munkássága nyomán történelmi változások sora indult meg a régióban. A pápa utazásai, közvetlensége, természetessége révén kerülhetett közel a hívekhez - mondta, majd köszönetét fejezte ki a lengyel állam nevében. Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője arról szólt, hogy II. János Pál hosszú pápasága alatt "olyan személyiség bontakozott ki előttünk, aki nemcsak diplomáciai képességeivel, bölcsességével és mély hitével, emberségével keltett szimpátiát a világban, hanem az egyházat is békében és fegyelemben tudta megőrizni". Mint mondta, a magyar nemzet köszönettel tartozik neki, fontos szerepet játszott abban a folyamatban, amely a kommunista rendszer lebontásához és egy új világ felépítéséhez vezetett.

"Az ő eszköze kulturális ellenállás volt, s Lengyelország nehéz pillanatában az ő bölcsessége, diplomáciai érzéke és embersége tudta olyan irányba terelni az eseményeket, hogy végül a rendszer felbomlott" - tette hozzá.

A Szent Erzsébet téren felállított, süttői mészkőből készült egészalakos szobor Páljános Ervin szentendrei művész alkotása.

II. János Pál 1978 és 2005 között, a 264. római pápaként ült Szent Péter trónján.

A lengyel származású Karol Józef Wojtyla 1920-ban született Wadowicében. 1946-os pappá szentelése után Rómában, a pápai egyetemen szerzett teológiai doktorátust. Rövid ideig falusi segédlelkész, majd Krakkóban káplán volt. 1958-ban címzetes püspök, 1964-ben Krakkó érseke és metropolitája lett, 1967-ben VI. Pál pápa bíborosi rangra emelte. 1978. október 16-án választották katolikus egyházfővé.

II. János Pál megreformálta a kánonjogot, a katolikus egyház törvénykönyvét, elkészíttette az új katolikus katekizmust. Bocsánatot kért a katolikus egyház múltbéli bűneiért, s szót emelt az emberi jogokért. A 264 katolikus egyházfő közül csak Szent Péter és IX. Pius ült nála hosszabb ideig a pápai trónon. Ő volt a legtöbbet utazó pápa: 104 külföldi látogatása során 129 országot keresett fel. Magyarországon két alkalommal járt: 1991-ben és 1996-ban.

2005. április 2-án, 85 éves korában halt meg. Két hónap múlva utódja, XVI. Benedek megindította a boldoggá avatási eljárást. II. János Pált 2011. május 1-jén avatták boldoggá a Vatikánban.

Olvasóink írták

 • 3. Star-Spangled 2011. június 30. 22:45
  „R.W.Reagan!!!! Mi a baj C.R-al? Nekem volt szerencsem talalkozni vele egy Mercedes marka-szervizbe,eppen vett
  egy mercit!!!! Nagyon kedves,aranyos emberke! Na es szuper okos!”
 • 2. janika 2011. június 30. 06:06
  „No ez a boldogság halmozása! Lenin szobrokkal is így kezdődött és hova kerültek?”
 • 1. iux 2011. június 30. 04:42
  „Ez ám a kitolás velem!Most nem tudom,hogy az első Orbán Viktor által felavatott Regen szobrot nézzem meg,vagy II.János Pálét!!!Azt hisze,mégis inkébb az utóbbit.Talán ott nem futok össze a Kondor Recével.:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felnőttjátszóteret adtak át Százhalombattán

Sporteszközökkel felszerelt játszótereket vehettek birtokba Százhalombatta három pontján a… Tovább olvasom