Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Felavatták Börcsön Varga Béla szobrát

Varga Bélára, a falu neves szülöttére emlékeztek szombaton Börcsön, mellszobra ünnepélyes felavatásával.

Maslów lakói gyűjtöttek

Az egykori pap, politikus, humanitárius hős számos lengyelnek adott menedéket a II. világháború idején. Balatonbogláron lengyel iskolát létesített, az akkori emigráns lengyel kormány vezetőjének fiát Svájcba menekítette. Lapunknak Rácz Róbert polgármester elmondta, a győri lengyel önkormányzat közreműködésével a börcsiek már két évvel ezelőtt testvérkapcsolatot létesítettek a lengyelországi Maslów település lakosságával. Az ottaniak kezdtek gyűjtésbe, hogy Varga Béláról szobrot készítsenek, és azt a börcsieknek adományozzák.

A reményt soha el nem vesztő hazafi példája

A szombati szoboravató ünnepség előtti szentmisét dr. Márfi Gyula veszprémi érsek mutatta be. Szentbeszédében Varga Béla példáját mint a reményét soha el nem vesztő hazafiét állította a hallgatóság figyelmébe. Az érsek szavait lengyel tolmács közvetítette a maslówi küldöttségnek. A templom melletti téren felállított szobornál Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a lengyel nagykövetség megbízottja, és Horváth János, a parlament jelenlegi korelnöke mondott beszédet.

A lengyel menekültekért együtt az ellenzékkel

P kiemelte, hogy annak idején, 1941–42-ben, amikor a lengyel menekültek elhelyezéséről kellett dönteni, a magyar kormány – elkerülendő a bonyodalmakat a hitleri Németországgal – az akkori ellenzéket kérte fel közreműködésre. Sajnos, ez a mai viszonyok közepette elképzelhetetlen lenne, jegyezte meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdos állami támogatás Pécsnek

Egymilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap Pécs az Európa Kulturális Fővárosa… Tovább olvasom