Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Felavatták Apponyi Albert emléktábláját a Parlamentben

Az emléktáblán túl a gróf nevét kapta meg a Parlamentben, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának ülésterme csütörtökön.
Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, a bizottság elnöke avatóbeszédében a 19. és a 20. század fordulójának egyik legmeghatározóbb, legnagyobb formátumú politikusának, legkiválóbb szónokának nevezte Apponyi Albertet (1846-1933).

Felidézte, hogy Apponyi Albert első politikai megbízatását még Deák Ferenc mellett töltötte be, amikor egy tanácskozáson olaszul tolmácsolt neki. 61 évig volt országgyűlési képviselő mind a főrendi, mind a képviselőházban - tette hozzá. A képviselőházat elnökölte akkor is, amikor az Országgyűlés a mostani épületébe költözött - jegyezte meg.

Mint mondta, Apponyi a harmadik Wekerle-kormányban kultuszminiszter, az ingyenes elemi iskolai oktatás meghonosítója, Magyarország fődelegátusa a Népszövetségben, a trianoni békediktátumot megelőző tárgyalásokon a magyar küldöttség vezetője, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: "ha Apponyi életútját és munkásságát nézzük, akkor műveltséget, tudást, stílust, a parlament és képviselőtársai iránti tiszteletet és a haza iránti elkötelezett és fáradhatatlan tenni akarást látunk. Olyan erényekben volt gazdag ez az élet, amelyek hiányával gyakran szembesülünk napjaink közéletéből".

Az Apponyiról elnevezett terem a Parlament északi részén, a főemeleten. Az ünnepségen, amelyet a törvényalkotási bizottság ülésének kezdetén tartottak, nem vett részt az MSZP-frakció.

Harangozó Tamás, az MTI-nek nyilatkozva távolmaradásukat azzal indokolta, hogy csak a meghívóból értesültek a terem elnevezéséről és a tábla avatásáról. Szerinte az ilyen ügyekről egyeztetést kellene tartani a pártokkal. Mint mondta, az emléktábla avatását a Fidesz és a Jobbik rendezvényének tartja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A devizahitelesek töredéke kapott értesítést az elszámolásról

Az értesítéseket április 30-ig kell postára adnia az érintett pénzintézeteknek. Az elszámolás… Tovább olvasom